Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost dezvelită Statuia marelui om de stat Ion I.C. Brătianu

Vineri, în Parcul Brătianu din Oradea

A fost dezvelită Statuia marelui om de stat Ion I.C. Brătianu

Vineri, 24 noiembrie 2017, la împlinirea a 90 de ani de la moartea marelui om politic Ion I.C. Brătianu, Primăria Oradea a organizat o serie de manifestări publice prilejuite de dezvelirea statuii lui Ion I. C. Brătianu, amplasată în Parcul Brătianu din Oradea.

Dezvelirea acestei statui face parte dintr-un ciclu de evenimente prin care Primăria Oradea dorește să marcheze Centenarul Marii Uniri. Ion I.C. Brătianu a fost prim-ministru al României într-o perioadă în care s-au întâmplat evenimente istorice importante, având un rol major în Marea Unire din 1918.
Omul de stat I.C Brătianu s-a stins din viață la 63 de ani, în anul 1927, când ocupa funcția de prim-ministru al României.
După intonarea Imnului Naţional al României, în prezența oficialităților şi în aplauzele unui public numeros, a fost dezvelită statuia lui Ion I. C. Brătianu. Sarcina i-a revenit sculptorului Radu Ciobanu, cel care a câștigat concursul pentru realizarea statuii, organizat de municipalitate în anul 2015.
După slujba de sfințire a statuii, primarul Ilie Bolojan a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare: președintelui Partidului Național Liberal, d-lui Ludovic Orban și conducerii PNL, d-lui academician Mihai Șora, care la 101 ani a ținut să fie prezent la dezvelirea statuii, sculptorului sătmărean Radu Ciobanu, d-lui academician Nicolae Noica și membrilor Comisiei Naționale de Monumente de For Public, tuturor celor care au venit din alte județe pentru a fi alături de orădeni.
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre importanța implicării lui I.C Brătianu în realizarea Marii Unirii, dar și despre motivele pentru care orădenii, și nu numai, trebuie să-i fie recunoscători omului de stat I.C. Brătianu: ,,Marcăm azi personalitatea unui dintre cei mai mari oameni politici pe care i-a dat țara noastră: Ion I.C. Brătianu. Alături de alți câțiva oameni politici de seamă și alături de armata română, acesta a avut un rol major la ceea ce este România astăzi și la faptul că Oradea, Aradul, Timișoara și celelalte orașe sunt astăzi în România. Era o obligație din partea noastră ca oraș să amplasăm această statuie, iar în anii următori, când pe parcursul a doi ani vom marca și în Oradea Centenarul Marii Uniri, ne propunem ca, pe lângă cele 100 de proiecte de investiții, să mai amplasăm câteva statui în semn de respect pentru oamenii care au făcut lucruri importante pentru România și pentru Oradea".
Invitat la eveniment, istoricul Nicolae Noica a vorbit despre personalitatea, formarea și parcursul carierei lui I.C. Brătianu: ,,Se spune adesea că recunoștința e o floare rară. Ei bine, aici la Oradea, s-a sădit azi o floare rară: recunoștința față de I.C. Brătianu, cel care în 1916, după doi ani de amânări bine gândite, a semnat documentul de intrare în război a României. Merită arătat tineretului mult mai mult despre cine a fost I.C. Brătianu, cel care a provenit dintr-o familie de mari patrioți. Acesta s-a format înainte ca tehnician, lucrând 6 ani inginer constructor la Paris, apoi alți 6 ani la construcții în țară, fiind cel care a lucrat cu Anghel Saligny la Podul peste Dunăre. Numai după 12 ani a intrat în politică, unde cu demnitate a realizat niște lucruri extraordinare".
Sculptorul Radu Ciobanu s-a arătat uimit, emoționat și totodată încântat de publicul numeros care a participat la dezvelirea statuii lui I.C. Brătianu: ,,Acum câțiva zeci de ani în urmă, obișnuiam să vin cu familia mea la Băile Felix, umblam pe străzile acestui frumos oraș și nu-mi imaginam că o să-mi leg destinul de aceste locuri. Acum o parte din inima mea se află aici".
Manifestările  au continuat cu momentul depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, realizarea dispozitivului de defilare, iar în final defilarea detașamentului de onoare.
De la ora 16.00, în Sala mare a Primăriei Oradea urma să aibă loc o conferință de prezentare a personalității marcante a lui Ion I.C. Brătianu, la care erau invitaţi să vorbească academicienii Nicolae Noica, Ionuț Cojocaru și Mihai Șora. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:59 Ora de vară a Europei de Est