Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ample acțiuni în oglindă ale polițiștilor români și ungari, pentru reducerea riscului rutier

Marți,

Ample acțiuni în oglindă ale polițiștilor români și ungari, pentru reducerea riscului rutier

Polițiștii bihoreni au desfășurat ample acțiuni în trafic, în „oglindă" cu omologii ungari, pentru diminuarea riscului rutier în zona de frontieră a celor două state și prevenirea victimizării cetățenilor prin accidente rutiere.

Marți, 12 decembrie 2017, în conformitate cu Planul de cooperare al Inspectoratului General al Poliției Române privind diminuarea numărului de accidente de circulaţie înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în special în apropierea frontierei de stat comună, în care sunt implicaţi conducători auto români şi maghiari, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost organizate ample acţiuni rutiere în sistem „oglindă" cu poliţia din judeţul Hajdu-Bihar, Ungaria.
Acțiunile polițiștilor rutieri bihoreni și ale omologilor ungari au vizat depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în special a celor care conduc autovehicule pe drumurile publice cu viteză excesivă, verificarea legalităţii transportului rutier public de persoane şi mărfuri, a transporturilor rutiere de mărfuri și deșeuri periculoase, precum și asigurarea unui climat de siguranţă civică în preajma sărbătorilor de iarnă.
Excesul de viteză în trafic, combătut cu fermitate de polițiștii rutieri și de ordine publică bihoreni
-Acțiunile în „oglindă" desfășurate de polițiștii bihoreni și ungari au avut ca scop diminuarea riscului rutier în zona de frontieră a celor două state și prevenirea victimizării cetățenilor prin accidente de circulaţie înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în apropierea frontierei de stat comună, în care sunt implicaţi conducători auto români şi ungari.
În județul Bihor, polițiștii rutieri și de ordine publică au acționat pe D.N.1, D.N.19 și D.N.79, pe raza municipiilor Oradea, Salonta și pe sectorul de drum D.N. 1 Oradea - Borș, folosind aparatura radar din dotare pentru identificarea conducătorilor auto care depășesc limitele legale de viteză sau comit abateri de la legislația rutieră.
Diferențele de legislație dintre cele două țări, aduse la cunoștința cetățenilor de polițiștii de prevenire bihoreni
În același timp, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat, în paralel, o acțiune preventivă în trafic, pe D.N. 1, în municipiul Oradea, în localitatea bihoreană Sântion și pe Șoseaua Ogorului din Oradea. Activitățile preventive derulate de polițiștii bihoreni au vizat informarea conducătorilor auto cu privire la principalele diferențe de legislație rutieră dintre cele două țări, România și Ungaria. Totodată, participanții la trafic au primit din partea polițiștilor de prevenire bihoreni pliante cu recomandări menite să prevină victimizarea cetățenilor prin accidente de circulație.
Menționăm că acțiunile rutiere în zona de frontieră s-au desfășurat concomitent în patru județe din partea de vest a țării, respectiv Bihor, Satu Mare, Arad și Timiș, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Peste 460 de autovehicule controlate și 322 de sancțiuni aplicate de polițiștii bihoreni, în cadrul acțiunii în trafic, în „oglindă"  cu omologii ungari
În cadrul amplei acțiuni desfășurate marți, 12 decembrie, de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor în sistem „oglindă" cu poliţiștii din judeţul Hajdu-Bihar, Ungaria, au fost controlate 467 de autovehicule, din care 385 de autovehicule prevăzute cu 8+1 locuri, 16 microbuze, 8 autocare și 58 de autovehicule destinate transportului de mărfuri.
Pentru neregulile constatate, polițiștii rutieri și de ordine publică bihoreni au aplicat 322 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 93.380 lei, din care 270 de sancţiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 13 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 7 sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, 8 pentru nerespectarea timpilor de odihnă, iar 24 de sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.
Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 13 permise de conducere, au fost reţinute cinci certificate de înmatriculare și au fost constatate două infracțiuni.
Astfel, pe Str. Calea Sântandrei din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un tânăr de 19 ani, din comuna Curățele, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 162 km/h, înregistrat video cu pistolul radar.
Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu 9 - 20 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    
În cadrul acțiunii, pe Str. Ogorului din Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 65 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism cu care tracta o remorcă, având permis de conducere necorespunzător categoriei de autovehicule din care face parte ansamblul de vehicule condus de acesta.
De asemenea, pe Str. Ogorului din Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 43 de ani, din Agigea, județul Constanța, reprezentant al unei societăți comerciale bihorene, în timp ce conducea un autotren cu care efectua transport rutier de marfă. În urma controlului efectuat, s-a constatat că datele raportului tahograf erau alterate.
Societatea comercială în cauză a fost sancționată contravențional conform prevederilor O.G. nr.37/2007, cu amendă în valoare de 9.000 lei.
Alina Dinu

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:22:55 Ora de vară a Europei de Est