Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Neobosit început teatral

FITCA23 la final

Neobosit început teatral

Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad, ediția a 23-a, și-a spus poveștile despre lume, oameni, viață.

Au fost prezente la Teatrul Clasic „Ioan Slavici" unsprezece spectacole și aproape două sute de artiști ne-au îmbogățit scena, spre bucuria și satisfacția unui public fidel, căruia îi mulțumim.
Și anul acesta ne-am bucurat să găzduim expoziția de Afișe de teatru a studenților și profesorilor Facultății de Design, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad. Cinci profesori și 41 de studenți și-au asumat misiunea îndrăzneață de a crea noi afișe posibile pentru cele 11 spectacole ale festivalului și au primit aprecieri din partea invitaților noștri. Expoziția a fost deschisă spre vizitare publicului festivalului în foaierul de la etajul 2 al Teatrului.
Și cum niciun festival de teatru nu se simte împlinit fără munca de laborator, actorul și profesorul Miklós Bács ne-a acceptat din nou invitația și s-a întâlnit - într-un workshop de patru zile - cu actorii Teatrului Clasic din Arad, cu care a lucrat in jurul acțiunii scenice din structura ludică. Atelierul s-a bazat pe dialogurile socratice și a folosit metoda étude-ului, axat pe procesualitate și pe conceptul de practice as research.
În rest, doar întâlniri frumoase la Arad, prilejuite de poveștile clasice ale teatrului. Adunate cu migală și pasiune din varii colțuri de țară de criticul de teatru Maria Zărnescu, selecționer al Festivalului Internațional de Teatru Clasic: Avarul, adaptare de Cristi Juncu, după Molière, regia Cristi Juncu, Teatrul „Toma Caragiu" Ploiești; Crima din Strada Lourcine, de Eugène Labiche, regia Felix Alexa, Teatrul Național „I.L. Caragiale" București; Deșteptarea primăverii, de Frank Wedekind, regia Vlad Cristache, Teatrul Mic București; Don Juan, adaptare după Molière, regia Andrei și Andreea Grosu, Teatrul de Comedie București; Fluturii sunt liberi. de Leonard Gershe, regia Erwin Simsensohn, Teatrul Excelsior București; Grand Hotel Caragiale, după texte de I. L. Caragiale, regie colectivă, Trupa Tais Cluj-Napoca și Teatrul Național „Lucian Blaga" Cluj-Napoca; O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul Metropolis București; Scripcarul pe acoperiș - un musical de Joseph Stein, după povestirile lui Shalom Alecheim, regia György Korcsmáros, Teatrul „Regina Maria" Oradea; Shakespeare, Sonnet 66, regia Kokan Mladenović, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" Timișoara; Soldatul de ciocolată, de George Bernard Shaw, regia Andrei Șerban, Teatrul Odeon București; Un tramvai numit dorință, de Tennessee Williams, regia Tom Dugdale, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
 Noi nu credem în finaluri. Doar în începuturi. Orice este un început. Chiar și un final.
Festivalul de Teatru Clasic de la Arad nu s-a încheiat aici. Doar începem în curând ediția cu numărul 24. O luăm de la capăt în noiembrie 2018 cu noi povești despre lume și oameni și teatru.
Sperăm că v-ați simțit bine la FITCA23 și mulțumim tuturor pentru poveștile frumoase din cele nouă zile de festival.
Mirela Sandu

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 21:52:02 Ora de vară a Europei de Est