Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Drum deschis către o formare profesională de succes”

Joi, la C.T. ,,Alex. Roman” din Aleșd, a fost lansat proiectul Erasmus+

,,Drum deschis către o formare profesională de succes”

Joi, 9 noiembrie 2017, la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman'' din Aleșd, a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană Erasmus + ,,Drum deschis către o formare profesională de succes" (OPEN ROAD TO A SUCCESSFUL TRAINING!) - nr. proiect: 2017-1-RO01-KA102 - 036786.

La eveniment au onorat cu prezența reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, domnul inspector școlar Florian Mieluț, ai Consiliului Județean Bihor, doamna ing. Stela Babău, ai Consiliului Local Aleșd, domnul Kajanto Paul, viceprimar al orașului Aleșd, domnul ec. Stelian Dem, contabil-șef al Primăriei Aleșd și dl Pantea Bogdan, din cadrul Departamentului implementare proiecte europene, consilieri locali. La festivitatea de lansare au mai participat directori de școli din zona Aleșd, părinți, elevi și cadre didactice.
Proiectul, a cărui valoare totală este de 109. 674 euro, va fi implementat pe o perioadă de 18 luni, între 1.10.2017-31.03.2019 şi se adresează unui număr de 48 de elevi din care 20 sunt din clasa a XI-a învățământ profesional, specializarea mecanic auto, nivel 3 de calificare, 14 elevi din a XI-a Tehnician electrotehnist nivel 4 de calificare și 14 elevi din a XI-a Tehnician mecanic întreținere și reparații, nivel 4 de calificare.
Mobilitățile se vor derula în două fluxuri: fluxul 1 care se va desfășura în perioada 9-24 martie 2018  la care vor participa 10 elevi de nivelul 3, calificarea mecanic auto + 14 elevi de nivelul 4, calificarea tehnician electrotehnist în orașul PAPHOS -CYPRU; fluxul 2  este programat a se desfășura în perioada 19.10.2018 - 2.11.2018, cu participarea a 10 elevi de nivelul 3, calificarea mecanic auto - 14 elevi de nivelul 4, calificarea tehnician mecanic întreținere și reparații, în Barcelos din Portugalia.
Obiectivele proiectului
Proiectul urmărește realizarea următoarelor obiective: îmbunătățirea pregătirii profesionale a participanților în conformitate cu standardele de pregătire profesională, specifice, prin acces la noile tehnologii și contact cu firme și specialiști din domeniu în vederea unor șanse sporite în carieră și o mai bună angajabilitate; facilitarea adaptării elevilor la medii profesionale, sociale, culturale diverse, prin îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba engleză, a celor culturale, dezvoltarea unor valori și atitudini europene, pentru o mai bună mobilitate a acestora; realizarea unui parteneriat durabil cu unități din spațiul european, în vederea asigurării unor stagii practice de înaltă calitate; dezvoltarea managementului instituțional prin folosirea instrumentelor pentru recunoașterea rezultatelor învățării în diverse contexte și dobândirea de abilități de implementare a proiectelor europene.
Parteneri din Portugalia și Cipru
Partenerii noștri de proiect sunt: Barceltecnica şi Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade din orașul Barcelos, Portugalia și P. Kousios Electrical LTD  din orașul Nicosia, Cipru pentru modulul Circuite Electronice. Jomicarauto, LDA din Paphos -Reparações de Automoveis Barcelos-Portugalia Barceltecnica Barcelos-Portugalia pentru specializarea mecanic auto.
Organization for Promotion of European Issues din Cypru este o organizație specializată în managementul proiectelor europene, încurajând tinerii și  grupurile defavorizate să se implice în proiecte europene pentru rezolvarea nevoilor lor. Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade din Portugalia  este o asociație non-profit, cu experiență în promovarea și susținerea unor programe internaționale de mobilitate pe teme de interes comun. Pentru elevii de liceu se vor desfășura activități practice corespunzătoare modulului ,,Circuite electronice", din stagiile de pregătire practică, modul care este studiat la clasa a XI-a de elevii de la cele două calificări: tehnician electrotehnist și tehnician mecanic pentru întreținere și reparații. Pentru elevii de școală profesională se vor desfășura activități practice corespunzătoare modulului ,,Întreținerea, diagnosticarea și repararea automobilelor" din stagiile de pregătire practică, calificarea mecanic - auto. Din cadrul acestui modul am ales doar unitatea de competență „Diagnosticarea funcționării automobilului". Validarea și recunoașterea stagiului se vor realiza pe  baza rezultatelor consemnate în fișa de evaluare post stagiu prin compararea competențelor înscrise în Certificatul Europass Mobility și în Learnig Agreement cu unitățile de competență specificate de SPP pentru cele trei calificări.
,,Impactul acestui proiect asupra Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman" îl reprezintă: creșterea calității și formării profesionale inițiale în școală, motivarea pentru învățare și reducerea absenteismului pentru ceilalți elevi ai școlii. Îndeplinirea țintei din Planul de acțiune al școlii, care vizează îmbunătățirea calității instruirii practice a elevilor, îmbunătățirea competențelor de predare a disciplinelor tehnice și îmbunătățirea managementului proiectului prin dezvoltarea competențelor de scriere a proiectelor", după cum aveam să aflăm de la doamna profesor Valeria Vasile, coordonator de proiect.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Drum deschis către o formare profesională de succes”.
 Doamna profesor Valeria Vasile,
Evenimentul a fost semnalat și în pagina de Facebook OviDan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:41 Ora de vară a Europei de Est