Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

Universitatea Agora a organizat

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

În perioada 19-20 octombrie 2017, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din Municipiul Oradea a organizat și găzduit Conferinţa anuală Agora International Law Conference: ,,Prospects and Challenges of 21st Century Law" (AILC), aflată la a XI-a ediție.

Și, în paralel, în perioada 19-21 octombrie, cea de-a III-a ediţie a Simpozionului Internaţional  „Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud2017.
Cele două evenimente, desfășurându-se împreună, au fost găzduite, pentru deschiderea oficială, în Aula Albastră. În prezidul manifestărilor reunite au luat loc, alături de rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac și de decanul Facultății de Științe Juridice şi Administrative, doamna prof. univ. dr. Elena Ana Iancu, academicianul Florin Gheorghe Iancu, doamna profesor Ioana Moisin și dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, Facultatea de Drept, Universitatea Debrecen din Ungaria. Pe scaunul rezervat domnului prefect Ioan Mihaiu, care nu a putut onora conferința, a fost invitat George Butcă, masterand al Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, președinte al Comitetului de organizare din partea studenților.
În cuvântul de deschidere a Conferinței anuale de drept, doamna decan Elena Ana Iancu a urat bun venit tuturor participanților la cele două evenimente reunite, salutând și mulțumind conducerii Universității Agora pentru găzduire și sprijin, fondatorilor instituției, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, președinte al Consiliului de administrație, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului universitrar, și domnului rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac. A mulțumit apoi partenerilor prezenți, considerând ,,o zi benefică, de bun augur, pentru a dezvolta  noi colaborări". Domnia sa a ținut să evidențieze unele parteneriate care durează de mult timp, precum parteneriatul cu Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov, echipa studențească a Facultății urmând să aibă un proces simulat în cauză penală, parteneriatul cu Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galați, decan prof. univ. dr. Dorin Tudor, prof. univ. dr. Mihai Floroiu, director al Departamentului de Ştiinţe Juridice, parteneriatul cu Universitatea din Oradea, doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, preşedinte al Comitetului editorial și al Comitetului de organizare, BACStud 2017, aprecieri și mulțumiri Universității din Debrecen, Facultății de Drept, domnului dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, secretar al Asociaţiei Ungare de Drept penal, ,,colaborator și prieten, bun coleg, încă din 2008, partener în mai multe proiecte, pe linie de cercetare internațională, pe partea de științe penale", a subliniat doamna decan Elena Ana Iancu, moderator al conferinței.
,,Rostul unei universități este de a fi centrată pe student"
Invitat să ia cuvântul în deschiderea evenimentului, domnul rector Ioan Dzițac a felicitat-o pe doamna decan pentru continuitatea conferinței. După prezentarea unui scurt istoric al Universității Agora, domnul rector s-a referit la cele mai importante (,,cele mai grele") conferințe care se organizează la instituția pe care o conduce, faptul că domnia sa a participat la nenumărate conferințe, atât în țară, cât și în străinătate, deloc puține, fiind amintite cele din Cehia, Ungaria, China (de trei ori), Rusia, Brazilia, India, Lituania și Coreea de Sud (însemnări de la și despre aceste conferințe puteți citi și pe ovidan.ro - n.n.).  A legat apoi conferințele de cele cinci reviste editate de Universitatea Agora, din care ,,revista International Journal of Computers Communications & Control, indexată ISI, se clasează pe locul 42 în lume la sisteme de control, iar la sisteme informaționale pe locul 96" (l-am citat pe dl rector). Referindu-se la Simpozionul internațional studențesc, domnul rector a salutat distinșii invitați, care au onorat și anul acesta reuniunea studențească; este vorba de dl academician Florin Gheorghe Filip și doamna profesor Ioana Moisil. Domnul rector s-a arătat încântat de impactul și participarea la simpozion a numeroase cadre didactice și studenți din 13 universități din țară (Arad, Alba Iulia, Brașov, Sibiu, Timișoara - Hunedoara, Petroșani, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Reșița, Ploiești, Cluj-Napoca) și două din Oradea, cu 87 de lucrări acceptate, cu autori și de peste hotare; cu participări constante și din partea unor colegii, licee și școli gimnaziale orădene.
,,Lecția curajului de a ne exprima ideile"
Amintind de ,,Lotfi A. Zadeh, părintele logicii fuzzy, savant multi și interdisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetător în inteligență artificială), plecat în ceruri în 6 septembrie 2017, un colaborator și prieten al Univerității Agora și al revistei International Journal of Computers Communications & Control, domnul rector a spus că ,, Lotfi A. Zadeh, titanul științei mondiale, este modelul meu în știință, pe care vi l-aș recomanda. Prima lecție pe care o putem învăța de la el este Lecția curajului de a ne exprima ideile, Brainstormingul, ,,furtuna de idei". În 1965, Lotfi A. Zadeh a revoluționat gândirea, a condus la logica fuzzy care are astăzi  aplicații extraordinare în economie, în tehnologie, în controlul automat, cam în toate domeniile, acolo unde modelele matematice nu ajută la rezolvarea problemelor, se aplică modele fuzzy. Eu vă recomand să aveți curaj să vă exprimați ideile", a concluzionat dl rector Ioan Dzițac.
,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"...
Distinsul academician Florin Gheorghe Filip, împărtășind și reluând ideea și recomandarea domnului rector, a ținut să o dezvolte în sensul că ,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"... Și a dat exemple. Privind spre tablourile unificatorilor de țară care ,,păzesc" Aula Albastră: Mihai Viteazul - primul unificator al provinciilor românești și col. Alexandru Ioan Cuza - unificatorul Moldovei și Valahiei, în România Mică, domnul academician a lansat provocarea (rugămintea) ca un al treilea tablou (ar fi bine) să-și găsească locul alături: tabloul Regelui Ferdinand, măcar că se apropie Centenarul Marii Uniri.
Despre terorism și implicațiile sale
Invitat să-și exprime mesajul de deschidere, domnul dr. Sándor Madai, a făcut o trimitere spirituală la tema pe care o va prezenta pe secțiuni: ,,La secțiunea științe penale, voi discuta despre terorism și aplicațiile sale, teoretic, fără aplicații practice (o glumă bună care a mișcat sala), într-o dezvoltare interdisciplinară a fenomenelor".
,,Încep să mă simt ca acasă..."
Doamna profesor Ioana Moisil, primul Profesor Honoris Causa al Universității Agora, un prieten fidel al Universității Agora, nelipsită de la edițiile anterioare al Simpozionului studențesc, a pornit la drum cu o mărturisire: ,,Îmi pare foarte bine să fiu iarăși aici. Deci încep să mă simt ca acasă la Oradea, mai ales în Agora (...). Drept să mărturisesc îi sunt recunoscătoare Simonei Dzițac pentru organizarea acestor seminarii de punere în evidență a rezultatelor studenților, pentru că de fiecare dată când se întâmplă un astfel de eveniment, te duci acasă și povestești și atunci poate se mișcă ceva și la tine acasă. Și așa încep lucrurile să evolueze". Domnia sa s-a referit la dezvoltarea durabilă eficientă, la interdisciplinaritate, subliniind că: ,,Dacă nu pui știința (inovarea, tehnologiile) în centrul programelor strategice de dezvoltare durabilă, eșecul este aproape garantat. De acolo vin soluțiile pentru marile probleme", a conchis distinsul profesor Ioana Moisil.
În deschiderea BACStud2017, studentul Vereş Ralph de la Universitatea din Oradea a prezentat lucrarea invitată cu titlul: ,,Metode neconveționale de realizare a produselor. Prototiparea rapidă a roților dințate cu dinți drepți".
Despre Simpozionul studențesc în sine (în desfășurarea sa), despre Procesele simulate și despre Aplicațiile practice demonstrative, vom face vorbire în următoarele articole dedicate celor două evenimente reunite.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:55 Ora standard a Europei de Est