Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacol folcloric extraordinar „România ne unește!”

Duminică, 26 noiembrie

Spectacol folcloric extraordinar „România ne unește!”

Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), a susținut joi, 9 noiembrie 2017, o conferință de presă privind organizarea concertului folcloric extraordinar „România ne unește!", care va avea loc în data de 26 noiembrie 2017.

Sub numele „România ne unește!", spectacolul anticipează sărbătoarea Zilei Naționale de pe 1 Decembrie și va reuni cei mai importanți artiști români ai momentului. Ansamblul folcloric „Lăutarii din Chișinău", condus de maestrul Nicolae Botgros, va acompania unii dintre cei mai iubiți și respectați artiști din România, precum: Nicolae Furdui Iancu, Ionuț Fulea, Sava Negrean, Veta Biriș, Cornel Borza și Florica Zaha din zona de Bihor. Evenimentul va fi prezentat de Iuliana Tudor, prezentatoarea emisiunii „O dată-n viaţă", difuzată de TVR.
Oradea este unul din orașele Marii Uniri și are un rol important în construirea identității naționale, identitate care are la bază istoria de secole a oamenilor din această zonă. De asemenea, Oradea este unul dintre orașele în care multiculturalitatea și amestecul etnic pașnic, sunt valori reale, ale căror rezultate le descoperim în bogăția istorică și culturală și în patrimoniul bogat pe care azi îl vedem pus în valoare.
„Titlul evenimentului sugerează exact acest lucru. România ne unește pe toți. Oradea este un oraș în care oamenii conviețuiesc pașnic și cred că lucrul acesta trebuie amintit și promovat tot timpul. Astfel, așteptăm doritorii și iubitorii de folclor, românesc de data aceasta, să participe la acest eveniment", a spus Mihai Jurca.
Spectacolul va avea loc la Sala Sporturilor ,,Antonio Alexe", începând cu ora 18.00, iar accesul se face pe bază de bilet. Prețul unui bilet este de 10 lei. Există două categorii de bilete, care, deși au același preț, sunt evidențiate prin culori diferite: 500 de locuri pe spațiul de joc, la nivelul scenei și 1000 de locuri în tribunele din stânga și din dreapta scenei. O parte din tribunele laterale vor fi închise din cauza lipsei de vizibilitate și a sonorizării potrivite. Biletele se pot achiziționa în Sala Ghișeelor din Primăria Oradea, de la punctele de casierie, începând cu data de 13 noiembrie. Vor fi scoase spre vânzare 1.500 de bilete. În situația în care până la data evenimentului nu se vor vinde toate biletele, acestea vor putea fi cumpărate și de la Sala Sporturilor.
Accesul în sală se face cu 2 ore înainte de începerea spectacolului.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Oradea (CSM).
30 noiembrie - 31 decembrie, Târgul de Crăciun
Tot în cadrul acestei conferințe, în ceea ce privește campania de promovare a Târgului de Crăciun din Oradea care va fi organizat în perioada 30 noiembrie - 31 decembrie 2017, în Piața Unirii, directorul APTOR a precizat că acesta se concentrează pe regiune (zona Cluj și Timișoara), pentru a aduce oameni în Oradea cu ocazia acestui eveniment.
„Eu cred cu tărie că târgul de aici poate să ajungă fără nici un fel de problemă în primele trei târguri din țară, pentru că beneficiem de o zonă și de un spațiu absolut superb", a adăugat Mihai Jurca.
Pentru a atrage turiști și pentru a promova Târgul de Crăciun din Oradea, în decembrie se vor organiza două acțiuni. Una dintre aceste campanii va fi în cadrul cooperării cu Blue Air, în București, o campanie radio de promovare a orașului, care va avea și un premiu constând într-un sejur de Crăciun la Oradea pentru două persoane. În al doilea rând, se vor organiza două evenimente pentru a promova Târgul de Crăciun pe piața din Ungaria. Primul va fi o prezentare a orașului ca destinație și a evenimentului Târgul de Crăciun la Szeged, iar al doilea ar fi o acțiune de a invita jurnaliști din Budapesta și nu numai, la fel ca anul trecut, care să promoveze târgul pe piața maghiară. S-au purtat, de asemenea, discuții cu Compania Națională Feroviară din Ungaria MÁV, care are un proiect special cu un tren, care merge prin mai multe târguri de Crăciun din Europa, iar din 2018 Oradea ar putea avea posibilitatea de a intra în acest program.
Detalii despre Târgul de Crăciun vor fi comunicate într-o conferință de presă viitoare. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:33 Ora standard a Europei de Est