Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Bunicilor - Punte între generaţii

Zumzăreii clasei a II-a A, de la ,,Oltea Doamna”, au sărbătorit

Ziua Bunicilor - Punte între generaţii

Din 2012, data de 1 Octombrie este decretată ca fiind Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, iar în traducere pentru şcolari ... Ziua Bunicilor.

În calitate de dascăl la clasa a II-a A, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, am observat, de mai de bine de doi ani, că mulţi din zumzăreii clasei mele sunt aşteptaţi la prânz sau aduşi de dimineaţă de bunici senini, cu dragostea pentru nepoţei în priviri, plini de bune intenţii, dornici de a afla cât mai multe despre şcoală şi activităţile preferaţilor lor. Pe de altă parte, elevii mei povestesc mândri ce rol important ocupă bunica sau bunicul în viaţa lor, cât de răsfăţaţi sunt de aceştia cu prăjiturile preferate şi de timpul liber petrecut sub supravegherea atentă a bunicilor.
Aşadar, ideea de a le acorda o săptămână numai bunicilor, numită sugestiv Săptămâna Bunicilor a venit ca o completare a ideii mele, că ar trebui să le şi arătăm cât de importanţi sunt pentru noi şi cât de apreciaţi pentru ceea ce fac. Şi uite aşa, printre orele de matematică şi limba română am inserat o felicitare, o poezie sugestivă, un cântec, ba chiar mici compuneri prin care îi încurajam să spună, cu cuvintele lor, de ce îşi iubesc bunicii.
Ziua mult aşteptată a venit vineri, când nu mică mi-a fost mirarea să văd bunici veniţi din toate părţile judeţului, la invitaţia lansată de harnicii nepoţei. I-am poftit în băncuţe, alături de cei dragi lor, şi am făcut prezenţa. După câteva minute de discuţie între cele două generaţii, fiecare zumzărel şi-a prezentat mândru invitatul, iar alături de nume ne-a destăinuit culoarea sau anotimpul preferat, meseria avută sau hobby-ul acestuia. Aşa am aflat numele sau porecla fiecăruia, am observat că predomină prenumele Maria, Lenuţa, Ana şi Florica, dar şi că avem în clasă bunicuţe cu nume mai deosebite precum Dina sau Tanţa. Am selectat, împreună cu copiii calităţile lor, pornind de la iniţialele cuvântului BUNIC/A.... şi am găsit însuşiri precum: bunătate, unicitate, calm, căldură sufletească, înţelepciune etc. Apoi, fiecare echipă a avut de realizat o floare. S-au consultat în privinţa alegerii culorii, a modului de îndoire, tăiere şi lipire a hârtiei, iar obiectivul a fost îndeplinit. La final fiecare ne-a prezentat lucrarea realizată, demonstrând eficienţa muncii în echipă.
În semn de aleasă preţuire, bunicii au ţinut să îşi răsplătească favoriţii cum ştiu ei mai bine, adică aducându-le mâncarea preferată: clătite, plăcinte, gogoşi, rulade şi prăjituri de tot felul, biscuiţi, cozonaci, cornuleţe - toate arătau ca şi când ar fi întins o masă împărătească.
Subiectele sunt departe de a fi epuizate, iar succesul acestei activităţi ne duce cu gândul la posibile reiterări, unde vom putea aborda şi alte subiecte precum: modul de petrecere a timpului liber pe vremea lor, modalităţile de învăţare, jucăriile avute/ confecţionate ş.a. Un lucru este sigur: nepoţii îşi iubesc bunicii foarte mult, chiar dacă nu o spun zilnic, găsesc în aceştia partenerii de joacă ideali, confidenţii perfecţi care ştiu să păstreze secrete. Pentru bunci, copiii copiilor sunt lumina, soarele şi motivaţia de a merge mai departe zâmbind.
Vă mulţumim, dragii noştri, că sunteţi prezenţi în vieţile noastre şi vă asigurăm de toată preţuirea noastră!
Prof. Cristiana Vidican
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua Bunicilor - Punte între generaţii.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:30 Ora standard a Europei de Est