Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Anul omagial și comemorativ, Anul Centenarului Marii Uniri în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Marți, preasfințitul episcop Sofronie a declarat (oficial) deschis

Anul omagial și comemorativ, Anul Centenarului Marii Uniri în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Marți, 12 decembrie 2017, la sfârșitul Sfintei Liturghii săvârșite în Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului" din Oradea, în ziua Sf. Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, ocrotitor al Catedralei Episcopale, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec a declarat oficial deschis Anul omagial și comemorativ, Anul Centenarului Marii Uniri în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

Alături de preasfințitul episcop Sofronie, în fața sfântului altar, s-au aflat viceprimarul Florin Birta, îndrăgita artistă Florica Bradu,  distinsa Doamnă a folclorului bihorean, reprezentanți ai Episcopiei și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, doamna profesor Codruța Bogdan, inspector școlar general adjunct, precum și doamna inspector școlar Elisaveta Roșu, care urmau să rostească alocuțiuni; iar de o parte și de alta, la stânga și la dreapta domniilor lor, s-au aflat membrii a două coruri, Corala Liceului Teologic Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" și corul Liceului de Arte din Oradea, care urmau să susțină un program omagial, ,,o lecție de istorie prin muzică", după cum s-a exprimat însuși preasfințitul părinte episcop.
În sală, majoritatea audienței era formată acum din copiii colindători ai Bihorului, participanții la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda", reprezentanții a 33 de grupuri de colindători care tocmai au sosit din Parada costumelor populare.
,,La noi în Bihor, începe prăznuirea a 100 de ani de la Marea Unire"
,,Proclam solemn și oficial deschis Anul omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri, Anul Centenarului în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Prin serbarea de acum, la noi în Bihor, începe prăznuirea a 100 de ani de la Marea Unire, prăznuire care va dura pe parcursul întregului an ce vine, cu ajutorul lui Dumnezeu, urmând ca prin ajutorul Proniei Divine, anul viitor, în jurul datei de 12 decembrie, serbarea Sf. Spiridon, să încheiem oficial Anul omagial și comemorativ...".
,,O lecție de istorie prin muzică"
Referindu-se la programul care urma să aibă loc și care fusese deschis de Corala Liceului Ortodox cu Imnul de Stat al României, urmat de  cel mai nou cântec al distinsei Doamne Florica Bradu, preasfințitul părinte episcop Sofronie a spus: ,,Programul care va urma este o lecție de istorie prin muzică, o lecție de istorie în care fiecare să ne aducem aminte: Cine suntem, Ce suntem, De ce suntem români și Ce valori avem. Și avem datorii: să ne însușim lecția istoriei noastre naționale și s-o transmitem mai departe, așa cum și alte comunități, de alte confesiuni și etnii, fac propria lor istorie. Cu seninătate și noi avem și dreptul, dar și datoria de a ne onora istoria. Cu seninătate, cu respect față de toată lumea, dar și cu bucurie și cu sentimentul responsabilității care apasă pe umerii noștri", a conchis preasfințitul părinte episcop Sofronie.
Așa după cum a fost prezentat, programul urma să cuprindă trei piese: 1.Imnul regal (Trăiască Regele), 2.Limba noastră (Imnul de Stat al Republicii Moldova), 3.Polieleul românesc cântat la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, de toți delegații românilor; primele trei piese în interpretarea Corului Liceului Ortodox și tot trei piese închinate eroilor, în interpretarea membrilor Corului Liceului de Arte din Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (91 de poze), accesați Galeria foto: Anul omagial și comemorativ, Anul Centenarului Marii Uniri în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:49:16 Ora standard a Europei de Est