Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului

25 februarie 2007

Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului

PS Sa Sofronie Drincec a intrat în țară prin Vama Salonta, fiind așteptat de o mare mulțime de credincioși și înalte fețe bisericești. Într-un gest neașteptat, a sărutat pământul țării. Copii îmbrăcați în costume populare l-au întâmpinat cu pâine si sare, iar Vasile Bota, vicarul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, i-a urat bun venit, și mulți ani în slujba bisericii și a neamului românesc.

Manifestările de la Biserica cu Lună
La Biserica cu Lună din Oradea, PS Sa Sofronie Drincec a fost întâmpinat de PS Sa Petroniu Sălăjanul, arhiereu-vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, precum și de un sobor de preoți, care au oficiat slujba de Te Deum.
În cuvântul său, arhiereul-vicar a subliniat că până în prezent, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Bihorului și Sălajului a avut cinci episcopi: Roman Ciorogariu, Nicolae Popovici, Valerian Zaharia, Vasile Coman și Ioan Mihălțan, PS Sa Sofronie fiind cel de-al șaselea, și având de păstorit peste două județe, Bihor și Sălaj, cu peste 500 de parohii și 592 de preoți. În cuvântul său, noul episcop s-a arătat încântat de călduroasa primire care i s-a făcut. „Primiți-mă în mijlocul vostru ca pe unul dintre voi, ca pe unul care vă iubește, vă prețuiește, care vine ca împreună cu voi să împlinească voia sfântă a lui Dumnezeu în pământul binecuvântat al patriei noastre, aici, la marginea dinspre apus a neamului românesc. Numai împreună vom putea izbândi, împreună îl vom mărturisi pe Hristos într-un exercițiu de iubire demn de vremurile pe care le trăim”.
La ceremonia de întronizare au participat înalți ierarhi din Oradea și din țară:ÎPS Laurențiu Streza, mitropolit al Ardealului, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Andrei, arhiepiscopul Albei-Iulii, PS Calinic Argatu, episcop al Episcopiei Argeșului și Muscelului, PS Nicodim Gorjeanul, episcop al Episcopiei Severinului și Strehaiei, PS Timotei, episcop al Aradului, Ienoplei și Hălmagiului, PS Irineu Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Gurie Strehăianul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, PS Gherasim, episcop al Episcopiei Râmnicului, PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS Petroniu Sălăjanul, arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, Tempfli Jozsef, episcop romano-catolic de Oradea, precum și Csury Istvan, episcop locțiitor al Episcopiei reformate de pe lângă Piatra Craiului. În înalta tribună rezervată oficialităților, invitaților și oaspeților au fost prezenți și părinții noului episcop, Maria și Petru., iar dintre oficialitățile centrale,județene și locale i-am reperat pe Vasile Blaga, ministrul Administrației și Internelor, Cornel Popa, deputat PNL, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Ilie Bolojan, prefectul județului Bihor,  Petru Filip, primarul municipiului Oradea…, George Becali, președintele PNG, precum și invitați din străinătate: Irina Comarovschi, ambasadorul României în Ungaria, consulii generali ai României la Gyula și Seghedin, alți oficiali, reprezentantul președintelui țării, Traian Băsescu, și al ministrului Culturii și Cultelor, care au transmis mesaje.
Noul episcop a promis să se implice în viața socială și culturală a celor două județe, și să cunoască realitățile din biserici și mănăstiri, școli și spitale prin vizite cât mai dese, iar în plan profesional și confesional, dorește să instituie un dialog permanent cu reprezentanții celorlalte confesiuni din Oradea, Bihor și Sălaj.  (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Întronizarea noului episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului) -122 de poze (in trei secvențe).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:46:09 Ora standard a Europei de Est