Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

22 octombrie - Ziua internațională a bibliotecilor

,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea

,,Ziua internațională a bibliotecilor"a fost marcată printr-un șir de activități diverse și la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea, activități care s-au derulat chiar în incinta bibliotecii școlii.

Șirul de activități a fost deschis de către d-na. Bibliotecară prof. Ostafiev Angela care a prezentat elevilor nou veniți în școală, dar și cadrelor didactice, biblioteca școlii, compartimentele de care dispune biblioteca și pașii pe care trebuie să-i parcurgă un elev pentru a ajunge în posesia unei cărți din bibliotecă, dar și documentele care trebuiesc completate; în acest sens li s-a explicat elevilor ce înseamnă să fii abonat la o bibliotecă, ce reprezintă o fișă de bibliotecă și o fișă de lectură. Tot d-na.bibliotecară a subliniat cu această ocazie rolul important pe care trebuie să-l ocupe în viața fiecăruia dintre noi cartea și cititul cărților.   
D-na prof. de limba română Șumălan Mihaiela a prezentat proiectul educațional ,,Biblioteca - Paradisul cărților", al cărui coordonator și este, enumerând activitățile care se vor derula pe perioada anului școlar 2017-2018, un proiect realizat și în cadrul Programului SNAC, în care există șapte parteneriate cu diferite instituții de prestigiu.
Cadrelor didactice și elevilor prezenți la eveniment li s-au prezentat proiectul printr-un material PowerPoint, subliniindu-se faptul că pornind de la mottoul: ,,Nu iastă alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților"(Miron Costin), trebuie să conștientizăm faptul că avem datoria să protejăm acest tezaur nestemat al culturii prin păstrarea cărților, al  volumelor scrise de nemuritorii autori în biblioteci, și să nu lăsăm să se distrugă sau să se piardă, stimulând astfel elevii să se apropie tot mai mult de bibliotecă, să citească mai des o carte, uitând un pic de mijlocele moderne de informare.
Grija și respectul față de carte și față de cultură, implicit, trebuie să fie o componentă esențială a dezvoltării morale a tinerei generații.
Proiectul educațional ,,Biblioteca - Paradisul cărților" are ca obiective în primul rând sensibilizarea elevilor și îndrumarea lor către promovarea unor atitudini responsabile față de tot ce înseamnă carte, cultură scrisă și păstrată în aceste tezaure, cărțile, dar și responsabilizarea societății civice prin informare, conștientizare și educație.     
  Cu siguranță, școlii și nu numai, implicit nouă cadrelor didactice, ne revine sarcina de a forma elevilor o atitudine conștientă și responsabilă față de tot ce înseamnă cultura cărților, ceea ce face ca toate cărțile și autorii lor să fie o sursă vie de informație, răspunzând nevoii de bine și de frumos, acut resimțite în lumea contemporană, motiv pentru care mesajul proiectului educațional derulat ,,Biblioteca - Paradisul cărților" este: ,,Iubiți și păstrați cartea pentru că ea este izvorul nesecat de spirit creator".
  D-na.profesoară de limba română Fazecaș Manuela, printr-un material PowerPoint, bine documentat, intitulat ,,Calendarul autorilor de literatură",  a plimbat elevii prin viața și activitatea celor mai importanți poeți și povestitori, pentru fiecare lună din an, fiind prezentat câte un autor care s-a născut într-una din zilele lunii respective.
Elevii clasei a IX-a C și a X-a C, coordonați de d-na. profesoară de limba română Balotă Laura, au marcat această sărbătoare prin realizarea diferitelor eseuri, acestea având teme diverse, iar cele mai reușite au fost citite celor prezenți. S-a remarcat  în acest sens eleva Silaghi Timea Diana din clasa a X-a C, care a impresionat auditoriul prin eseul pe care l-a alcătuit și căruia i-a dat citire, acesta purtând titlul ,,Importanța lecturii în formarea personalității elevilor".
  Au mai participat și ,,boboceii" școlii noastre, elevii din clasa a V-a, coordonați de d-na.profesoară de limba română Nadiș Cristina, desfășurând activitatea cu tema ,,Cartea - făclia lumii" prin care s-a lecturat opera ,,Povestea cărții de povești", de Emilia Căldăraru , iar apoi s-a prezentat un material PowerPoint intitulat ,,Drumul cărții", prin care s-a urmărit identificarea elementelor componente ale unei cărți, dar și stimularea gustului pentru lectură.
  Activitatea a fost susținută și de d-nul prof. de religie ortodoxă Simuț Adrian care le-a vorbit elevilor despre importanța cărților pe temă religioasă și contribuția lor la dezvoltarea culturii.
  D-na. director adjunct Șandor Mariana, prezentă și dânsa, a apreciat la final, activitățile desfășurate , interesul elevilor pentru acest eveniment, dar și buna documentare a materialelor realizate în acest sens de către cadrele didactice coordonatoare.
Prof. Șumălan Mihaiela
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Biblioteca - Paradisul cărților”, la Liceul Tehnologic Special Nr.1 Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:27 Ora de vară a Europei de Est