Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trupa Teatrului ,,Regina Maria” s-a întors din turneu

Succes la FNT și la Craiova

Trupa Teatrului ,,Regina Maria” s-a întors din turneu

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" s-a întors din turneul de o săptămână în care a reușit să ridice în picioare la aplauze atât publicul bucureștean, cât și pe cel craiovean.

Prima oprire a trupei orădene în cadrul turneului a fost la Festivalul Național de Teatru din București, unde a participat cu două spectacole: „Cafeneaua Pirandello", care s-a jucat în data de 24 octombrie, la Sala Studio a Teatrului Național „I. L. Caragiale" și „Cabaretul Dada", care a avut două reprezentații, în 25 și 26 octombrie, la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra.
Ambele spectacole au fost primite cu entuziasm, reacțiile pozitive ale publicului concretizându-se în aplauze, iar ale spectatorilor avizați așternându-se pe hârtie, astfel încât Mihai Brezeanu observă cu mult tact într-un articol apărut pe Liter.Net.ro că spectacolul „Cafeneaua Pirandello" este „o îmbinare inedită de poezie - umor - oniric, privilegiind în egală măsură gestul şi nemişcarea, muzică şi tăcerea, reflectoarele şi întunericul", iar Dana Mischie spune despre „Cabaretul Dada", într-un articol apărut pe Adevărul.ro, că „pentru acest spectacol şi Dada ar face o excepţie şi s-ar lăsa definită".
Succesul dobândit la București ne onorează și se așază în lungul șir de mărturii ale valorii culturale extraordinare pe care teatrul orădean o promovează nu numai pe plan local, ci și pe cel național.
De la Festivalul Național de Teatru ne-am îndreptat cu mult entuziasm spre Craiova, unde am avut plăcerea de-a a participa cu musicalul „Scripcarul pe acoperiș" la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional „Elena Teodorini". 
Festivalul, organizat de Opera Română Craiova, se desfășoară în perioada 1 octombrie - 12 noiembrie 2017 și sărbătorește anul acesta 160 de ani de la nașterea Elenei Teodorini, prima cântăreață din România care a urcat pe scena de la Scala din Milano. Teatrul ,,Regina Maria" a fost singura trupă din programul bogat în evenimente al sărbătorii muzicale craiovene ce nu se înscrie în categoria teatrului liric. A reușit, însă, să capteze până și atenția spectatorilor mai tineri, care au trăit cu emoție fiecare moment și au aplaudat frenetic după fiecare scenă.
Felicitări actorilor noștri talentați care reușesc să-și depășească mereu propriile limite și să câștige dragostea și aprecierea publicului oriunde merg, indiferent de genul teatral pe care îl abordează. Chapeau pentru teatrul orădean!
Florina Dometi,
secretar literar

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:56:03 Ora de vară a Europei de Est