Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cercul metodic al directorilor

Și directorii se perfecționează (după șapte ani)...

Cercul metodic al directorilor

Trei inspectori școlari din cadrul Departamentului de Management al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, doamnele prof. dr. Adelina Iacob, Adriana Onița și domnul inspector Horea Abrudan, în frunte cu generalul ISJ Bihor, dl prof. Alin-Florin Novac-Iuhas, au onorat miercuri dimineața (22.11.2017) Cercul metodic al directorilor de școli gimnaziale din Oradea și sectorul Salonta - Tinca, desfășurat la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea.

Ca o gazdă bună, doamna director prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu și echipa sa i-au primit cu tot dragul și cu bucate alese (chiar și de post) pe directori și pe distinșii inspectori, așa cum se obișnuiește la români, încă din moși strămoși. După cuvântul de salut și prezentarea agendei reuniunii, doamna director a invitat-o pe doamna inspector prof. dr. Adelina Iacob să prezinte (în PowerPoint) materialul de greutate și de substanță al cercului: Cultura organizațională și modele organizaționale, predictori ai succesului organizațiilor școlare.
Așa după cum o știm și o știți, Ade a vorbit ca din... ,,Biblie".
,,De unde pornim?
Cultura organizațională este personalitatea unei organizații (Mc Namara, 1997)
Cum vrem să fim? (cea mai importantă și mai dezbătută întrebare, întrebarea esențială legată de organizația școlară)
Premise
*Legătura de determinare între dimensiunile culturii organizaționale și performanțele organizațiilor
*Performerii de vârf creează o cultură largă, împărtășită, un cadru coerent în care oamenii caută o adaptare corespunzătoare
*Organizațiile care au culturi organizaționale centrate în primul rând pe politici interne, și nu pe produs sau pe resursa umană a organizației, au performanțe mai slabe
*Succesul unei organizații depinde în foarte mare măsură de excelența culturală (importanța culturii organizaționale și manageriale).
Doamna inspector a abordat Cultura organizațională pornind de la lucrarea ,,Search of excellence: Leasons from America s Best run Campanies (1982), autori: Peters. T., Waterman R. Această lucrare abordează cultura organizațională ca fiind un set coerent și dominant de valori împărtășite, transmise prin mijloace simbolice, precum: povești, mituri, legende, sloganuri, anecdote, povestioare".
Nu ne-am propus să vă redăm tot ce s-a prezentat și afirmat, dar vă vom spicui și vom puncta câteva idei vehiculate care v-ar putea determina să căutați și să citiți singuri...
Cultura și cartea de identitate organizațională (Geert Hofstede, 1996); Cultura și învățarea organizațională; Elemente ale culturii organizaționale; Nivelurile culturii (Bigas A., 2001); Funcțiile culturii organizaționale; Capacitatea de potențare a performanțelor de către cultura organizațională, ca instrument cu valențe practice; Cultura organizațională a succesului; Transformare organizațională și de proces - Modelul Edosomwan; Relația sinergică dintre cele patru sisteme (s. managerial, s. social, s. tehnic, s. comportamental); Auditul cultural; Pași spre performanță; Atributele excelenței; Schimbarea organizațională (Modelul 7-S McKinsey); Cultura organizațională și cultura managerială; Reflecții...
Vom încheia în spirit optimist cu vorbele lui Confucius (,,Great Leader"): ,,Pentru a deveni lider, trebuie întâi și întâi să devii o ființă umană".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cercul metodic al directorilor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:34 Ora standard a Europei de Est