Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Colinde, colinde... e vremea colindelor

În 13 dec. la Era Shopping Park

Colinde, colinde... e vremea colindelor

Așa s-a intitulat serbarea de Crăciun a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir" Oradea, desfășurată în data de 13 decembrie 2017 sub cupola ERA Shopping Park Oradea - tradiție pe care școala o respectă de 8 ani.

Cu mic, cu mare, elevi, părinți, profesori, învățători ne-am adunat pentru a ne bucura de apropiata sărbătoare a Crăciunului. În deschidere, doamna director profesor dr. Viorica Popa a urat bun venit tuturor participanților, adresând cuvinte de mulțumire elevilor și colectivului de cadre didactice implicate în realizarea programului festiv, precizând numele doamnei profesor de educație muzicală Galea Rodica Ramona, ca fiind „sufletul acestei manifestări". Au fost felicitate doamnele prof. Cornelia Sim (educație plastică), pentru expoziția de icoane și desene realizate de membrii cercului de pictură al școlii și profesor Doina Lung, coordonator al Ansamblului folcloric „Mugurelul Bihorului", ansamblu premiat la numeroase concursuri și festivaluri naționale și internaționale.
Copleșită de emoții, eleva Curpaș Jacqueline din clasa V B a urcat pentru prima oară pe scenă, pentru a interpreta piesa „Jingle Bells Rock". Ne-au purtat în minunata lume a dansului cei mai mici elevi ai școlii noastre, copiii din clasa I B. A urmat un moment vocal-instrumental interpretat cu sensibilitate și candoare de Lupeanu Alexandra (II B). Patru „îngerași" din clasa I B (Ruge Adelina, Țițeica Alexia, Balaj Andra, Sălăjan Alexa) au vestit nașterea pruncului Iisus prin colinde românești. Cu eleganță și grație, grupul de dans „Funny Kids" (clasele II B și III B) ne-a învăluit în atmosfera muzicii lui Ray Charles - „Hit the Road, Jack!". Plini de entuziasm, copiii claselor V A și V B au transmis publicului spectator  spiritul Crăciunului prin colinde acompaniate de acorduri de chitară. Scena a vibrat în ritmuri de hip-hop cu fetele din VI A, VI B, VI C, care au demonstrat talent, energie, pasiune. Au răsunat cântece de Crăciun în limba engleză, interpretate de copiii de la secția maghiară a școlii noastre (VI C, VII C). „Feliz Navidad", „Let It Snow" , „De Crăciun" sunt piesele prin care micii artiști ai claselor VI A, VI B au dovedit, pe lângă talent muzical, abilități lingvistice impresionante. Un moment impresionant de gimnastică ritmică a fost susținut de eleva Lucaci Iulia (III B), îmbinând complexe elemente acrobatice cu măiestria artistică. Două fete talentate (Racz Vivien și Vlad Claudia - VII A), au adus o interpretare diferită piesei Nicolei - „Milioane". În pași de dans modern, a evoluat grupul format din copiii claselor V A, V B, stârnind ropote de aplauze. Ansamblul folcloric „Mugurelul Bihorului", coordonator prof. Doina Lung, instructor George Ștreng, a încununat spectacolul cu obiceiul de Crăciun „Noi umblăm a colinda", încântând privirile spectatorilor cu costumele populare autentice și jocul specific Bihorului, acompaniat de instrumentiști. Datorită publicului entuziast, care a susținut fiecare moment artistic cu aplauze furtunoase, evenimentul s-a desfășurat cu succes, însoțit de bună dispoziție. Mulțumim ERA Park pentru ospitalitatea cu care ne găzduiește an de an și pentru voucherele cadou acordate copiilor participanți.
Optimismul copiilor și talentele descoperite în mintea și sufletele lor ne încurajează în fiecare an să realizăm activități ample, de bună calitate, oferite cu drag tuturor celor care au răbdarea de a asculta și înțelege COPILĂRIA.
Prof. Galea Ramona Rodica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Colinde, colinde... e vremea colindelor.  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:07 Ora standard a Europei de Est