Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

In memoriam Eva Heyman

,,Școala altfel” la Școala Gimnazială Nr. 16

In memoriam Eva Heyman

Luni, 30.10.2017, la Școala Gimnazială Nr. 16, s-au desfășurat activități specifice ,,Școlii altfel".

Unii și-au programat să meargă în excursii, alții, în vizite. Elevii claselor a VIII-a A și C, îndrumați de d-l prof. de istorie Alb Victor, în complicitate cu profesorul de sprijin, au participat la lansarea cărții dramaturgului Pașcu Balaci - ,,Călăilor, vreau să trăiesc!" In memoriam Eva Heyman (o fetiță evreică de 13 ani din Oradea).
Pentru început, d-l prof. Victor Albu le-a vorbit elevilor despre viața și emigrarea fetiței Anna Frank (născută la Viena), în Olanda, prezentând, în paralel, evenimentele petrecute în Oradea cu fetița Eva Hayman. Din aproape în aproape, întâmplările au ajuns până la Auschwitz-Birkenau, după care i s-a dat cuvântul invitatului, Pașcu Balaci. Acesta a explicat elevilor cum a ajuns Eva la Auschwitz-Birkenau și cum l-a ,,prelucrat" pe medicul-șef al lagărului - Josef Mengele - să nu o selecteze între copii, bătrâni și bolnavi. ci să fie declarată aptă pentru muncă. Dar nu s-a putut bucura de acest ,,favor" deoarece la scurt timp s-a umplut de râie și până la o a doua selecție, aceasta a fost îngrijită de d-na dr. Horvath din Oradea care era cadru medical acolo. N-a mai apucat să se facă bine că medicul lagărului a făcut o nouă selecție și pe cei care îi găsea bolnavi îi trimitea la camera de duș unde în loc de apă veneau gaze și astfel erau exterminați.
Acțiunea piesei se petrece în 13 februarie 1944 și în 17 octombrie 1944 în camera Evei din Oradea. Piesa are 11 tablouri în care fetița Eva povestește despre familie, prieteni, orașul ei și despre viața evreilor în general, dar și despre consecințele Ordinului 6163 dat de Ministerul de Interne prin care s-a decis strângerea evreilor în ghetouri. Dorința fierbinte a fetiței Eva era de a trăi chiar și într-o cocină de porci, chiar și în grajd cu vitele, muncind oriunde pe brânci, doar ca să trăiască.
Eva a lăsat jurnalul ei slujnicei Mariska, până la întoarcerea ei acasă. Ultimul tablou este cel mai concludent în ce privește titlul cărții - prin strigătul fetei pentru viață. Pe scena teatrului - Eva spunea tuturor ce dorea ea să devină: fotoreporter și mare ziaristă - de aceea voia să fotografieze toate clădirile orașului Oradea Mare sau mica ei Vienă binecuvântată de Bunul Dumnezeu sau de Iahve, orașul prin care a trecut nu de mult meridianul Zero. Așa l-a fotografiat și pe Josef Mengel - ofițerul nazist care, turbat de mânie, a vrut să-i smulgă aparatul în timp ce fata striga: ,,Călăilor, vreau să trăiesc!"
Activitatea de luni, de la școală, s-a încheiat cu o sesiune de autografe, prilej cu care dramaturgul Pașcu Balaci  le-a propus elevilor să fie ei pe scenă actorii din paginile cărții sale.
Prof. Serafim Maria

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:52 Ora de vară a Europei de Est