Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Salontani cu suflet mare, alături de Asociația „Sfântul Ierarh Nicolae - ocrotitorul săracilor”

Peste 500 de cadouri și pachete cu alimente de bază

Salontani cu suflet mare, alături de Asociația „Sfântul Ierarh Nicolae - ocrotitorul săracilor”

Aflată sub patronajul Parohiei ortodoxe „Înălțarea Domnului" păstorită de preotul paroh iconom stavrofor Nicolae Marian, Asociația „Sfântul Ierarh Nicolae - ocrotitorul săracilor" din Salonta și-a îndeplinit cu sfințenie misiunea umanitară adunând laolaltă, în binecuvântata zi de Crăciun a anului 2017, sute de salontani făcători de bine.

Peste 4.000 de români dreptmăritori din Salonta şi din localităţile limitrofe împărtășesc, an de an, iniţiativele culturale, sociale și umanitare izvorâte din inima familiei preotului paroh Nicolae Marian.
Oamenii cu suflet mare din Salonta, români și maghiari, deopotrivă, s-au unit anul acesta în fapte de binefacere remarcabile și, sub îndrumarea Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae - ocrotitorul săracilor" coordonată de Dorina Mariana Marian, în calitate de președinte, au adunat și au împărțit, în pragul Sfintelor Sărbători de iarnă, peste 500 de cadouri și pachete cu alimente de bază atât copiilor cât și persoanelor singure din Salonta, din Lugașu de Sus (prin grija vicepreședintei asociației, Nicoleta Felicia Secară), precum și semenilor noștri aflați în suferință și nevoi speciale din mai multe localități ale județului Bihor. Familia Mircea Borza a primit în dar din partea asociației un calculator pentru copilași. Tot în ziua sfântă a Crăciunului 2017, salontanii, cu mic, cu mare, s-au bucurat de bucate binecuvântate oferite cu generozitate de asociație. Peste 4.500 de sarmale, cozonac și vin fiert au fost servite de enoriașii Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului", alături de familia preotului Nicolae Marian, într-o locație din centrul Salontei, oferită gratuit de Dorel Ungur, tuturor celor care au împărtășit vestea bună a Nașterii Pruncului Iisus. 
În Sfânta zi a Nașterii Domnului Hristos, Fiul lui Dumnezeu, binefăcătorii salontani au înțeles că darul venirii în lume a Mântuitorului trebuie împărtășit cu mulțumire prin fapte de dărnicie și prin grija pentru cel aflat în nevoi. Bunăvoința inimoșilor salontani a fost răsplătită de copiii Bisericii ortodoxe cu o Poveste de Crăciun și un Concert de colinde reunite într-un program cultural-educațional special coordonat de profesoarele Ramona Buz și Mihaela Zgimbe. Cei 40 de micuți colindători primiți cu bucurie de sutele de dreptcredincioși ai Bisericii Ortodoxe „Înălţarea Domnului" din Salonta fac parte din grupele cultural-educative ale Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae - ocrotitorul săracilor", în care s-au înscris peste 80 de copii din Salonta.
Bordul executiv al Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae - ocrotitorul săracilor" din Salonta anunță programe fără precedent în derulare după data de 15 ianuarie 2018. Astfel, sub îndrumarea prof. Andrea-Anna Mados vor începe cursurile gratuite de limba germană. Tot prin cursuri gratuite, elevii pot opta pentru aprofundarea cunoștințelor de limba română, sub coordonarea prof. Ramona Buz și prof. Mihaela Zgimbe. Tot în cadrul asociației, sub îndrumarea psihologului Monica Lerinț vor fi oferite gratuit programe de consiliere, evaluare și îndrumare. În calitate de preot paroh iconom-stavrofor și șef de centru al asociației, părintele Nicolae Marian va organiza cursuri gratuite de morală, conduită și consiliere creștină a copiilor și tinerelor familii din Salonta, iar prin grija as. soc. Cristian Nicușor Țig sunt pregătite noi programe de asistență socială și umanitară. Începând cu primele luni ale anului 2018, asociația va oferi consultații medicale gratuite de medicină internă și ecografie.
„Mulțumim Bunului Dumnezeu că este cu noi, ne-a declarat preotul  Nicolae Marian. Și simțim cu bucurie această împlinire tocmai prin numărul mare de binefăcători pe care Domnul i-a trimis în pragul Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae - ocrotitorul săracilor" și în acest an 2017. Mă rog ca Dumnezeu - Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt să-i binecuvânteze cu o răsplată înmiită pe toți aceia care au dăruit din inimă pentru aproapele, din dragoste pentru Iisus Hristos Domnul. Și printre aceștia se numără: Mihai Cristea (Inteva srl), primarul Török László, alături de toată conducerea Primăriei Salonta, Valeriu Aurel Vâlcan (VestAuto 2000 srl), Adrian Caciora, Eugen Bene și Claudia Flavia Bene, Ioan Bondar, dr. Mariana Avram din Franța, familia Bagosi (Raflor srl), Cristian Șoroș, Ioan și Rodica Sala, Vasile și Maria Savin, Ioan Blăje, Florian Bonchiș, Vasile Crișan (Salpan srl), Alex Milorad David și Ionela Patricia David (Vespan srl), Adrian Laza, Valentin Popescu, Luminița Smeu, Alexandru Chiș, Adrian Leucuța, Octavian Cizmaș, Teodora Szelid, Daniel Fărcuț, Dorin Buda, Ștefan Pap și mulți, mulți alții pe care Dumnezeu îi cunoaște și-i iubește în sfânta Sa răsplată.
Sărbători fericite, în sănătate și liniște! An Nou 2018 binecuvântat!
Sorin Petrache
Foto: Remus Petrache

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:14:28 Ora standard a Europei de Est