Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Polemici cordiale”

Licitația de toamnă

,,Polemici cordiale”

Licitația de toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești; Duplex Palatul Culturii (Sala Oglinzilor), Târgu-Mureș - Athénée Palace Hilton, București, 2 noiembrie 2017, ora 19.30

În data de 2 noiembrie 2017, va avea loc în direct o confruntare elegantă între centrul și sudul țării în efortul de a îmbogăți patrimoniul unui muzeu. Evenimentul intitulat „Polemici cordiale" este un duplex București - Târgu-Mureș,  prilejuit de Licitaţia de toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.
Licitația este dedicată anul acesta numelor celebre ale plasticii românești și maghiare și va susține cauza extinderii patrimoniului cultural mobil al Muzeului de Artă din Târgu-Mureş.
La înnobilarea muzeului cu lucrări de artă valoroase și îmbogățirea spirituală a cetățenilor orașului Târgu-Mureș sunt invitați să participe atât antreprenori locali, investitori din zonele adiacente orașului, cât și alți iubitori ai valorilor culturale naționale.
Licitația va fi precedată de o expoziție organizată la Palatul Culturii (Târgu-Mureș) în perioada 25-26 octombrie 2017. Vernisajul expoziţiei şi conferinţa de presă vor avea loc pe data de 25 octombrie 2017, ora 12.00. Vor lua cuvântul Péter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș, Zoltan Soós, Directorul Muzeului de Artă din Târgu-Mureș și Horia-Roman Patapievici, președintele Artmark.
Licitaţia vine în avanpremiera balului anual organizat la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, iar Balul Palatului va fi prilejul omagierii celor care au contribuit și contribuie prin efortul lor la crearea și largirea patrimoniului cultural național.
Ca în fiecare an, Licitația de toamnă - Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești propune o selecţie a celor mai bine cotaţi artişti români ale căror opere au fost tranzacționate în licitaţiile publice din România din anii `90 până în prezent.  Acestora li se adaugă nume sonore ale plasticii maghiare.
Din selecție fac parte lucrări precum: ,,Prințesa", de Nicolae Tonitza (preț estimat 60.000 - 90.000 de euro), ,,Amiază în grădină", de Sándor Ziffer (preț estimat 60.000 - 90.000 de euro), ,,Întoarcerea de la câmp", de Nicolae Grigorescu (preț estimat 25.000 - 45.000 de euro), ,,Hahamul din Moinești", de Ștefan Luchian (preț estimat 20.000 - 30.000 de euro), ,,Pod la Veneția", de Gheorghe Petrașcu (preț estimat 15.000 - 25.000 de euro), ,,Nud pe divan", de Camil Ressu (preț estimat 15.000 - 25.000 de euro), ,,Margine de sat", de Ioan Andreescu (preț estimat 15.000 - 25.000 de euro), ,,Gură de foc (Cazemate)", de Adrian Ghenie (preț estimat 7.000 - 12.000 de euro), ,,La fereastră", de Simon Hollósy (preț estimat 9.000 - 16.000 de euro), ,,Vârsta de aur", de József Klein (preț estimat 8.000 - 14.000 de euro), ,,Lumea circului", de Aba-Novák Vilmos (preț estimat 6.000 - 9.000 de euro), ,,Iarna pe ulița copilăriei", de Sándor Szolnay (preț estimat 2.800 - 3.500 de euro), ,,Drum de noapte", de Julius Podlipny (preț estimat 1.800 - 2.500 de euro) etc. (C.M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:27:05 Ora de vară a Europei de Est