Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost gazda unei delegații de 51 de cadre didactice din Republica Moldova

Colaborare transfrontalieră

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost gazda unei delegații de 51 de cadre didactice din Republica Moldova

În perioada 30.10.2017 - 03.11.2017, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost gazda unei delegații de dincolo de Prut, alcătuită din 51 de cadre didactice, reprezentanți ai Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport Chișinău (instituție similară I.Ș.J. Bihor), directori de școli, profesori din Chișinău și proximitate.

Conform Acordului de parteneriat, semnat în prealabil, în urma deplasării la Chișinău a inspectorilor școlari prof. Florin Negruțiu și Daniela Sopota, delegați ai inspectorului școlar general prof. Alin Florin Novac-Iuhas, optimizarea procesului educațional, nevoia de formare continuă a cadrelor didactice dar și exemplele de bune practici, stau în atenția acestei colaborări transfrontaliere.
Astfel, în perioada amintită, gazdele s-au preocupat cu minuțiozitate, să ofere colegilor basarabeni un schimb de experiență, de neuitat, așa cum la plecare, cu emoții, au afirmat.
Așadar în prima zi, încă de la sosire, profesorii și elevii de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" Oradea și apoi cei de la Liceul de Arte Oradea au primit invitații cu căldură și talent, dovedind că sunt gazde ospitaliere.
Instituția Inspectoratului Școlar Județean Bihor și-a deschis porțile la propriu, iar inspectorii școlari au răspuns numeroaselor întrebări legate de sistemul de învățământ românesc, împărtășindu-li-se  aspecte legate de particularitatea învățământului moldovenesc.
După-amiaza zilei de luni i-a adus împreună, pe profesorii celor două teritorii românești, într-un cadru nonformal, de suflet, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai''Oradea, într-o întâlnire emoționantă, cu valențe literare și istorice.
Programele de formare continuă, acreditate de M.E.N. au fost îmbrățișate cu mare interes de către profesorii moldoveni care au beneficiat de profesionalismul d-nei director Carmen Bodiu și al prof. metodiste ale C.C.D. Bihor.   
Importantă pentru perfecționarea profesională bilaterală a fost Sesiunea de comunicări științifice, manifestare în cadrul căreia, peste 60 de profesori, inspectori școlari, directori de unități de învățământ sau profesori din cele două țări au abordat aspecte care țin de strategii, metode, parteneriate, proiecte și management educațional în context european.
În afara școlilor din municipiul Oradea, profesorii basarabeni au vizitat Liceul Teoretic ,,Nicolae JigaTinca și Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae BolcașBeiuș. Nu există cuvinte care să transmită emoția trăită de profesorii basarabeni în preajma copiilor, a obiceiurilor și tradițiilor românești, a ospitalității gazdelor, a reprezentanților Consiliului Local Tinca.
O atracție turistică deosebită au reprezentat-o Munții Apuseni, cu aspectele carstice ale acestora vizitându-se Peștera cu Cristale din Mina Farcu și Peștera Meziad. Copiii de la Roșia, dar și cei de la Beiuș neîntrecuți în păstrarea tradițiilor, i-au încântat în mod deosebit, profesorii rugându-i să imortalizeze acele momente deosebite în fotografii.
Ortodoxismul ambelor ținuturi a generat clipe de înălțare spirituală în orele de vizitare a Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, a Bisericii cu Lună și a Bisericii Ortodoxe din Tinca. În credința și simplitatea închinării în fața icoanelor se ascundeau doruri și idealuri nespuse, cu vis de realizare.
Cetatea Oradea, pasajul Vulturul Negru dar și impetuoasele palate cu stil arhitectural bine definit, din centrul orașului, vor rămâne cu siguranță, pentru totdeauna, în memoria fiecărui membru al delegației basarabene.
În cadrul programului din această perioadă s-au pus bazele unor colaborări între mai multe unități de învățământ din Bihor și Republica Moldova fiind exprimată reciproc intenția de participare la competiții școlare în cele două țări, dar și la alte programe educaționale.
Satisfacția gazdelor au reprezentat-o chipurile deosebit de expresive, mulțumirea caldă și sinceră din îmbrățișările dinaintea plecării și de ce nu...,,nicăieri în România, nu ne-am simțit, atât de bine''.
Prof. Daniel Sopota
Prof. Florin Negruţiu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost gazda unei delegații de 51 de cadre didactice din Republica Moldova.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:48:35 Ora standard a Europei de Est