Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferinţa Naţională a Psihologilor Școlari, ediţia a VI-a

Vineri și sâmbătă, s-a desfășurat la Universitatea din Oradea,

Conferinţa Naţională a Psihologilor Școlari, ediţia a VI-a

Vineri, 3 noiembrie 2017, în Aula Magna a Universității din Oradea a avut loc deschiderea festivă a Conferinţei Naţionale a Psihologilor Școlari, ediţia a VI-a.

,,Tema propusă de comitetul de organizare (,,Drepturile și nevoile copilului. Provocări adresate familiei și școlii") are un puternic impact psihoeducaţional", după cum avea să precizeze președintele ANPS, doamna conf. univ. dr. Daniela Roman, în cuvântul de deschidere.
În prezidiul manifestării au luat loc, alături de dl rector Constantin Bungău și cancelarul Senatului universitar, Daniel Pașca, invitatul de onoare, prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu, de la Universitatea ,,Al. I. Cuza" din Iași, generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl prof. Alin Florin Novac Iuhas, distinsul profesor univ. dr. Elena Bonchiș, președinte de onoare, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, conf. univ. dr. Karla Barth, directorul Departamentului de Psihologie, conf. univ. dr. Marius Drugaș, precum și directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, doamna prof. univ. dr. Florica Orțan.
,,Educația - problema noastră, a tuturor"
În cuvântul său, președintele ANPS, doamna conf. univ. dr. Daniela Roman, a punctat premisele de la care pleacă tema ediției, fiind subliniate provocările la care este supusă educația, devenită problema noastră, a tuturor. Fiind puse în dezbatere criza educației, valoarea și importanța relațiilor interumane, ca ,,o chemare cu convingere la transformare personală și socială prin învățare", iar pentru a obține o eficiență maximă a demersului educațional, ,,predarea și învățarea ar trebui să producă plăcere", a conchis președintele ANPS.
,,Psihologia (...) este datoare să creeze școală de doctorat"
În intervenția sa, dl rector Constantin Bungău s-a referit la anul 1918,privit prin prisma celor trei evenimente care vor fi marcate la Universitatea din Oradea: 55 de ani de învățământ superior modern în actualul campus, 95 de ani de învățământ superior teologic ortodox în limba română la Oradea, precum și 238 de ani de învățământ superior la Oradea. Apoi, dl rector și-a exprimat dorințele și așteptările: ,,să ne menținem în primele 10 universități din țară, ca mărime, ca dimensiune, ca importanță din punct de vedere al specializărilor și în primele 20 din punct de vedere al performanței științifice în diferite clasamente. Psihologia este încă tânără, este datoare să creeze școală de doctorat. Ne dorim să creștem acest număr de școli doctorale la Universitatea din Oradea, de domenii de doctorat pentru a fi mai buni în domeniu".
Cancelarul general al Senatului, Daniel Pașca, a felicitat colegii din Departamentul de Psihologie și pe cei din DPPD pentru  acest schimb de idei, urându-le succes.
Dl prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu s-a arătat bucuros să afle de la dl rector despre rădăcinile adânci ale instituției. Domnia sa a făcut trimitere la Sentimentul apartenenței la școală, la familie, la comunitate și la biserică, subiect pe care avea să-l trateze în cadrul sesiunii plenare.
Organizatorii au primit felicitări pentru evenimentul organizat și din partea inspectorului școlar general, dl prof. Alin Florin Novac Iuhas, care a subliniat rolul psihologului în școală.
,,Lucrurile mari nu pot fi făcute decât cu eforturi mari"
Din start, decanul de vârstă, de povățuire și de suflet, inițiatorul Conferinței și al Asociației, doamna prof. univ. dr. Elena Bonchiș, a recunoscut că ,,lucrurile mari nu pot fi făcute decât cu eforturi mari, și nu de unul singur, ci în echipă". Domnia sa a felicitat organizatorii pentru tema aleasă, la care a și făcut referire, arătând că trăind într-o lume a paradoxurilor, oferim copilului cel mai de preț lucru: educația. Făcând apoi trimitere la subiectul pe care l-a pregătit pentru sesiunea plenară, Răbdarea, domnia sa a apelat la o povestioară, încheind cu o altă trimitere la J.J. Rousseau, care ar fi afirmat că ,,Răbdarea este amară, dar roadele ei sunt dulci".
Apelând la amintirile frumoase trăite în cei 10 ani de conferințe, doamna decan Karla Barth a urat succes ediției actuale, iar directorul Departamentului de Psihologie, ,,stâlpul Asociației", conf. univ. dr. Marius Drugaș a trecut în revistă invitații și temele celor șase ediții (fără a se fi putut bucura, măcar o dată de binefacerile apei termale, tămăduitoare  ale piscinei din Perla Bihorului).
,,Între copii, trebuie să fii și tu copil"
Celălalt director, doamna prof. univ. dr. Florica Orțan, în stilu-i caracteristic, ne-a surprins plăcut cu citate, cu vorbe de duh și axiome didactice, inclusiv din marele nostru povestitor care a spus un mare adevăr: că ,,între copii, trebuie să fii și tu copil". Fiecărui copil trebuie să-i fie garantat dreptul la copilărie, la o viață demnă, a mai spus doamna director, evidențiind apoi misiunea nobilă a dascălului de a forma oameni, de a modela caractere.
Continuând ideea și accentuând relația dascăl-elev, moderatorul evenimentului, doamna conf. univ. dr. Daniela Roman a avansat ideea plastico-vizuală potrivit căreia ,,zeci de copii și studenți își aștern visurile lor la picioarele noastre" (ale dascălilor - n.n.), după care a înmânat o plachetă distinsului invitat de la Iași, dl prof. univ. emerit dr. Laurențiu Șoitu, care a replicat cu cuvinte potrivite, semn că a înțeles mesajele antevorbitorilor și bucuros să participe la reuniunea de la Oradea.
,,Să aveți parte de iubire, credință și nădejde!" 
Deschiderea festivă nu se putea încheia decât tot într-o notă optimistă și relaxantă prin intervenția plină de culoare și substanță tare a domnului prof. univ. dr. Vasile Marcu. Din sentimentele-i amestecate, domnia sa a ales o urare potrivită: ,,Să aveți parte de iubire, credință și nădejde!"
Programul zilei a continuat după o pauză, cu sesiunile plenare și workshop-uri, care au continuat și a doua zi (sâmbătă), când a fost lansată Filiala Bihor/ Oradea a Asociației Pedagogilor Creștini.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (74 de poze), accesați Galeria foto: Conferinţa Naţională a Psihologilor Școlari, ediţia a VI-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:20 Ora de vară a Europei de Est