Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Suflete deschise pentru prevenirea abandonului școlar la elevii cu părinți migranți”

Diseminare la CT ,, Traian Vuia”

Proiectul ,,Suflete deschise pentru prevenirea abandonului școlar la elevii cu părinți migranți”

Asociația Tineretului Voluntar a realizat diseminarea proiectului ,,Suflete deschise pentru prevenirea abandonului școlar la elevii cu părinți migranți" în sala Multimedia a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" în 26 octombrie 2017.

Proiectul a fost desfășurat în perioada 17.07. - 10.10.2017. Inițiatorul proiectului este Asociația Tineretului Voluntar, în parteneriat cu Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" Oradea (coordonator, prof. dr. Maghiar Ramona), Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea (coordonator, prof. Darna Voichița) și Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncuși" Oradea (coordonator, prof. Nistor Monica).  
Scopul proiectului a fost evitarea consecințelor negative potențiale (performanțe școlare reduse și abandon școlar) legate de privarea de afectivitate și lipsa de supraveghere a elevilor care au părinți plecați în străinătate.
Obiectivele propuse au fost: dezvoltarea unor abilități de remediere a abandonului școlar la 15 profesori tineri, dezvoltarea abilităților de gestionare a problemelor de viață și consilierea celor 60 de elevi implicați, precum și participarea celor 60 de elevi la trei activităţi extraşcolare (competiţii sportive, activități creative, activități culinare).
Activitățile principale derulate în cadrul proiectului au fost: 1.Cursuri cu profesori tineri (până în 35 de ani), care predau la clase cu elevii care au părinți plecați în străinătate. 2.Cursul ,,Abandonul școlar - modalități de prevenire și remediere" a avut drept scop dezvoltarea la profesorii tineri a unor abilități care să îi ajute și să îi pregătească în munca pe care o desfășoară la clasă, cu elevii care au risc de abandon școlar. 3.Cursuri de dezvoltare personală și orientare în carieră pentru 60 de elevi cu părinți migranți. În cadrul acestor cursuri s-a urmărit conștientizarea importanței școlarizării și îndrumarea elevilor pentru viitoarea lor meserie prin întărirea încrederii în propriile forțe, astfel încât să aibă curajul să aleagă ceea ce li se potrivește în carieră.
4.Activități extrașcolare: competiții sportive (tir cu arcul), activități culinare și ateliere creative, îndrumate de voluntarii asociației. Aceste activități vizează rezolvarea unor probleme de actualitate cu care tinerii se confruntă în prezent și anume practicarea unui sport, renunțarea la petrecerea timpului liber pe rețelele de socializare, dezvoltarea gustului pentru frumos și pentru un stil de viață sănătos.
Rezultatele proiectului sunt reducerea numărului de absențe la cei 60 de elevi beneficiari ai proiectului prin frecventarea zilnică a orelor și formarea la cei 15 profesorilor tineri a unor abilități necesare pentru intervenția și remedierea problemelor de abandon și absenteism.
Ramona Maghiar
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul ,,Suflete deschise pentru prevenirea abandonului școlar la elevii cu părinți migranți”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:19 Ora de vară a Europei de Est