Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Campania poliţiştilor bihoreni de prevenire a violenţei domestice

Mesaje vizuale artistice create de adolescenţi

Campania poliţiştilor bihoreni de prevenire a violenţei domestice

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată şi la Oradea, printr-o serie de manifestări organizate de poliţiştii bihoreni şi partenerii de program.

La 25 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, pentru a aduce la cunoştinţă cetăţenilor faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.
Manifestările menite să conştientizeze publicul cu privire la violenţa în familie şi urmările acesteia au fost organizate în judeţul Bihor de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și Asociaţia „Lampas", în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Bihor, Fundaţia „Smiles" și Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Șincai" din municipiul Oradea, în cadrul campaniei de prevenire a violenţei domestice „Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!"
Organizatorii și-au propus creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.
În acest context, vineri, 24 noiembrie a.c., în Piața Unirii din municipiul Oradea, în cadrul unei acțiuni preventive stradale, elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu" din municipiul Oradea au distribuit mesaje cu caracter preventiv
create chiar de copii, sub forma unor felicitări sau fluturași. Astfel de acțiuni au fost realizate și de elevii Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller", Liceului cu Program Sportiv „Bihorul", de cei ai Școlii Gimnaziale Nr.11 și de elevii Școlii Gimnaziale Nr.16 din Oradea, care au distribuit fluturași cu mesaje preventive, în proximitatea instituțiilor școlare respective.
Tot vineri, 24 noiembrie a.c., poliţiştii de prevenire bihoreni, alături de partenerii de program, cu sprijinul elevilor Liceului de Arte Oradea, au desfăşurat o acţiune cu caracter simbolic, în cadrul căreia au distribuit pliante cu mesaje preventive. Activităţile au fost desfăşurate pe platoul Centrului Comercial Plaza Oradea şi în proximitatea Pieţei „Cetate" din municipiul Oradea.
În aceeași locație, trecătorii au avut ocazia să admire expoziția de desene cu mesaje sugestive „Aripi Frânte", realizate de 30 de elevi ai Liceului de Arte Oradea, coordonați de profesorii Nada Panait, Maria David, Iulian Iancu și Cornelia Tuduc.
Prin creațiile lor, copiii au reușit să transpună în mod artistic viziunea proprie cu privire la fața întunecată a violenței domestice, în urma întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu polițiștii de prevenire bihoreni. Copiii, deosebit de talentați, au surprins și au creat, cu ajutorul culorilor, imagini cu impact emoțional, conținând mesaje pătrunzătoare, care promovează nonviolența, încurajează luarea de atitudine împotriva violenței în familie, încearcând astfel să conștientizeze opinia publică cu privire la acest fenomen.
Elevii Liceului de Arte Oradea au dorit să transmită, prin imagine, consecinţele violenţei şi să sensibilizeze astfel, cetăţenii.
În acelaşi context, poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de campanie au discutat cu cetăţenii despre modalităţile concrete de semnalare a cazurilor de violenţă în familie şi despre instituţiile şi organizaţiile care pot oferi sprijin
victimelor acestui fenomen, atrăgând atenția asupra faptului că, pentru a primi ajutor, victimele trebuie să iasă din anonimat și să reclame violențele suferite.
Totodată, la standul pe care polițiștii bihoreni și partenerii de program l-au amenajat pe platoul din fața centrului comercial, cetățenii au avut posibilitatea de a-și exprima, la rândul lor, prin mesaje, susținerea pentru victimele fenomenului violenței domestice.
Perioada aleasă pentru desfăşurarea campaniei de prevenire a violenţei în familie în judeţul Bihor se încadrează între două zile cu semnificaţie: 25 noiembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi 10 decembrie - Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
În această perioadă, organizatori vor desfăşura în municipiul Oradea diverse activităţi comune, specifice prevenirii violenţei intrafamiliale. Astfel, vor fi desfăşurate acţiuni stradale în locurile publice aglomerate, vor avea loc întâlniri cu cetăţenii din Municipiul Oradea, Ștei şi dinValea lui Mihai, cu elevi şi părinţi din instituţii şcolare bihorene, vor fi proiectate filme educativ - preventive menite a conştientiza cetăţenii cu privire la repercusiunile fenomenul violenţei intrafamiliale şi vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale cu  mesaje educativ - preventive.
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor ordinul de protecţie... cum te poate ajuta?
În 2012, legislaţia românească în domeniu a fost modificată, astfel încât ea s-a adaptat la legislaţia europeană.
Noul act normativ, Legea nr. 217/2003, redefineşte şi extinde conceptul de „violenţă în familie", stabilind că reprezintă „orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale sau psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate; împiedicarea femeii de a-şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale".
Printre membrii de familie sunt enumeraţi: ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele provenite prin adopţie, soţul/soţia sau fostul soţ/fosta soţie, persoanele aflate în concubinaj, tutorele, reprezentantul legal sau cel care îngrijeşte persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală sau handicap fizic.
Pentru prima dată în România, legea introduce un instrument de protecţie: „ordinul de protecţie". Acesta este emis de judecător, pe o durată maximă de 6 luni. Aceeaşi victimă poate beneficia de mai multe ordine de protecţie, în cazul în care există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică sau libertatea victimei ar fi puse în pericol.
Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, iar în cazuri deosebite, instanţa poate emite ordinul de protecţie în aceeaşi zi.
Prin ordinul de protecţie, judecătorul poate hotărî:
  • Evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • Reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţă, atunci când victima a părăsit locuinţa;
  • Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
  • Obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
  • Interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
  • Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
  • Obligarea agresorului de a preda Poliţiei armele deţinute;
  • Încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora;
  • Suportarea de către agresor a chiriei sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri ai familiei locuiesc sau urmează să locuiască;
  • Obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Campania poliţiştilor bihoreni de prevenire a violenţei domestice.

Trimite email
marți, 28 ianuarie 2025, 05:26:14 Ora standard a Europei de Est