Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O nouă şi adevărată sărbătoare studenţească, un nou succes internaţional

Simpozionul Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești

O nouă şi adevărată sărbătoare studenţească, un nou succes internaţional

Simpozionul Internaţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud2017, desfăşurat ca eveniment satelit în cadrul celei de-a 11-a ediţii a conferinţei AILC 2017 (11th Agora International Law Conference, ,,Prospects and Challenges of 21st Century Law"), în perioada 19-21 octombrie la Oradea şi Băile Felix, a constituit o nouă şi adevărată sărbătoare studenţească.

BACStud 2017 s-a înscris în logica și practica învățământului centrat pe student, ca o continuare a implicării studenților în proiecte, mobilități și activități antreprenoriale.
Scopul acestui simpozion, acela de a crea un mediu de întâlnire prietenos, o punte de legătură între studenții și cadrele didactice îndrumătoare cu preocupări similare, din țară şi străinătate, în vederea unor colaborări viitoare, a fost realizat pe deplin.
Invitaţi de onoare ai simpozionului, precum domnul acad. Florin Gheorghe Filip, membru titular al Academiei Române, distinsa doamnă prof. univ. dr. Ioana Moisil, nepoata marelui Grigore C. Moisil, au contribuit la ridicarea prestigiului ştiinţific al BACStud2017.
Un număr de 78 de lucrări științifice acceptate, prezentate pe secţiuni paralele, conduse de cadre didactice din diversele centre universitare prezente la simpozion, care au avut misiunea de a modera şi evalua lucrările în urma prezentărilor acestora, au fost distribuite pe următoarele şase secțiuni de lucru:
Secţiunea inginerie, Secţiunea ştiinţe economice, Secţiunea ştiinţe juridice şi administrative, Secţiunea multidisciplinară a studenţilor doctoranzi, Secţiunea internaţională pentru studenţi şi elevi în limba engleză, Secţiunea specială multidisciplinară pentru elevi.
La aceste secţiuni s-a mai adăugat Secţiunea aplicaţii practice-demonstrative, simulări şi ,,EXPO_BACStud 2017", la care au participat aproximativ 20 de parteneri - instituţii şi firme din diverse domenii, secţiune la care publicul larg a putut asista la procese simulate în cauză civilă şi în cauză penală ai căror protagonişti au fost studenţi ai Universităţii Transilvania din Braşov şi Universităţii Agora din Municipiul Oradea, activităţi de informare, standuri de prezentare şi activităţi practice demonstrative, expoziţii de tehnică oferite de reprezentanţi locali ai instituţiilor de poliţie, jandarmerie, un ,,Concurs de exerciţii demonstrative şi expoziţie de proiecte tehnice elaborate de studenţi", un seminar de elaborare coordonată de soluţii în vederea valorificării superioare a diverselor tipuri de deşeuri etc.
În cadrul aceleiaşi secţiuni, cei prezenţi au putut vizualiza o colecţie de eşantioane de miere de albine de la Laboratorul de Ecologie şi Protecţia Pădurilor, expoziţia de fotografie: „Natura în fotografia ştiinţifică", standuri de prezentare şi promovare a activităţilor de voluntariat de la Şcoala Gimnazială Internaţională Agora şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu" Oradea.
În perioada simpozionului cei prezenţi au mai participat la programul workshop-ului studențesc ,,Creşterea eficienţei energetice la consumatori industriali şi casnici", unde au avut posibilitatea de a vizita câteva laboratoare de cercetare ale Universităţii din Oradea şi de a asculta prelegeri invitate ale unor personalităţi din mediul economic şi cadre didactice universitare, specialişti pe tematica creşterii eficienţei energetice, precum şi la o masă rotundă pe tema Educaţie - voluntariat  -  antreprenoriat", care a avut loc în sala de conferinţe a Hotelului Ami din Băile Felix.
La toate acestea s-au mai adăugat alte activități care au umplut în mod plăcut agenda simpozionului: un tur al staţiunii Băile Felix, cină festivă, momente artistice, activităţi de agrement şi sportive din cadrul Aqua Park President, Băile Felix în care au avut loc concursuri de înot cu premii şi... un tur ghidat al minunatului oraş Oradea, cu vizitarea Pieţei Unirii, Palatului ,,Vulturul Negru", Sinagogii Sion, Pieţei Ferdinand, zonei pietonale, Cetăţii Oradea etc.
La BACStud 2017 au participat peste 100 de cadre didactice, studenţi şi elevi cu afilieri
din 13 universități din țară: Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad; Universitatea,,1 Decembrie 1918" din Alba Iulia; Universitatea Transilvania din Braşov; Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu; Universitatea „Politehnica" Timişoara - Facultatea de Inginerie Hunedoara; Universitatea din Petroşani; Universitatea ,,Constantin Brâncuși" din Târgu-Jiu; Universitatea ,,Petru Maior" din Tîrgu Mureș; Universitatea ,,Eftimie Murgu" din Reșița; Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti; Universitatea ,,Babeș-Bolyai" Cluj - Napoca; Universitatea din Oradea; Universitatea Agora din Municipiul Oradea, din opt centre universitare/firme internaţionale participante: Feng Chia University,Taiwan; University of Szeged, Hungary; University of Novi Sad, Serbia; New York University Abu Dhabi; Dickinson College, Carlisle, Pennsylvania, SUA; Business Academy Aarhus, Denmark; Universitatea de Stat din Moldova; Seek&Partners Spa, Italia şi din șase colegii, licee, şcoli gimnaziale participante: Colegiul Național „Emanuil Gojdu" Oradea; Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea; Școala Gimnazială Internaţională Agora; Școala Gimnazială „Avram Iancu" Oradea; Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna"; Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea.
Toţi participanţii la BACStud 2017 au primit mape cuprinzând diplome de premiere, de participare, cărţi oferite de către specialişti pe diversele domenii, pliante cu Oradea şi Băile Felix.
De asemenea în 20.10.2017 la Universitatea Agora participanţii la BACStud2017 au putut fi prezenţi şi la ,,Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi", organizată de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, cei interesaţi putând să vizualizeze ofertele firmelor şi să-şi depună CV-urile la standurile firmelor.
BACStud2017 a demonstrat, dincolo de mesajul ştiinţific, cu multiple valenţe instructiv-educative, forţa unităţii colectivelor înfrăţite. Felicitări celor două universităţi orădene surori, Universitatea Agora (organizatorul principal, prin intermediul Asociaţiei Studenţilor Agora, Cercurilor studenţeşti de contabilitate şi de management) şi Universitatea din Oradea (coorganizator, prin intermediul Centrului de Creaţie Ştiinţifică şi Inovare al Studenţilor Energeticieni Orădeni, Uniunii Studenţilor din Oradea, Asociaţiei Studenţilor Ingineri din Oradea), înfrăţite în toată puterea cuvântului, programul şi scopul lor fiind aceleaşi; iar, succesul internaţional al simpozionului este rodul muncii şi responsabilităţii comune, al celor două colective de cadre didactice şi studenţi care au acţionat cu multă dăruire, în mod unitar. Reuşita simpozionului se datorează însă tuturor celor implicaţi, comitetului editorial, comitetului de organizare, tuturor participanţilor , cadre didactice, studenţi, elevi, firme şi instituţii, sponsori, cărora le mulţumim pentru implicare, pentru efortul depus și pentru interesul manifestat de a participa la cea de-a treia ediție a Simpozionului Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud2017.
Sincere felicitări tuturor participanţilor şi premianţilor şi să dea Dumnezeu să ne revedem cu bine la ediţia BACStud 2018!
Galeria foto stă mărturie vie a tot ce s-a înfăptuit în zilele simpozionului internaţional studenţesc BACStud2017!
Detalii la adresele:
http://univagora.ro/ro/conferinte/bacstud2017/
http://energetica-oradea.ro/ccsiseo
Responsabil eveniment,
preşedinte al Comitetului editorial şi al Comitetului de organizare BACStud2017,
conf. univ. dr.  ing.  Dzițac Simona
Pentru mai multe poze (138 de poze), accesați Galeria foto: O nouă şi adevărată sărbătoare studenţească, un nou succes internaţional.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:58:18 Ora standard a Europei de Est