Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului

25 februarie 2007

Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului

PS Sa Sofronie Drincec a intrat în țară prin Vama Salonta, fiind așteptat de o mare mulțime de credincioși și înalte fețe bisericești. Într-un gest neașteptat, a sărutat pământul țării. Copii îmbrăcați în costume populare l-au întâmpinat cu pâine si sare, iar Vasile Bota, vicarul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, i-a urat bun venit, și mulți ani în slujba bisericii și a neamului românesc.

Manifestările de la Biserica cu Lună
La Biserica cu Lună din Oradea, PS Sa Sofronie Drincec a fost întâmpinat de PS Sa Petroniu Sălăjanul, arhiereu-vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, precum și de un sobor de preoți, care au oficiat slujba de Te Deum.
În cuvântul său, arhiereul-vicar a subliniat că până în prezent, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Bihorului și Sălajului a avut cinci episcopi: Roman Ciorogariu, Nicolae Popovici, Valerian Zaharia, Vasile Coman și Ioan Mihălțan, PS Sa Sofronie fiind cel de-al șaselea, și având de păstorit peste două județe, Bihor și Sălaj, cu peste 500 de parohii și 592 de preoți. În cuvântul său, noul episcop s-a arătat încântat de călduroasa primire care i s-a făcut. „Primiți-mă în mijlocul vostru ca pe unul dintre voi, ca pe unul care vă iubește, vă prețuiește, care vine ca împreună cu voi să împlinească voia sfântă a lui Dumnezeu în pământul binecuvântat al patriei noastre, aici, la marginea dinspre apus a neamului românesc. Numai împreună vom putea izbândi, împreună îl vom mărturisi pe Hristos într-un exercițiu de iubire demn de vremurile pe care le trăim”.
La ceremonia de întronizare au participat înalți ierarhi din Oradea și din țară:ÎPS Laurențiu Streza, mitropolit al Ardealului, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Andrei, arhiepiscopul Albei-Iulii, PS Calinic Argatu, episcop al Episcopiei Argeșului și Muscelului, PS Nicodim Gorjeanul, episcop al Episcopiei Severinului și Strehaiei, PS Timotei, episcop al Aradului, Ienoplei și Hălmagiului, PS Irineu Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Gurie Strehăianul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, PS Gherasim, episcop al Episcopiei Râmnicului, PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Petroniu Sălăjanul, arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, Tempfli Jozsef, episcop romano-catolic de Oradea, precum și Csury Istvan, episcop locțiitor al Episcopiei reformate de pe lângă Piatra Craiului. În înalta tribună rezervată oficialităților, invitaților și oaspeților au fost prezenți și părinții noului episcop, Maria și Petru., iar dintre oficialitățile centrale,județene și locale i-am reperat pe Vasile Blaga, ministrul Administrației și Internelor, Cornel Popa, deputat PNL, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Ilie Bolojan, prefectul județului Bihor,  Petru Filip, primarul municipiului Oradea…, George Becali, președintele PNG, precum și invitați din străinătate: Irina Comarovschi, ambasadorul României în Ungaria, consulii generali ai României la Gyula și Seghedin, alți oficiali, reprezentantul președintelui țării, Traian Băsescu, și al ministrului Culturii și Cultelor, care au transmis mesaje.
Noul episcop a promis să se implice în viața socială și culturală a celor două județe, și să cunoască realitățile din biserici și mănăstiri, școli și spitale prin vizite cât mai dese, iar în plan profesional și confesional, dorește să instituie un dialog permanent cu reprezentanții celorlalte confesiuni din Oradea, Bihor și Sălaj.  (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului) -122 de poze (in trei secvențe).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:23 Ora de vară a Europei de Est