Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Ilie Bolojan face un apel către toți parlamentarii din județul Bihor să voteze amendamentul Asociației Municipiilor din România

Concluziile privind proiectul de buget central

Primarul Ilie Bolojan face un apel către toți parlamentarii din județul Bihor să voteze amendamentul Asociației Municipiilor din România

Primarul Ilie Bolojan a susținut ieri, 11 decembrie 2017, o conferință de presă în care a prezentat concluziile privind proiectul de buget central, ale cărui prevederi bugetare influențează grav în acest moment bugetul autoritățile locale.

Este vorba de OUG nr. 79/10.11.2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și care prevede reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
În conferința de presă din data de 23 noiembrie 2017, primarul Ilie Bolojan explica consecințele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, care au generat și motivele majorării impozitelor locale pentru anul 2018: ,,Suntem forțați să majorăm impozitele pe anul viitor cu 20%, datorită confiscării banilor orașului de către Guvernul României, pentru că, așa cum știți, impozitele pe care angajații le plăteau pe salariile pe care le încasau de la angajator și care se virau jumătate autorităților locale au fost practic confiscate de către Guvernul României".
În conferința de presă de azi, primarul Ilie Bolojan a prezentat soluțiile disponibile în acest moment, precizând că Asociația Municipiilor din România, din care face parte și Municipiul Oradea, urmează să formuleze un amendament la legea bugetului de stat, prin care să se restabilească autonomia locală.
,,Prognozele pe care le-am făcut acum două săptămâni au fost corecte. Guvernul este chiar mai optimist și consideră că dezvoltarea va depăși acea pondere de 10%. Noi am estimat că Guvernul ne va compensa 7,25 milioane de euro, iar Guvernul ne propune o compensare de aproximativ 7,1 milioane de euro, dar având în vedere că creșterea estimată de Guvern este mult mai mare, înseamnă că nu vom pierde doar 14,5 milioane cât am estimat, ci peste 16 milioane de euro. Prin urmare, deficitul conform bugetului propus de către Ministerul de Finanțe este de 9 milioane de euro. Aceasta va fi anul viitor  pierderea la bugetul municipiului Oradea. E absurd să muți cel puțin 1 miliard de euro de la bugetul local la bugetul de stat pentru că, decapitalizând municipiile de județ, locomotivele economice ale României, practic dezvoltarea economică nu va mai fi cea programată, ci va fi mult încetinită în anii următori", a explicat primarul situația de fapt.
În continuare, acesta a făcut un apel către toți factorii de decizie, care mai pot face ceva:  ,,Fac de pe acum un apel către toți parlamentarii din județul Bihor să nu voteze bugetul de stat în această formă în care a fost propusă, ci să voteze amendamentul pe care sperăm să îl depună până în cursul zilei de mâine Asociația Municipiilor din România, amendament care ar genera o formulă cât mai corectă, menită  să asigure veniturile orașelor din România la nivelul anilor trecuți. În cazul în care acest amendament va trece, la prima ședință de Consiliu Local vom readuce nivelul impozitelor locale la nivelul de anul trecut, pentru că majorarea de impozite a fost exclusiv o consecință a măsurilor fiscale luate de Guvernul României".
Amendamentul se va referi la alocarea unei cote mult mai mari, în jurul valorii de 70%, din impozitele pe venit pentru autoritățile locale, pentru repartiție directă la bugetele localităților în care se colectează aceste venituri, astfel încât scăderea ponderii acestui venit de la 16 % la 10% să fie compensată de această creștere de procent. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:58 Ora de vară a Europei de Est