Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Neobosit început teatral

FITCA23 la final

Neobosit început teatral

Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad, ediția a 23-a, și-a spus poveștile despre lume, oameni, viață.

Au fost prezente la Teatrul Clasic „Ioan Slavici" unsprezece spectacole și aproape două sute de artiști ne-au îmbogățit scena, spre bucuria și satisfacția unui public fidel, căruia îi mulțumim.
Și anul acesta ne-am bucurat să găzduim expoziția de Afișe de teatru a studenților și profesorilor Facultății de Design, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad. Cinci profesori și 41 de studenți și-au asumat misiunea îndrăzneață de a crea noi afișe posibile pentru cele 11 spectacole ale festivalului și au primit aprecieri din partea invitaților noștri. Expoziția a fost deschisă spre vizitare publicului festivalului în foaierul de la etajul 2 al Teatrului.
Și cum niciun festival de teatru nu se simte împlinit fără munca de laborator, actorul și profesorul Miklós Bács ne-a acceptat din nou invitația și s-a întâlnit - într-un workshop de patru zile - cu actorii Teatrului Clasic din Arad, cu care a lucrat in jurul acțiunii scenice din structura ludică. Atelierul s-a bazat pe dialogurile socratice și a folosit metoda étude-ului, axat pe procesualitate și pe conceptul de practice as research.
În rest, doar întâlniri frumoase la Arad, prilejuite de poveștile clasice ale teatrului. Adunate cu migală și pasiune din varii colțuri de țară de criticul de teatru Maria Zărnescu, selecționer al Festivalului Internațional de Teatru Clasic: Avarul, adaptare de Cristi Juncu, după Molière, regia Cristi Juncu, Teatrul „Toma Caragiu" Ploiești; Crima din Strada Lourcine, de Eugène Labiche, regia Felix Alexa, Teatrul Național „I.L. Caragiale" București; Deșteptarea primăverii, de Frank Wedekind, regia Vlad Cristache, Teatrul Mic București; Don Juan, adaptare după Molière, regia Andrei și Andreea Grosu, Teatrul de Comedie București; Fluturii sunt liberi. de Leonard Gershe, regia Erwin Simsensohn, Teatrul Excelsior București; Grand Hotel Caragiale, după texte de I. L. Caragiale, regie colectivă, Trupa Tais Cluj-Napoca și Teatrul Național „Lucian Blaga" Cluj-Napoca; O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul Metropolis București; Scripcarul pe acoperiș - un musical de Joseph Stein, după povestirile lui Shalom Alecheim, regia György Korcsmáros, Teatrul „Regina Maria" Oradea; Shakespeare, Sonnet 66, regia Kokan Mladenović, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" Timișoara; Soldatul de ciocolată, de George Bernard Shaw, regia Andrei Șerban, Teatrul Odeon București; Un tramvai numit dorință, de Tennessee Williams, regia Tom Dugdale, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
 Noi nu credem în finaluri. Doar în începuturi. Orice este un început. Chiar și un final.
Festivalul de Teatru Clasic de la Arad nu s-a încheiat aici. Doar începem în curând ediția cu numărul 24. O luăm de la capăt în noiembrie 2018 cu noi povești despre lume și oameni și teatru.
Sperăm că v-ați simțit bine la FITCA23 și mulțumim tuturor pentru poveștile frumoase din cele nouă zile de festival.
Mirela Sandu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:48:02 Ora standard a Europei de Est