Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Să redescoperim, să redefinim, să recâștigăm încrederea, unitatea și obiectivele naționale comune!”

Ceremonialul militar religios de Ziua Națională a României

,,Să redescoperim, să redefinim, să recâștigăm încrederea, unitatea și obiectivele naționale comune!”

,,Să redescoperim, să redefinim, să recâștigăm încrederea, unitatea și obiectivele naționale comune!" L-am citat pe domnul prefect Ioan Mihaiu.

La Oradea, Ziua Națională a României a fost sărbătorită, ca de obicei, în Parcul 1 Decembrie, sub privirile Ostașului Român (eliberator), printr-un Ceremonial militar religios, organizat de Instituția Prefectului Bihor și Garnizoana Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea și al structurilor din sistemul național de securitate și din Garnizoana Oradea.
Mai întâi, domnul prefect ne-a făcut cunoscut mesajul transmis către țară și poporul român de către prim-ministrul României, dl Mihai Tudose.
,,Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României"
,,Sărbătorim Ziua Națională, Ziua Marii Uniri de la 1918 cu încrederea și speranța confirmării unei noi pagini de istorie pentru România, pentru români. 1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită și respectată, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul către o perioadă de modernizare a țării. Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României și să asigurăm servicii publice mai bune, asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructură adaptată nevoilor actuale și prosperitate fiecărui român. 1 Decembrie le-a adus românilor demnitate și împlinirea idealului național. Centenarul Marii Uniri (CMU) este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale. CMU va fi nu doar un moment de marcare a istoriei, ci mai ales un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale", se mai spune în mesajul premierului României.
,,Să aniversăm cu mândrie această zi"
În ceea ce-l privește pe domnul prefect Ioan Mihaiu, domnia sa a fost scurt și la obiect: ,,Aș vrea să vă îndemn astăzi (vineri - n.n.), pe voi toți, să aniversăm cu mândrie această zi marcantă din istoria poporului nostru, să redescoperim, să redefinim, să recâștigăm încrederea, unitatea și obiectivele naționale comune, pentru un viitor prosper, frumos, luminos și liniștit al copiilor noștri și al nostru".
,,Drumul spre Alba Iulia a început la Oradea"
În cuvântul său liber exprimat la microfon, istoricul orădean Ioan Zainea și-a focusat discursul pe orașele Marii Uniri, dorind să ne convingă cum că și Oradea, ca și alte orașe, precum: Chișinău, Cernăuți, Arad și Sibiu ar trebui să poarte acest titlu nobil de oraș al Marii Uniri, alături de cele trei nominalizate și recunoscute: București, Iași și Alba Iulia.
,,Drumul spre Alba Iulia a început la Oradea. A început în 12 octombrie 1918, când în casa avocatului Aurel Lazăr, fruntași politici de atunci ai românilor au conceput și au adoptat Declarația de autodeterminare a națiunii române, a poporului român din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. La Oradea s-a înființat unul din primele consilii naționale românești la 3 noiembrie 1918, Consiliul Național condus de A. Lazăr, secondat de viitorul episcop Roman Ciorogariu, Coriolan Pop, Nicolae Zigre junior și alții, consiliu care a pregătit preluarea treptată a administrației Comitatului Bihor de atunci, dar a și pregătit participarea exemplară și consistentă a Bihorului la Adunarea de la Alba Iulia. Oradea și Bihorul au fost bine reprezentate la Alba Iulia: de 108 delegați oficiali, în Sala Unirii, între cei 1.228 de delegați oficiali, plus alte câteva sute de bihoreni s-au aflat pe Platoul Romanilor, între cei peste 100.000 de români, care au validat actul Unirii. Apoi, Oradea are în spațiul său urban o serie de lucruri ale memoriei Marii Uniri: o Piață a Unirii, o Piață Ferdinand, statuie dedicată Reginei Maria, are un parc 1 Decembrie, un monument dezvelit vineri, dedicat artizanului Marii Uniri de la 1918, Ion I.C. Brătianu".
În încheierea alocuțiunii sale, distinsul nostru istoric a îndemnat la înțelegere și toleranță în spațiul nostru cultural orădean și bihorean în sensul că ,,activitățile să aibă loc cu demnitate, cu înțelegere și respect și pentru cei care nu împărtășesc sentimentele românilor".
Jurământul iubirii
Așa după cum am consemnat și am publicat ieri pe pagina de Educație Facebook ovidan, în cadrul ceremonialului, am avut parte și de un moment mai puțin obișnuit: sublocotenentul Pal Adrian, din cadrul Centrului Militar Județean Bihor, a depus jurământul iubirii în fața iubitei sale, domnișoara Tărău Minodora Maria pe care a cerut-o să-i fie soție.
,,Domnule prefect, sunt sublocotenent Pal Adrian, vă rog să-mi permiteți să iau cuvântul: Pe data de 25 octombrie 2012, am depus jurământul de credință față de țară, față de România. Astăzi, 1 Decembrie 2017, în fața Dumneavoastră și a tuturor celor prezenți, vreau să depun jurământul iubirii". Îngenunchind în fața iubitei sale i-a declarat iubirea și a cerut-o de soție. ,,Jur să te iubesc din toată inima, din tot sufletul și cu toată puterea mea. Așa să-mi ajute Dumnezeu!
Domnișoara Tărău Minodora Maria, vrei să fii soția mea?" ,,Da!"
Urgent, Adrian i-a pus inelul pe deget, în timp ce Dan Bittman cânta (în difuzoare): ,,Ți-am dat un inel!"
La rându-i domnul prefect Ioan Mihaiu i-a felicitat și le-a urat tinerilor multă fericire.
Un moment artistic și depuneri de coroane
În derularea ceremonialului au mai existat trei momente: scurt recital al Ansamblului coral „General Traian Moșoiu" din Oradea; festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la monument și defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.
Pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, gratuit sau cu 5 lei porția, doritorii și-au putut potoli foamea cu tradiționalul ciolan cu fasole.
Primăria Oradea a oferit gratuit 2.700 de porții și ceai.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (113 poze), accesați Galeria foto: ,,Să redescoperim, să redefinim, să recâștigăm încrederea, unitatea și obiectivele naționale comune!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:07 Ora standard a Europei de Est