Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

Universitatea Agora a organizat

Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017

În perioada 19-20 octombrie 2017, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Agora din Municipiul Oradea a organizat și găzduit Conferinţa anuală Agora International Law Conference: ,,Prospects and Challenges of 21st Century Law" (AILC), aflată la a XI-a ediție.

Și, în paralel, în perioada 19-21 octombrie, cea de-a III-a ediţie a Simpozionului Internaţional  „Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești", BACStud2017.
Cele două evenimente, desfășurându-se împreună, au fost găzduite, pentru deschiderea oficială, în Aula Albastră. În prezidul manifestărilor reunite au luat loc, alături de rectorul Universității Agora, domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac și de decanul Facultății de Științe Juridice şi Administrative, doamna prof. univ. dr. Elena Ana Iancu, academicianul Florin Gheorghe Iancu, doamna profesor Ioana Moisin și dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, Facultatea de Drept, Universitatea Debrecen din Ungaria. Pe scaunul rezervat domnului prefect Ioan Mihaiu, care nu a putut onora conferința, a fost invitat George Butcă, masterand al Facultății de Ştiinţe Juridice şi Administrative, președinte al Comitetului de organizare din partea studenților.
În cuvântul de deschidere a Conferinței anuale de drept, doamna decan Elena Ana Iancu a urat bun venit tuturor participanților la cele două evenimente reunite, salutând și mulțumind conducerii Universității Agora pentru găzduire și sprijin, fondatorilor instituției, domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, președinte al Consiliului de administrație, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte al Senatului universitrar, și domnului rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac. A mulțumit apoi partenerilor prezenți, considerând ,,o zi benefică, de bun augur, pentru a dezvolta  noi colaborări". Domnia sa a ținut să evidențieze unele parteneriate care durează de mult timp, precum parteneriatul cu Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov, echipa studențească a Facultății urmând să aibă un proces simulat în cauză penală, parteneriatul cu Universitatea ,,Dunărea de Jos" din Galați, decan prof. univ. dr. Dorin Tudor, prof. univ. dr. Mihai Floroiu, director al Departamentului de Ştiinţe Juridice, parteneriatul cu Universitatea din Oradea, doamna conf. univ. dr. Simona Dzițac, preşedinte al Comitetului editorial și al Comitetului de organizare, BACStud 2017, aprecieri și mulțumiri Universității din Debrecen, Facultății de Drept, domnului dr. Sándor Madai, PhD, şeful Departamentului de Drept penal şi Criminologie, secretar al Asociaţiei Ungare de Drept penal, ,,colaborator și prieten, bun coleg, încă din 2008, partener în mai multe proiecte, pe linie de cercetare internațională, pe partea de științe penale", a subliniat doamna decan Elena Ana Iancu, moderator al conferinței.
,,Rostul unei universități este de a fi centrată pe student"
Invitat să ia cuvântul în deschiderea evenimentului, domnul rector Ioan Dzițac a felicitat-o pe doamna decan pentru continuitatea conferinței. După prezentarea unui scurt istoric al Universității Agora, domnul rector s-a referit la cele mai importante (,,cele mai grele") conferințe care se organizează la instituția pe care o conduce, faptul că domnia sa a participat la nenumărate conferințe, atât în țară, cât și în străinătate, deloc puține, fiind amintite cele din Cehia, Ungaria, China (de trei ori), Rusia, Brazilia, India, Lituania și Coreea de Sud (însemnări de la și despre aceste conferințe puteți citi și pe ovidan.ro - n.n.).  A legat apoi conferințele de cele cinci reviste editate de Universitatea Agora, din care ,,revista International Journal of Computers Communications & Control, indexată ISI, se clasează pe locul 42 în lume la sisteme de control, iar la sisteme informaționale pe locul 96" (l-am citat pe dl rector). Referindu-se la Simpozionul internațional studențesc, domnul rector a salutat distinșii invitați, care au onorat și anul acesta reuniunea studențească; este vorba de dl academician Florin Gheorghe Filip și doamna profesor Ioana Moisil. Domnul rector s-a arătat încântat de impactul și participarea la simpozion a numeroase cadre didactice și studenți din 13 universități din țară (Arad, Alba Iulia, Brașov, Sibiu, Timișoara - Hunedoara, Petroșani, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Reșița, Ploiești, Cluj-Napoca) și două din Oradea, cu 87 de lucrări acceptate, cu autori și de peste hotare; cu participări constante și din partea unor colegii, licee și școli gimnaziale orădene.
,,Lecția curajului de a ne exprima ideile"
Amintind de ,,Lotfi A. Zadeh, părintele logicii fuzzy, savant multi și interdisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetător în inteligență artificială), plecat în ceruri în 6 septembrie 2017, un colaborator și prieten al Univerității Agora și al revistei International Journal of Computers Communications & Control, domnul rector a spus că ,, Lotfi A. Zadeh, titanul științei mondiale, este modelul meu în știință, pe care vi l-aș recomanda. Prima lecție pe care o putem învăța de la el este Lecția curajului de a ne exprima ideile, Brainstormingul, ,,furtuna de idei". În 1965, Lotfi A. Zadeh a revoluționat gândirea, a condus la logica fuzzy care are astăzi  aplicații extraordinare în economie, în tehnologie, în controlul automat, cam în toate domeniile, acolo unde modelele matematice nu ajută la rezolvarea problemelor, se aplică modele fuzzy. Eu vă recomand să aveți curaj să vă exprimați ideile", a concluzionat dl rector Ioan Dzițac.
,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"...
Distinsul academician Florin Gheorghe Filip, împărtășind și reluând ideea și recomandarea domnului rector, a ținut să o dezvolte în sensul că ,,E bine să ai curajul să-ți exprimi ideile, dar e bine să-ți găsești și aliați, colaboratori"... Și a dat exemple. Privind spre tablourile unificatorilor de țară care ,,păzesc" Aula Albastră: Mihai Viteazul - primul unificator al provinciilor românești și col. Alexandru Ioan Cuza - unificatorul Moldovei și Valahiei, în România Mică, domnul academician a lansat provocarea (rugămintea) ca un al treilea tablou (ar fi bine) să-și găsească locul alături: tabloul Regelui Ferdinand, măcar că se apropie Centenarul Marii Uniri.
Despre terorism și implicațiile sale
Invitat să-și exprime mesajul de deschidere, domnul dr. Sándor Madai, a făcut o trimitere spirituală la tema pe care o va prezenta pe secțiuni: ,,La secțiunea științe penale, voi discuta despre terorism și aplicațiile sale, teoretic, fără aplicații practice (o glumă bună care a mișcat sala), într-o dezvoltare interdisciplinară a fenomenelor".
,,Încep să mă simt ca acasă..."
Doamna profesor Ioana Moisil, primul Profesor Honoris Causa al Universității Agora, un prieten fidel al Universității Agora, nelipsită de la edițiile anterioare al Simpozionului studențesc, a pornit la drum cu o mărturisire: ,,Îmi pare foarte bine să fiu iarăși aici. Deci încep să mă simt ca acasă la Oradea, mai ales în Agora (...). Drept să mărturisesc îi sunt recunoscătoare Simonei Dzițac pentru organizarea acestor seminarii de punere în evidență a rezultatelor studenților, pentru că de fiecare dată când se întâmplă un astfel de eveniment, te duci acasă și povestești și atunci poate se mișcă ceva și la tine acasă. Și așa încep lucrurile să evolueze". Domnia sa s-a referit la dezvoltarea durabilă eficientă, la interdisciplinaritate, subliniind că: ,,Dacă nu pui știința (inovarea, tehnologiile) în centrul programelor strategice de dezvoltare durabilă, eșecul este aproape garantat. De acolo vin soluțiile pentru marile probleme", a conchis distinsul profesor Ioana Moisil.
În deschiderea BACStud2017, studentul Vereş Ralph de la Universitatea din Oradea a prezentat lucrarea invitată cu titlul: ,,Metode neconveționale de realizare a produselor. Prototiparea rapidă a roților dințate cu dinți drepți".
Despre Simpozionul studențesc în sine (în desfășurarea sa), despre Procesele simulate și despre Aplicațiile practice demonstrative, vom face vorbire în următoarele articole dedicate celor două evenimente reunite.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: Agora International Law Conference și Simpozionul Internațional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești”, BACStud2017.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:03 Ora de vară a Europei de Est