Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Campionatul Mondial de Karate Fudokan de la Cluj-Napoca

În perioada 3-5 noiembrie

Campionatul Mondial de Karate Fudokan de la Cluj-Napoca

În perioada 3-5 noiembrie 2017, Clubul Sportiv S.K.T. UAMT - Agora Oradea (antrenori, Tudorica Raul-Mircea, Bernath Csaba și Câmpan Melania) a participat la a VII-a ediție a Campionatului Mondial de Karate Tradițional Fudokan, competiție desfășurată la Sala Polivalentă, cu sprijinul și sub egida Ministerului Tineretului și Sportului și organizată de Federația Română de Karate Tradițional, în colaborare cu Asociația Județeană de Karate Tradițional Cluj, Asociaţia Clubul Sportiv Fortuna Cluj, Hampton by Hilton Cluj-Napoca, cu susținerea Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi al Consiliului Judeţean Cluj.

La acest eveniment au participat aproximativ 2.000 de competitori din 46 de țări, la categoriile de Cadeți, Junior, Tineret și Seniori.
Cei 11 sportivi din lotul de performanță al S.K.T. UAMT - Agora Oradea au reuşit să obţină patru medalii de aur, două de argint și două de bronz .
Completând Lotul României de Copii, la acest campionat șase sportivi SKT UAMT Agora Oradea au fost foarte aproape de a cuceri o medalie, reușind să ajungă în primii opt din grile din peste 60 de competitori. Aceștia sunt: Karacson Darius (6-7 ani), Nichita Rareș (8-9 ani), Masgras-Denuț Darius (8-9 ani), Bădărău David (8-9 ani), Nazir Mark (8-9 ani), Baljti Robert (10-11 ani).
Masgras-Denuț  Briana (6-7 ani) - categoria Copii IV a cucerit medalia de bronz la proba individuală de kihon ippon kumite feminin.
La categoria de Copii 1 (12-13 ani) sportivul Luca Darius, alături de alți trei sportivi din țară s-au întors acasă cu medalia de argint la proba de jiyu-ippon kumite echipe masculin.
Fratele mai mare, Luca Andrei - Junior (16-18 ani), medialiat de-a lungul anilor la toate campionatele europene și mondiale, a reușit să redevină campion modial cu echipa de kumite din care mai fac parte Alin Mușat și Serbănescu Cezar - sportivi legitimați la Marțial Budo Brăila.
În cadrul acestei competiții la categoria Old Seniors (35-49 ani) Liviu Nichita a reușit să cucerească medalia de aur cu echipa de kumite (alături de Mircea Popa-Ronin Deva și Răzvan Popa - Enpi Iași), respectiv medalia de argint la proba de kogo kumite individual.
Tudorică Raul-Mircea - Seniori (21-35 ani) - două medalii de aur și una de bronz; aur - fukugo individual masculin și aur - kata echipe masculin, alături de Marincaș Călin- A.C.S. Seiko Zalău și Uruc Octavian - A.C.S. Fortuna Cluj-Napoca, precum și bronz - kata individual masculin
 Rezultatele sportivilor legitimaţi S.K.T. UAMT - Univ. Agora Oradea
Locuri I
Luca Andrei - jiyu-ippon kumite echipe masculin - Juniori
Nichita Liviu - jiyu-ippon kumite echipe masculin - Old Seniors (35-49 ani)
Tudorică Mircea Raul - kata echipe masculin - Seniori
Tudorică Mircea Raul - fukugo individual masculin - Seniori
Locuri II
Luca Darius - jiyu-ippon kumite echipe masculin - Copii 1
Nichita Liviu - kogo kumite individual masculin - Old Seniors (35-49 ani)
Locuri III
Briana Masgras-Denut - kihon ippon kumite individual feminin - Copii 4
Tudorica Mircea Raul - kata individual masculin - Seniori
Tudorică Raul-Mircea:
,,Ne bucurăm foarte mult de reușita sportivilor care au urcat pe podium în cadrul acestui Campionat Mondial, la linia de start fiind prezenți sportivi din nu mai puțin de 46 de țări. Datorită nivelului ridicat de dificultate, precum și al emoțiilor, întrucât am fost țara organizatoare, nu putem decât să-i felicităm pentru rezultatele obținute.
Aducem mulțumiri părinților, sponsorilor și tuturor susținătorilor mișcării de Karate Tradițional". (M.C.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Campionatul Mondial de Karate Fudokan de la Cluj-Napoca.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:30:50 Ora standard a Europei de Est