Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Greva de la OTL este ilegală, angajaţii să reia lucrul”

Primarul Ilie Bolojan:

,,Greva de la OTL este ilegală, angajaţii să reia lucrul”

Primarul Ilie Bolojan a susținut în această după-amiază o conferință de presă privind situația creată de blocarea transportului în Oradea de către angajații OTL, dar și măsurile propuse pentru rezolvarea acestei situații.

,,Doresc să spun din start că această mișcare este ilegală, deoarece conducerea OTL nu a fost notificată și pentru că, potrivit contractului colectiv de muncă, chiar în condiții de grevă trebuie să fie asigurată funcționarea a cel puțin 30% din transportul public, pentru ca cei care lucrează în Oradea, dar și pentru ca elevii care merg către școli să nu fie atât de afectați. Această acțiune este una anormală și iresponsabilă, care în niciun caz nu ajută orașul. În plus, OTL asigură transportul public și în cele două localități limitrofe: Borș și Sânmartin", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
Primarul Ilie Bolojan cere angajaților OTL să își reînceapă activitatea
Primarul Ilie Bolojan a fost prezent la OTL încă din prima zi de protest, dimineață la prima oră, apoi ieri după-masă, dar și azi să vadă ce se întâmplă și să discute cu angajații OTL, pe care i-a rugat să reînceapă lucrul, pentru că negocierile între reprezentanții sindicatului și ai companiei de transport se pot derula, conform legii, și fără acestă acțiune de forță, care să însemne oprirea totală a lucrului.
,,Nu am reușit în aceste zile, din păcate, ca dialogând, să îi determin să reînceapă circulația, cu atât mai mult cu cât o parte a angajaților OTL au dorit acest lucru, dar un grup de forță nu a permis practic ieșirea autobuzelor și tramvaielor, blocând astfel ieșirile din baza OTL-ului", a precizat primarul Ilie Bolojan.
Azi, primarul Ilie Bolojan a avut  noi discuții la compania OTL, în urma cărora s-au luat anumite decizii.
,,Doresc să  comunic cetățenilor toate datele pe care le am, dar nu înainte de a-mi cere scuze tuturor orădenilor și tuturor care navetează în Oradea, pentru situația în care s-a ajuns și pentru inconvenientele pe care le au. Îmi cer scuze în numele Primăriei Oradea pentru această stare de fapt", a spus primarul.
Primarul a prezentat cu date și cifre un tablou a ceea ce înseamnă transportul public în Oradea, astfel încât orădeanul să înțeleagă întreaga situație în ansamblul ei.
Există o limită suportabilă a subvențiilor pe care bugetul local o poate oferi OTL
OTL este o companie cu acționariat exclusiv Consiliul Local Oradea, este o companie publică, având o cifră de afaceri anuală. În anul 2016, aceasta cifră era de 9,5 milioane euro, deci 42,7 milioane lei - din care subvențiile alocate de Consiliul Local Oradea reprezintă aproximativ 50%.
Deci 21,8 milioane lei reprezintă subvenția pe care Primăria Oradea o acordă, inclusiv anul acesta, pentru buna funcționare a OTL. Această subvenție se compune din două sume: o subvenție de exploatare de aprox. 15,8 milioane lei și o subvenție de tarif pentru subvenționarea abonamentelor elevilor și studenților de 6 milioane de lei. În concluzie, Municipiul Oradea alocă anual o subvenție cuprinsă între 4 și 5 milioane de euro anual și în plus 500.000 euro pentru partea de investiții.
,,Prin urmare, oricât ne-am dori, există o limită suportabilă a subvențiilor pe care bugetul local o poate oferi OTL. Având în vedere că bugetul orașului crește anual cu 5 - 7 %, e clar că nu putem aloca subvenții mai mari, decât această creștere pe care o are în mod natural orașul. În plus, câștigurile salariale la OTL sunt în medie cele mai mari din toate companiile la care Consiliul Local este acționar", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Urmează disponibilizări şi optimizarea curselor, după care se pot mări salariile
„Pentru a asigura o majorare a fondului de salarii inclusiv o majorare de salarii în cursul lunilor următoare și a anului viitor este nevoie de anumite restructurări de personal", a arătat primarul.
Cele două categorii de restructurări care se au în vedere sunt disponibilizarea unui număr de aproximativ 25-30 de persoane din personalul neimplicat, precum și optimizarea curselor din oraș. Conform celor discutate la întâlnirea cu conducerea societății, până la sfârșitul săptămânii viitoare echipa tehnică de la OTL trebuie să vină cu o propunere de optimizare a curselor din oraș, care să aibă în vedere menținerea curselor în orele de vârf, în așa fel încât să nu existe probleme în aceste ore, precum și reducerea numărului de curse prin mărirea timpului de la patru minute la cinci minute, de la opt minute la zece minute, în așa fel încât gradul de încărcare în afara orelor de vârf să ajungă la nivel corespunzător. Ca urmare a acestei optimizări, va fi o reducere de personal inclusiv în rândul celor care lucrează pe aceste curse, astfel încât bugetul de salarii care este alocat OTL-ului să poată acoperi o creștere de salarii pe care oamenii și-o doresc. Această creștere poate să fie atât de mare cât își poate permite societatea.
„În cazul în care vor fi depuse demisii, indiferent câte vor fi depuse, ele trebuie acceptate, pentru că așa este normal, urmând ca noi să asigurăm o funcționare în limite de avarie a transportului local" a spus primarul Ilie Bolojan, precizând totodată faptul că astfel de acțiuni nu vor fi încurajate nici în viitor, deoarece acestea îi afectează atât pe orădeni, cât și pe cei care lucrează ca navetişti în Municipiul Oradea.  Până la finalul săptămânii viitoare se va anunța ce poate oferi OTL-ul angajaților în ceea ce privește mărirea de salariu, însă ponderea acesteia încă nu se poate preciza astăzi. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:09:53 Ora standard a Europei de Est