Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Școli – ambasador ale Parlamentului European”, ediția a II-a

Programul educativ

,,Școli – ambasador ale Parlamentului European”, ediția a II-a

În cadrul celei de-a II-a ediții a Programul educativ ,,Școli - ambasador ale Parlamentului European" (EPAS), Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea luptă pentru cucerirea titlului de ,,Școală - ambasador a Parlamentului European".

,,Programul a fost implementat de Parlamentul European, începând din 2017, în toate statele Uniunii Europene, în vederea îmbunătățirii cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Astfel, elevii și profesorii sunt familiarizați cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european, după cum aveam să aflăm, ieri, de la doamna profesor Adriana Vașadi, coordonator EPAS la nivelul colegiului.
În cadrul primei ediții, 25 de școli din București și județele: Argeș, Buzău Călărași, Constanța, Călărași, Giurgiu, Ilfov și Prahova, au primit la sfârșitul anului școlar 2016/2017 titlul de ,,Școală - ambasador a Parlamentului European". Pentru cea de-a doua ediție, Biroul de Informare al Parlamentului European, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a selectat tot 25 de școli din București și județele: Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Harghita, Mehedinți, Olt, Suceava și Vaslui. La actuala ediție, programul a început în luna octombrie 2017 și se va încheia în iunie 2018.
Activitățile de promovare a valorilor europene și a rolului Parlamentului European în rândul elevilor, părinților și al comunității, sunt îndrumate de cinci ambasadori seniori, profesori ai Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul": Runcanu Monica, Ardelean Simona (director adjunct), Filip Marinela (director adjunct), Tiutin Rodica și Vașadi Adriana, în calitate de coordonator EPAS la nivel de colegiu și încă 15 ambasadori junior, elevi din clasele IX-XI (pregătiți teoretic prin niște module pe teme europene).
Itinerar gastronomic în Uniunea Europeană
Prima activitate din acest program, cu specific culinar, a avut loc ieri (joi, 23 noiembrie 2017) la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", intitulată: ,,Itinerar gastronomic în Uniunea Europeană", adresat claselor de profil, dar și doritorilor de la alte specializări din cadrul a șapte licee din Oradea și județul Bihor: Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", Colegiul Economic ,,Partenie Cozma", Liceul Tehnologic Romano-Catolic ,,Szent Laszlo", Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd și Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cadea.
Câte un echipaj format din doi elevi, coordonați de un cadru didactic a reprezentat și a prezentat din punct de vedere gastronomic câte o țară din Uniunea Europeană, mai puțin Marea Britanie.
Fiecare echipaj a avut o muncă de cercetare în care să studieze caracteristicile bucătăriei din țara pe care au reprezentat-o. ,,Itinerarul acesta gastronomic l-am pornit de la două idei, unitate și diversitate, toți suntem la fel, dar ne păstrăm identitatea până la urmă; faptul că preparatele tradiționale până la urmă, prin gust, povestea din spatele lor, faptul că rețeta a trecut testul timpului, pot să constituie un foarte bun ambasador al țării respective. Am zis să cunoaștem tradiția țării, dar să avem și un punct comun, o unitate, cartoful. Toată lumea a trebuit să găsească un preparat pe bază de cartofi cu specificul țării respective", a precizat doamna profesor Monica Runcanu, cel de-al doilea ambasador al gazdelor cu care am stat de vorbă.
Concret, ieri, fiecare echipaj, a prezentat în PowerPoint specificul culinar al țării din UE pe care au reprezentat-o, plus o rețetă a unui produs culinar tradițional, iar pe platou, au pregătit o mâncare de cartofi specifică țării.
Următoarea activitate din cadrul Programului educativ ,,Școli - ambasador  ale Parlamentului European" (EPAS) se va desfășura în a doua jumătate a lunii decembrie, pe tema Crăciunul în fiecare din țările UE.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Școli – ambasador ale Parlamentului European”, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:06 Ora de vară a Europei de Est