Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Națională, celebrată de elevi talentați

Serbarea Școlii Gimnaziale ,,Dacia

Ziua Națională, celebrată de elevi talentați

În data de 28.11.2017, elevii Școlii Gimnaziale ,,Dacia" au prezentat un spectacol prin care au celebrat 1 Decembrie.

Profesorii organizatori au adus cu acest prilej pe scena din sala de sport a unității pe cei mai talentați elevi, fie la dans, la cântece sau la recitat poezii.
Programul artistic a debutat cu Imnul, cântat de corul școlii, dirijat de profesoara de muzică Matiuț Monica, urmat de o prezentare a semnificației zilei de 1 Decembrie, susținută de doamna profesoară de istorie,  Marian Anda.
,,Dulce Românie, suflet românesc"
Elevii clasei a IV-a B, îndrumați de doamna profesoară Zlibuț Diana, au prezentat montajul literar-artistic ,,Dulce Românie, suflet românesc". Poezia generic ,,Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie", de Mihai Eminescu, a fost recitată de Toma Aida, Nagy Andrea și Cătană Sara. Grupul a interpretat ,,Câte țări sunt pe pământ", pe muzica lui George Enescu. Poezia ,,La noi", de Octavian Goga, a fost recitată de Constăngioară Ema și Timiș Elena. În tematica montajului au mai fost incluse: cântecul ,,Cântă cucu", poezia ,,O scrisoare de la Muselim Selo", de George Coșbuc, în interpretarea elevelor Danșa Daria și Cocoș Raluca, ,,Cântec de cătănie", ,,Ajută-l, Doamne, pe român", poezie recitată de Vlad Fetea; cântecul ,,Marșul Basarabiei", poezia ,,Scrisoare din Basarabia", de Grigore Vieru, recitată de Morozan David, cântecul ,,Basarabie frumoasă"; elevii Șereș Albert și Iova Casian au recitat ,,Noi vrem pământ", de George Coșbuc, montajul încheindu-se cu superbul colind ,,Vin colindătorii".
 ,,Marșul lui Iancu", ,,Treceți batalioane", ,,Așa-i românul"...
Au urmat elevele Ionescu Andreea, clasa a V-a C și Ianceu Ariana din clasa a V-a D cu poezii. Corul a interpretat ,Marșul lui Iancu", dirijat de doamna profesoară Matiuț Monica, urmat de recitarea unor poezii de către elevii Petrușan Arian, din clasa a V-a B și Florea Maria din clasa a V-a D. Poezia ,,Ardealul" a fost recitată de elevele Maghiar Ioana și Urs Daria, din clasa a VI-a D, sub îndrumarea doamnei profesoare Moza Monica, urmată de cântecul ,,Treceți batalioane", interpretat de corul școlii. Poezia ,,Alba Iulia" a fost recitată de elevii Baidog Daiana, clasa a VII-a B, Coneru Dania, clasa a V-a D și Blaga Vlad din clasa a VII-a D. A urmat un moment de show dance,  interpretat de talentata Fota Nicolle, din clasa a V-a B. Eleva Ianc Antonia, din clasa a V-a B, acompaniată de corul școlii, a cântat ,,Așa-i românul".  Elevul Vereș Victor din clasa a V-a D a recitat o poezie, urmată  de cântecul ,,Cântă cucul, bată-l vina", interpretat de eleva Andreea Petcu din clasa a VI-a D. Programul a continuat cu un moment de gimnastică aerobică, realizat de eleva Aida Lele din clasa a IV-a C, învățătoare Zach Florina.
,,Ne leagă un tricolor"
Corul a cântat ,,Ne leagă un tricolor", urmat de recitarea poeziei ,,Părinții" de către elevele Petcu Andreea și Lazăr Iasmina din clasa a VI-a D, urmat de poezia ,,Țările mele", recitată de elevele Blejan Alexia și Kostikov Melena din clasa a VI-a D. A urmat un  moment artistic de gimnastică realizat de eleva Sîncelean Alexandra.  Elevul Rațiu Șerban din clasa a V-a C a recitat o poezie, urmat de corul școlii cu un cântec, iar apoi o poezie recitată de Toma Daria, din clasa a V-a C. A urmat un moment artistic interpretat de eleva Verdeș Diana din clasa a V-a A. Eleva Avram Cristalia, din clasa a VI-a D, a recitat poezia ,,Lupta", iar Floruța Mihnea din clasa a V-a D a recitat o altă poezie; corul a interpretat cântecul ,,România", iar elevul Lucas Silaghi din clasa a V-a D a recitat ultima poezie din regalul nostru artistic, închinat Zilei Naționale a României. 
În derularea spectacolului, momentele, protagoniștii, artiștii au fost prezentați de elevele  Creț Daria și Doboş Paula,  din clasa a VI-a C. Ultimul cuvânt al serii omagiale l-au avut tot membrii corului, care au cântat pentru țară și pentru toți românii tradiționalul ,,La mulți ani". Am avut și o expoziţie de desene, care a cuprins lucrări artistico-plastice realizate de elevii școlii, sub îndrumarea doamnei profesoare Mureșan Ioana.
Spectacolul a fost coordonat de către doamna profesoară Băican Carmen, coordonatorul de programe şi proiecte educative, cu sprijinul domnului director Hava Florian și al doamnei  director adjunct Simina Diana. În pregătirea programului s-au mai implicat profesorii: Marian Anda, Matiuț Monica, Zlibuț Diana, Zach Florina, Moza Monica, Sarca Crișan Raluca, Mureșan Ioana, Velimirovici Gabriela, Tarr Delia și Sîncelean Teodora, alături de elevii pe care i-am nominalizat.
Prof. Băican Carmen Diana
Foto: Naghi Florin
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Națională, celebrată de elevi talentați.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:26 Ora de vară a Europei de Est