Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Primăria Oradea a premiat 65 de olimpici orădeni (naționali)

Joi, la ședința Consiliului Local

Primăria Oradea a premiat 65 de olimpici orădeni (naționali)

În deschiderea ședinței de Consiliu Local de joi, 26 octombrie 2017, a avut loc festivitatea de premiere a celor 65 de olimpici din unitățile de învățământ din municipiul Oradea care au obținut rezultate deosebite în anul școlar 2016 - 2017, la olimpiadele școlare organizate de Ministerul Educației Naționale.

Potrivit Ordinului 3035/10.01.2012 privind aprobarea Metodologiei - cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare și a Regulamentului de organizare a activităților cuprinse în calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare, "olimpiadele școlare sunt considerate competiții școlare de excelență, adresându-se elevilor cu aptitudini și performanțe înalte în domeniul matematicii și al științelor, al limbii și literaturii române și al limbilor moderne, al disciplinelor socioumane, al calificărilor profesionale, al artelor, al sportului ş.a.m.d"
 ,,O comunitate se dezvoltă prin cei care sunt locomotivele acelei comunități"
În acest sens, Primăria Oradea, prin mijloacele și competențele pe care le are, este interesată de creșterea performanței educaționale, performanță care, odată atinsă, este normal să fie recompensată.
În deschiderea ședinței de Consiliu Local, primarul Ilie Bolojan s-a adresat elevilor, profesorilor și părinților prezenți în sală: ,,O comunitate se dezvoltă prin cei care sunt locomotivele acelei comunități, iar locomotivele sunt oamenii performanți. Îi ajutăm pe cei care au nevoie, dar în egală măsură trebuie să îi respectăm și să îi recompensăm pe cei care aduc plusvaloare comunității. Elevii noștri olimpici sunt oamenii care peste 10-20 de ani vor performa în domeniul lor de activitate, vor schimba fața orașului nostru și vor fi mândria întregii comunități. Sunt convins de acest lucru! Nicăieri în lume nu există performanță fără mentorat, tocmai de aceea îi felicităm pe profesorii acestor elevi, dar și pe părinții care îi susțin și le sunt mereu alături".
În continuare, diplomele au fost înmânate olimpicilor prezenți de către cei doi viceprimari ai Primăriei Oradea, Mircea Mălan și Florin Birta.
Fiecare olimpic a primit din partea Primăriei Oradea un premiu în valoare de 600 de lei. Cu aceeași sumă au fost premiate și cele 60 de cadre didactice care i-au pregătit pe acești olimpici.
Condițiile care au fost luate în considerare pentru cuprinderea în lista beneficiarilor au fost următoarele: obținerea de rezultate deosebite la olimpiadele naționale organizate de Ministerul Educației Naționale în anul școlar 2016 - 2017; organizarea olimpiadei de către Ministerul Educației Naționale; semnatarul diplomei la olimpiada organizată să fie Ministerul Educației Naționale și unitatea de învățământ să fi transmis o copie a diplomei emise de acest Minister.
Cele mai multe rezultate la olimpiadele naționale au fost obținute de Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" și de Liceul de Arte, fiecare cu câte 10 diplome. (B.P.)
Să-i cunoaștem pe olimpicii și profesorii premiați
1.Boncea Natalia Georgiana Şc. Gimn. Nr.16, prof. Ursan Anamaria Dorina Olimpiada de lingvistică menţiune
2.Miheler Dóra - Andrea Lic. T.,,Ady Endre", Kirkósa Enikő Limba și lit. maghiară mențiune
3.Rázmán Attila Botond Lic. T. ,,Ady Endre", Sarkadi Andrea Viktória Limba și lit. maghiară mențiune
4.Schmidt Anita Lic. T. ,,Ady Endre", Kozma Éva Limba și lit. maghiară II
5.Kurucz Csenge Lic.T. ,,Ady Endre", Limba și lit. maghiară III    
6.Fándly Gergő-Zoltán Lic.T. ,,Ady Endre", Hibácskó Gizella Elisabeta Tehnologia Informației I
7.Salánki Miklós Lic.T. ,,Ady Endre", Bogdan Károly József Fizică mențiune       
8.Farkas Reka Krisztina Lic.T. ,,Ady Endre", Sarkadi Andrea Viktória Limba și lit. maghiară mențiune
9.Avram Raul Lic.Teol.Baptist ,,Emanuel", Iștoc-Zembrea Nicoleta Ramona Geografie mențiune
10.Mag Marin Adrian Lic.Teol.Baptist ,,Emanuel" Geografie II  
11.Papai Sebastina Ana Maria Lic.T. ,,Onisifor Ghibu", Chiș Corina Sanda Lb. română II       
12.Urs Denisa Lic.T. ,,Onisifor Ghibu", Dascălu Lenuța Amalia Religie III
13.Moga Denisa Maria Lic. T.,,Onisifor Ghibu", Şandor Lilla Adel Olimpiada nat. Tinerii dezbat mentiune
14.Dărăban Narcisa Victoria                                                  
15.Tripon Ionuț                                                          
16. Marinău Bianca Raluca Lic.T. ,,Onisifor Ghibu", Chindea Luminița Maria Lb. franceză mențiune
17.Rîmbu Renata C.N. Mihai Eminescu, Constantinescu Raluca Cristina Lb. engleza II     
                          C.N. Mihai Eminescu,Crețiu Florica Lectura ca abilitate de viata III      
18.Biro Patrick Joshua C.N.Mihai Eminescu, prof. Topală Daniel Istorie II
19.Cotrău Ioana Daria C.N.Mihai Eminescu, Dolhan Ana Felicia Logica III          
20.Voloșeniuc Lorena C.N. Mihai Eminescu Olimpiada nat.Tinerii dezbat mentiune          
21.Maghiar Titus C.N. Mihai Eminescu
22.Miheș Diana C.N. Mihai Eminescu
23.Domocoș George C.N. Mihai Eminescu, Zima Veronica Angela Lb. germană modernă mentiune
24.Ursan Amalia Lic.de Arte, prof. Bonțu Aurica canto popular I
25.Toie Alex Octavian Lic.de Arte, Petrila Rodica clarinet II
26.Popescu David Lic.de Arte, Ferencz Mercedes pian II
27.Nagy Antoniu Tiberiu Lic.de Arte, Rado Judita pian mențiune
28.Borbiro Timea Lic.de Arte, Mircescu Georgiana flaut mențiune
29.Bolboacă Bogdan Lic.de Arte, Panait Nada pictură I      
30.Erdei Vivien Adina Lic.de Arte, Janko-Szep Noemi ceramică I 
31.Crăiță Loredana Lic.de Arte, Panait Nada textile imprimeu III
32.Suiugan Diana Maria Lic.de Arte pictură mențiune         
33.Catona Abel Lic.de Arte, prof.Kotting Elena Religie catolică I  
34.Gavra Vlad C.N.,,Emanuil Gojdu", Cucer Valentin Astron.și astrofizică mențiune
35.Micula Antonia C.N.,,Emanuil Gojdu" Serea Gelu Daniel Religie mențiune
36.Negruțiu Ana-Aria C.N.,,Emanuil Gojdu", Porumb Camelia Lb. engleză mențiune
37.Ternovan Darius C.N. ,,Emanuil Gojdu",Țic Lăcrimioara Lb. engleză mențiune
38.Bădulescu Andrei C.N.,,Emanuil Gojdu", Luncan Anița Chimie mențiune
39.Bronț Mark Christian C.N.,,Emanuil Gojdu", Dehelean Olivia Lb. germană III 
40.Morgovan Denis C.N.,,Emanuil Gojdu", Dragos Călin, Lb. engleză III
41.Bădulescu Andrei C.N.,,Emanuil Gojdu",Mititean Viorel, Luncan Aniţa, Iova Dorina, Corbu Sorina Științele pământului III
42.Filip Alina C.N.,Emanuil Gojdu",Bondici Liana Lb. germană I 
43.Slavoia Alexandru C.N. ,,Emanuil Gojdu", Luncan Anița, Berchez Daniela, Citrea Luminița Științe pentru juniori mențiune
44.Chiș Ovidiu Lic.Teol.Penticostal ,,Betel",Iuliu Centea Religie - Alianța Evanghelică III
45.Manea Melania Lic.Teol.Penticostal ,,Betel", Haidău Ionel Religia Penticostală mențiune
46.Bîgi Noelia-Cristina C.N.Iosif Vulcan, Pop Ileana Rodica Lb. spaniolă mențiune
47.Pipa Sergiu-Cosmin C.N.Iosif Vulcan, Mihincău Dana-Carmen Geografie mențiune
48.Gudiu Natalia C.N.Iosif Vulcan Levai Mihaela, Beltechi Lioara Olimpiada animatorilor III
49.Trifan Georgiana Cecilia C.N. Iosif Vulcan, Olimpiada animatorilor III
50.Vidican Dalia C.N. Iosif Vulcan Olimpiada animatorilor III
51.Ivan Denisa Maria Lic.Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Derzsi Iuditha Educatie Tehnologică mentiune
52.Crăciun Gabriel Adrian Lic.Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu", Sonea Alin Florin Religie/discipline teologice de specialitate mentiune         
53.Fanya Mirel Florin Lic.Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu"  Leucea Dorel Mircea Religie/discipline teologice de specialitate mentiune         
54.Hodișan Speranța Daciana Lic.T. ,,Aurel Lazăr" Bubela Carmen Camelia Lb. germană modernă III
55.Breje C.I. Ioan Dan C.T. „Traian Vuia" Popa Petre, Bunea Vasile, Hoduț Florentina Olimpiada disciplinelor din aria curriculară Tehnologii, domeniul Mecanică II
56.Chivari Alex-Dominic Lic. Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu",Man Ligia Maria Religie romano-catolică - profil teologic I
57.Ghiran M. Mihai Dan C.T.„Constantin Brâncuși", Petrut Virgil Olimpiada disciplinelor din aria curriculară Tehnologii, domeniul Electric, electrotehnic, electromecanic I
58.Lascu Alexandru Cristian C.T.,,Mihai Viteazul" Filip Marinela, Vinţeler Doru Lucian Tehnician Analize Produse Alimentare - domeniul Industrie Alimentară menţiune        
59.Kocs Benjamin-Antonio C.T. ,,Mihai Viteazul" Ardelean Simona, Bara Mariana Tehnician în activităţi economice - domeniul Economic, administrativ, comerţ menţiune
60.Kun Édua-Boróka Lic. Ref. ,,Lorántffy Zsuzsanna", Bán Imola Lb. si lit. maghiară mentiune
61.Costea Ciprian-Mihai Lic. T.German ,,Friedrich Schiller" Hanga Ionela-Emilia Olimpiada de Lb. şi lit.română - nivel gimnazial/m II
62.Suciu Alesia Maria Lic.T. German ,,Fr. Schiller" Boeriu Ioana Olimpiada de Lb. şi lit. română - nivel gimnazial/m menţiune
63.Gaspar Milán Lic.Teol. Romano-Catolic ,,Szent László", Benedek Matilda-Ramona Religie menţiune
64.Kovács László-István Lic.Teol.Romano-Catolic ,,Szent László" Religie I
65.Andreev Alexandra-Zsófia Lic.Teol.Romano-Catolic ,,Szent László" Religie II
66.Szabó Roland-Florian Lic.Teol.Romano-Catolic ,,Szent László" Religie I.
Mulțumim, și felicitări celor vrednici!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primăria Oradea a premiat 65 de olimpici orădeni (naționali).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:31 Ora standard a Europei de Est