Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul coral „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul”

Preludiu pentru Cerul lui Dumnezeu

Festivalul coral „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul”

Salonta a găzduit cel mai îndrăgit și longeviv Festival coral de muzică religioasă - „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul".

Organizat de Biserica creștină baptistă „Betel" din Salonta, păstorită de Florin Cociubei și modelat cu măiestrie de har divin sub bagheta dirijorului Florea Burcă, festivalul a reunit, duminică, 15 octombrie 2017, la Casa de Cultură „Zilahy Lajos" din Salonta, corurile Bisericilor baptiste din Tinca (dirijor Marin Guț), Gurbediu (dirijor Daniel Foltuț), Pâncota (dirijor Teodor Vesa), Călacea (dirijor Florea Burcă) și Salonta (dirijor Ionel Miheș). La eveniment au participat peste 150 de coriști, care au slujit lui Dumnezeu în fața a peste o sută de spectatori de diferite etnii și confesiuni religioase, din oraș și din localitățile limitrofe.
Amprenta slujirii în Hristos Domnul a maestrului dirijor Florea Burcă, artizanul și promotorul acestui festival coral în România și în străinătate, a fost întărită de linia melodică meșteșugită în vibrații sacre, prin acompaniament la pian, de profesorul, compozitorul și dirijorul Nicodim Negruțiu.
Evanghelia Mântuirii prin Jertfa Domnului și Dumnezeului nostru Isus Hristos a fost vestită de pastorii: dr. Emanuel Țundrea, Beniamin Hamza, Toni Mic, Valer Slăvoacă și Florin Cociubei. Corul bărbătesc al Bisericii „Betel" (Vasile Moisi, Teofil Marișcaș, Neluțu Buda, Ghiță Buna, Andrei Crețu, Ionel Miheș și Dani Olcean - pian) a păstrat plină candela festivalului prin zeci de cântări religioase, care au adus în inima spectatorilor dorința de a-L lăuda, cu toții, pe Dumnezeul Vieții.
,,Muzica sufletului nostru este cea mai frumoasă rugăciune"
Invitat a fost și primarul Municipiului Salonta, ing. Török László care, alături de directorul Casei de Cultură, Kovacs Istvan, au susținut cu generozitate organizarea acestui eveniment cultural-religios. „Acest festival de muzică religioasă oglindește modul în care Creatorul nostru, Dumnezeu, a dorit viețuirea pe acest pământ, rânduind și poruncind o bună conviețuire între oamenii  uniți în diversitate, în bucuria închinării laolaltă. Când omul cântă Bunului Dumnezeu, diferențele și divergențele dispar cu desăvârșire din gândirea lui. Muzica sufletului nostru este cea mai frumoasă rugăciune, iar astăzi, la Salonta, această rugăciune a vibrat divin, ca o binecuvântare revărsată din miile de coruri de îngeri. Mă simt aici, la acest festival coral, ca în mijlocul unei mari familii. O familie iubită de Dumnezeu", a ținut să precizeze primarul Török László în discursul său oficial.
„Festivalul coral de muzică religioasă poartă, spre slava Domnului Isus Hristos, numele robului lui Dumnezeu, Ioan Chișmorie Măderătanul (1904-1973), credincios baptist din Arad și purtător al Crucii Mântuitorului Hristos în lucrarea misionară a bisericilor protestante și neoprotestante din întreaga Transilvanie a secolului trecut. Compozitor, dirijor și interpret, autor a peste 400 de cântări corale bisericești, Ioan Chișmorie l-a întâlnit pe Ioan Slavici cu care a legat o prietenie creativă, dar și pe Octavian Goga căruia i-a compus o melodie pe versurile poeziei Rugăciune, care se află înrămată la Castelul poetului de la Ciucea. Arhiva familiei Chișmorie mai păstrează și astăzi corespondența inedită de la Nicolae Iorga, pe care compozitorul a avut plăcerea de a-l cunoaşte la Arad. Mărturia acestui om credincios, aspru prigonit și greu încercat în misiunile sale de evanghelizare prin cântare, ne obligă astăzi pe noi, purtătorii cântecelor sale, să lucrăm cu mult mai multă responsabilitate, credință, curăție, dăruire și angajament personal în via lui Dumnezeu, pe ogorul sfânt al Evangheliei Domnului Isus Hristos. În această seară facem repetiție... Repetiție pentru Cerul lui Dumnezeu, acolo unde vom cânta în cor, alături de îngeri, lauda Celui ce ne-a creat, ne-a iubit, ne-a iertat și ne-a mântuit prin jertfa Fiului Său, Hristos Isus", ne-a mărturisit Florin Cociubei, pastorul Bisericii baptiste „Betel" din Salonta.
Sorin Petrache
Foto: Andrei Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul coral „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:22 Ora standard a Europei de Est