Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

A fost lansată Filiala Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini

Sâmbătă, la Universitatea din Oradea

A fost lansată Filiala Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini

Sâmbătă (4 nov. 2017), în Aula Magna a Universității din Oradea, în cadrul Conferinţei Naţionale a Psihologilor Școlari, ediţia a VI-a, a fost lansată Filiala Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini.

4.,,Ne dorim trăirea împreună a actului educațional"
APC își propune, după cum aveam să aflăm de la însuși inițiatorul și președintele A.P.C. Iași, dl prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu, ,,să promoveze educația pentru valorile fundamentale statornicite prin acțiunile comune ale bisericilor creștine și ale școlii, în complementaritatea și unitatea lor".
Asociația Pedagogilor Creștini s-a născut la Iași, în 20 octombrie 2016, cu binecuvântarea celor doi ierarhi ai bisericilor din Iași, înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a preasfințitului Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Nu dorim decât să fim de folos promovării valorilor fundamentale statornicite de școală și biserică. Ne propunem să apărăm valorile perene: sacru, adevăr, bine și frumos. Avem filiale la București, la Bihor, la Bacău, la Cluj-Napoca, la Constanța, în Dolj, la Craiova și la Iași. Vom avea și departamente. Ele nu funcționează încă pentru că așteptăm ca toate să se așeze. Asociația este formată din 24 de membri fondatori, academicieni, universitari, cercetători. Avem membri titulari pe care îi primim în fiecare filială, dar avem și membri de onoare. Ceea ce este specific, avem un consiliu onorific, alcătuit din reprezentanți ai cultelor creștine și din laici, menit să vegheze la stabilitatea și continuitatea activității. Ne dorim trăirea împreună a actului educațional".
Tot din cuvântul președintelui Laurențiu Șoitu aveam să aflăm că ,,nu ne propunem dă ne extindem foarte mult. Ce ar însemna dacă toate cadrele didactice ar intra, ar fi o organizație imposibil de stăpânit, am deveni concurența sindicatelor..."
Am început însemnarea noastră cu vocea nr. 1 a evenimentului, chiar dacă doamna director Florica Orțan, moderatorul manifestării, l-a invitat la microfon pe distinsul președinte al APC Iași după președintele Senatului universitar.
Trebuie să precizăm că toți cei nouă membri ai prezidiului au fost invitați la microfon.
1.Șanse egale pentru toți
În deschidere, am ascultat-o pe doamna director Florica Orțan (director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic). APC Bihor/Oradea se vrea ,,o nouă șansă, generoasă și caldă, o mână întinsă educabilului și de ce nu  Măriei Sale, copilul și tânărul studios. Menirea Filialei (APC B/O) este de a înlătura barierele dintre diferite instituții educative și social-culturale, stimularea colaborării prin proiecte și studii interdisciplinare și interdomeniale (...). Filiala este concepută ca un mediu propice afirmării cultural-științifice și morale, ca o structură capabilă să-i ajute pe copii și tineri, să faciliteze principiul uman și fundamental al asigurării de șanse egale pentru toți copiii".
2. ,,Sprijinim această asociație interdisciplinară"
Pentru început, domnul rector Constantin Bungău a făcut referire la evenimentele anul 2018, 100 de ani România și evenimentele aniversare ale instituției pe care o conducea, a felicitat inițiatorul și fondatorii pentru ideea înființării APC, apelând și la o pildă: ,,Celui care are i se va da și celui care n-are i se va lua", în traducere liberă: celui care are pregătire profesională i se va da, iar cel care nu are, niciodată nu o să aibă ceva. De aceea le spunem copiilor să învețe de mici. Nu se poate, într-adevăr, fără credință să fim pedagogi, nu se poate fără credință să fim oameni care să facem bine".
3. ,,Ne manifestăm deschiderea spre dialog, pentru proiecte comune"
Președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, care este și președinte al Filialei Bihor a Asociației Părinților pentru Ora de Religie, a vorbit din cea de-a doua postură, declarându-se deschis spre dialog, pentru proiecte comune.
,,Toți părinții ne dorim să dăruim copiilor tot ce este mai bun. Și în consecință, știm că cea mai mare zestre pe care familia, școala și biserica pot să o transmită copiilor este credința în Dumnezeu".
4.,,Ne dorim trăirea împreună a actului educațional"
Ceea ce a declarat președintele A.P.C. Iași, dl prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu, ați aflat în deschiderea acestui articol.
5. ,,Suntem în aceeași corabie"
Dl conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general al MEN, și-a exprimat gândurile în calitate de dascăl, cetățean și membru al bisericii, după cum singur a declarat.
,,Cred că putem să spunem că printr-o experiență religioasă și printr-o pedagogie creștină adecvată, putem schimba lucrurile și acolo unde credem că nu se mai schimbă. Trebuie să înțelegem că suntem cu toții în aceeași corabie: și creștini și profesori și oameni de litere și oameni de matematici. Și când vorbim de corabie, ne gândim la Biserica lui Hristos..."
6. ,,Cine de la cine învață"
Dl prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității BB din Cluj-Napoca, a făcut o mărturisire sinceră: ,,sunt psiholog, acceptat în spațiul pedagogiei" și a ținut să puncteze trei lucruri: 1. Pedagogia științifică a conștientizat nevoia de a se întoarce la albia ei (înăuntrul bisericii) 2. Condiția ca noi să avem pedagogie creștină, psihologie creștină, medicină creștină este una esențială. 3. Punem prea multă sintaxă, prea multă logică, prea mult raționament în mintea copiilor, mult mai timpuriu decât e necesar. Libertatea minții lor e o șansă extraordinară de a reveni la pedagogia autentică. De aceea să fim din ce în ce mai atenți cine de la cine învață".
7. Ce înseamnă să fii tolerant
În cuvântul său, președintele Senatului Universității ,,Emanuel", dl lector univ. dr. Dan Aurelian Botică, s-a referit la virtutea toleranței, în viziunea Europei Occidentale.
,,Ce înseamnă virtutea toleranței în viziunea Europei Occidentale? Că nu există adevăr absolut. Atenție: să nu devenim doar membri ai unei asociații. O asociație este eficientă în măsura în care fiecare membru în locul în care l-a așezat Dumnezeu (...) întruchipează în actul de predare valorile creștine. Ce înseamnă să fii tolerant? (...) să fii atât de sigur de adevărul absolut în care crezi, încât să nu-ți fie frică de ceilalți care cred altfel; (...) încât să fii îngăduitor și respectuos cu cei care cred altfel. Mă rog ca APC să nu fie doar o altă organizație, ci să fie o experiență în care credem cu adevărat și prin care acei elevi și acei studenți vor vedea în viața noastră adevărul pentru că în viața noastră există această persoană".
8. ,,Să oferim caractere, modele de urmat"
După ce a adresat felicitări celor care au deschis filială la Oradea, dl inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas a avansat ideea de a oferi copiilor și tinerilor drept exemple: ,,caractere, modele de urmat, capabile să zidească în sufletele tinerei generații valori precum: cinstea, respectul pentru muncă, deschidere spre cultură și nu în ultimul rând credință în Dumnezeu".
9. Felicitări pentru crearea APC
Secretarul de Stat pentru Culte, dl Victor Opaschi (din Guvernul României) a adresat o scrisoare de felicitare domnului prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu pentru crearea Asociației Pedagogilor Creștini, după cum aveam să aflăm de la doamna director Florica Orțan.
10.,,Biruința finală îi aparține lui Hristos"
Ultimul cuvânt l-a avut, sâmbătă, la lansarea Filialei Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini, preasfințitul părinte episcop Sofronie, care, pentru început, a invocat ,,binecuvântarea lui Dumnezeu peste lucrarea care a început în aceste zile la Oradea (...). O lucrare temerară într-o lume tot mai complicată, o lume care încearcă să uite de Dumnezeu și care se comportă tot mai mult ca și cum Dumnezeu nu ar exista. Dumnezeu există, dincolo de ce cred unii dintre semenii noștri (...), iar biruința finală îi aparține lui Hristos".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost lansată Filiala Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini.  

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:19:10 Ora standard a Europei de Est