Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Creșterea impozitelor locale cu 20%

Singura soluție pentru păstrarea unui buget de investiții al orașului, în urma măsurilor fiscale guvernamentale

Creșterea impozitelor locale cu 20%

Primarul Ilie Bolojan a susținut joi, 23 noiembrie 2017, împreună cu directorul executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, dl. Eduard Florea, o conferință de presă privind efectele măsurilor fiscale guvernamentale asupra bugetului local, precum și cu privire la modificările care trebuie aduse proiectului de impozite și taxe pentru anul 2018 în vederea compensării impactului prevederilor OUG nr. 79/10.11.2017 asupra bugetului local.

Primarul Ilie Bolojan a deschis conferința de presă, explicând consecințele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, care au generat și motivele majorării impozitelor locale pentru anul 2018:,,Suntem forțați să majorăm impozitele pe anul viitor cu 20%, datorită confiscării banilor orașului de către Guvernul României, pentru că, așa cum știți, impozitele pe care angajații le plăteau pe salariile pe care le încasau de la angajator și care se virau jumătate autorităților locale au fost practic confiscate de către Guvernul României".
Măsurile fiscale guvernamentale afectează grav bugetele autorităților locale
Primarul Ilie Bolojan a explicat cum, prin măsurile adoptate, guvernanții au făcut trei mișcări, dintre care ultima afectează foarte grav autoritățile locale. Prima mișcare a constat în mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat. ,,S-a făcut acest lucru ca să îi păcălească pe bugetari, pentru că în Legea salarizării unitare era prevăzută o majorare de salariu cu 25% de la 1 ianuarie 2018, și pentru că guvernanții nu au putut onora această promisiune, au făcut această șmecherie: au dat cu o mână și au luat cu cealaltă", a spus primarul.
A doua mișcare a fost introducerea taxei suplimentare de 2,25%, scopul fiind încasarea de mai mulți bani la bugetul de stat, fie de la angajat, fie de la angajator. ,,Dacă angajatorul nu poate da angajatului acești bani, va scădea cu câteva procente salariile, iar dacă angajatorul nu vrea să scadă salariile, va trebui să plătească în plus la bugetul de stat", a explicat primarul.
A treia mișcare este cea care afectează foarte grav toate autoritățile locale din România care au înregistrat o dezvoltare economică pe teritoriul lor. Această a treia mișcare a  constat în scăderea ponderii contribuțiilor care veneau către autoritățile locale și creșterea ponderii celor care se virează integral la București.
Bugetul municipiului Oradea pierde 15, 5 milioane de euro, iar în cel mai fericit caz - 9 milioane de euro
,,În concluzie, toate aceste măsuri au efect azi asupra bugetului orașului Oradea, scăzând cota impozitului pe venit de la 16 la 10%. Dacă anul acesta estimam o colectare de 39 milioane de euro din această categorie de impozit, ea va scădea cu aproape 40% și prin urmare vom pierde cca 15,5 milioane de euro. Asta înseamnă că bugetul de investiții al municipiului Oradea, practic, nu va mai exista. După cum știți, circa 16 -17 milioane reprezintă bugetul de investiții al Primăriei Oradea din veniturile proprii generate de orădeni. Impactul devastator va fi în municipiile de județ. Practic a fost confiscat un miliard de euro de la autoritățile locale din România și banii au fost mutați la București", a spus primarul Ilie Bolojan.
Guvernul a promis că va compensa aceste sume până la nivelul de încasări din acest an, scăzând însă din această compensare jumătate din banii pe care primăriile îi aveau în cont la finalul anului 2016. Prin urmare,  aplicând această promisiune s-ar compensa cca 6 milioane de euro din pierderile pe care le are azi bugetul orașului.
Singura soluție pentru păstrarea unui buget de investiții: majorarea taxelor și impozitelor locale cu 20%
Primarul Ilie Bolojan a explicat situația actuală și a prezentat singura variantă pentru a menține un buget de investiții al orașului: ,,Vom rămâne, în cazul fericit, cu o pierdere la bugetul local de peste 9 milioane de euro. Ca sa avem totuși niște bugete de investiții în acest oraș, astăzi există doar o singură soluție: majorarea impozitelor și taxelor locale. Din ce am discutat cu alți colegi primari, această măsură va fi aplicată în aproape toate municipiile reședință de județ din țară. Noi avem investiții începute pe care nu le putem opri, pentru că nu poți lăsa o stradă pe jumătate terminată, avem proiecte europene câștigate la care avem nevoie de cofinanțare. Numai pe Axa de Mobilitate Urbană, municipiul Oradea are câștigați aproximativ 35 milioane de euro. Totodată, lucrăm pe partea de termoficare. Prin urmare suntem forțați să ne creăm un buget de investiții, pentru că altfel vom pierde acestă oportunitate de a aduce bani europeni pentru oraș. Suntem forțați să propunem această majorare de impozite. În cazul în care aceste propuneri guvernamentale nu se vor aplica sau se va găsi o formulă de compensare totală a acestor pierderi care le avem, vom reveni imediat la vechiul nivel de impozite, iar această prevedere va fi introdusă în hotărârea de consiliu".
Primăria Oradea va fi obligată să ia și alte măsuri
În continuare, directorul executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, Eduard Florea, a prezentat majorările care se vor aplica de la 1 ianuarie 2018, pe categorii: clădiri, terenuri, autovehicule, exemplificând cu spețe concrete pentru fiecare categorie supusă impozitării.
,,Impactul bugetar estimat al modificărilor propuse a impozitelor și taxelor locale este de 21 milioane lei, respectiv 4,57 milioane euro, care vor compensa doar 50% din reducerea de resurse proprii", a spus directorul Eduard Florea.
Primarul Ilie Bolojan a mai precizat că Primăria Oradea va fi obligată să ia și altfel de măsuri: reduceri de personal, scăderea subvenției pe care municipalitatea o acordă pentru Termoficare, a subvenției acordate OTL, în plus investițiile mari pentru care nu există fonduri europene nu vor mai fi realizate. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:06 Ora de vară a Europei de Est