Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost lansată Filiala Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini

Sâmbătă, la Universitatea din Oradea

A fost lansată Filiala Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini

Sâmbătă (4 nov. 2017), în Aula Magna a Universității din Oradea, în cadrul Conferinţei Naţionale a Psihologilor Școlari, ediţia a VI-a, a fost lansată Filiala Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini.

4.,,Ne dorim trăirea împreună a actului educațional"
APC își propune, după cum aveam să aflăm de la însuși inițiatorul și președintele A.P.C. Iași, dl prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu, ,,să promoveze educația pentru valorile fundamentale statornicite prin acțiunile comune ale bisericilor creștine și ale școlii, în complementaritatea și unitatea lor".
Asociația Pedagogilor Creștini s-a născut la Iași, în 20 octombrie 2016, cu binecuvântarea celor doi ierarhi ai bisericilor din Iași, înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a preasfințitului Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași. Nu dorim decât să fim de folos promovării valorilor fundamentale statornicite de școală și biserică. Ne propunem să apărăm valorile perene: sacru, adevăr, bine și frumos. Avem filiale la București, la Bihor, la Bacău, la Cluj-Napoca, la Constanța, în Dolj, la Craiova și la Iași. Vom avea și departamente. Ele nu funcționează încă pentru că așteptăm ca toate să se așeze. Asociația este formată din 24 de membri fondatori, academicieni, universitari, cercetători. Avem membri titulari pe care îi primim în fiecare filială, dar avem și membri de onoare. Ceea ce este specific, avem un consiliu onorific, alcătuit din reprezentanți ai cultelor creștine și din laici, menit să vegheze la stabilitatea și continuitatea activității. Ne dorim trăirea împreună a actului educațional".
Tot din cuvântul președintelui Laurențiu Șoitu aveam să aflăm că ,,nu ne propunem dă ne extindem foarte mult. Ce ar însemna dacă toate cadrele didactice ar intra, ar fi o organizație imposibil de stăpânit, am deveni concurența sindicatelor..."
Am început însemnarea noastră cu vocea nr. 1 a evenimentului, chiar dacă doamna director Florica Orțan, moderatorul manifestării, l-a invitat la microfon pe distinsul președinte al APC Iași după președintele Senatului universitar.
Trebuie să precizăm că toți cei nouă membri ai prezidiului au fost invitați la microfon.
1.Șanse egale pentru toți
În deschidere, am ascultat-o pe doamna director Florica Orțan (director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic). APC Bihor/Oradea se vrea ,,o nouă șansă, generoasă și caldă, o mână întinsă educabilului și de ce nu  Măriei Sale, copilul și tânărul studios. Menirea Filialei (APC B/O) este de a înlătura barierele dintre diferite instituții educative și social-culturale, stimularea colaborării prin proiecte și studii interdisciplinare și interdomeniale (...). Filiala este concepută ca un mediu propice afirmării cultural-științifice și morale, ca o structură capabilă să-i ajute pe copii și tineri, să faciliteze principiul uman și fundamental al asigurării de șanse egale pentru toți copiii".
2. ,,Sprijinim această asociație interdisciplinară"
Pentru început, domnul rector Constantin Bungău a făcut referire la evenimentele anul 2018, 100 de ani România și evenimentele aniversare ale instituției pe care o conducea, a felicitat inițiatorul și fondatorii pentru ideea înființării APC, apelând și la o pildă: ,,Celui care are i se va da și celui care n-are i se va lua", în traducere liberă: celui care are pregătire profesională i se va da, iar cel care nu are, niciodată nu o să aibă ceva. De aceea le spunem copiilor să învețe de mici. Nu se poate, într-adevăr, fără credință să fim pedagogi, nu se poate fără credință să fim oameni care să facem bine".
3. ,,Ne manifestăm deschiderea spre dialog, pentru proiecte comune"
Președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, care este și președinte al Filialei Bihor a Asociației Părinților pentru Ora de Religie, a vorbit din cea de-a doua postură, declarându-se deschis spre dialog, pentru proiecte comune.
,,Toți părinții ne dorim să dăruim copiilor tot ce este mai bun. Și în consecință, știm că cea mai mare zestre pe care familia, școala și biserica pot să o transmită copiilor este credința în Dumnezeu".
4.,,Ne dorim trăirea împreună a actului educațional"
Ceea ce a declarat președintele A.P.C. Iași, dl prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu, ați aflat în deschiderea acestui articol.
5. ,,Suntem în aceeași corabie"
Dl conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general al MEN, și-a exprimat gândurile în calitate de dascăl, cetățean și membru al bisericii, după cum singur a declarat.
,,Cred că putem să spunem că printr-o experiență religioasă și printr-o pedagogie creștină adecvată, putem schimba lucrurile și acolo unde credem că nu se mai schimbă. Trebuie să înțelegem că suntem cu toții în aceeași corabie: și creștini și profesori și oameni de litere și oameni de matematici. Și când vorbim de corabie, ne gândim la Biserica lui Hristos..."
6. ,,Cine de la cine învață"
Dl prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității BB din Cluj-Napoca, a făcut o mărturisire sinceră: ,,sunt psiholog, acceptat în spațiul pedagogiei" și a ținut să puncteze trei lucruri: 1. Pedagogia științifică a conștientizat nevoia de a se întoarce la albia ei (înăuntrul bisericii) 2. Condiția ca noi să avem pedagogie creștină, psihologie creștină, medicină creștină este una esențială. 3. Punem prea multă sintaxă, prea multă logică, prea mult raționament în mintea copiilor, mult mai timpuriu decât e necesar. Libertatea minții lor e o șansă extraordinară de a reveni la pedagogia autentică. De aceea să fim din ce în ce mai atenți cine de la cine învață".
7. Ce înseamnă să fii tolerant
În cuvântul său, președintele Senatului Universității ,,Emanuel", dl lector univ. dr. Dan Aurelian Botică, s-a referit la virtutea toleranței, în viziunea Europei Occidentale.
,,Ce înseamnă virtutea toleranței în viziunea Europei Occidentale? Că nu există adevăr absolut. Atenție: să nu devenim doar membri ai unei asociații. O asociație este eficientă în măsura în care fiecare membru în locul în care l-a așezat Dumnezeu (...) întruchipează în actul de predare valorile creștine. Ce înseamnă să fii tolerant? (...) să fii atât de sigur de adevărul absolut în care crezi, încât să nu-ți fie frică de ceilalți care cred altfel; (...) încât să fii îngăduitor și respectuos cu cei care cred altfel. Mă rog ca APC să nu fie doar o altă organizație, ci să fie o experiență în care credem cu adevărat și prin care acei elevi și acei studenți vor vedea în viața noastră adevărul pentru că în viața noastră există această persoană".
8. ,,Să oferim caractere, modele de urmat"
După ce a adresat felicitări celor care au deschis filială la Oradea, dl inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas a avansat ideea de a oferi copiilor și tinerilor drept exemple: ,,caractere, modele de urmat, capabile să zidească în sufletele tinerei generații valori precum: cinstea, respectul pentru muncă, deschidere spre cultură și nu în ultimul rând credință în Dumnezeu".
9. Felicitări pentru crearea APC
Secretarul de Stat pentru Culte, dl Victor Opaschi (din Guvernul României) a adresat o scrisoare de felicitare domnului prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu pentru crearea Asociației Pedagogilor Creștini, după cum aveam să aflăm de la doamna director Florica Orțan.
10.,,Biruința finală îi aparține lui Hristos"
Ultimul cuvânt l-a avut, sâmbătă, la lansarea Filialei Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini, preasfințitul părinte episcop Sofronie, care, pentru început, a invocat ,,binecuvântarea lui Dumnezeu peste lucrarea care a început în aceste zile la Oradea (...). O lucrare temerară într-o lume tot mai complicată, o lume care încearcă să uite de Dumnezeu și care se comportă tot mai mult ca și cum Dumnezeu nu ar exista. Dumnezeu există, dincolo de ce cred unii dintre semenii noștri (...), iar biruința finală îi aparține lui Hristos".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost lansată Filiala Bihor/Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:59 Ora de vară a Europei de Est