Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul coral „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul”

Preludiu pentru Cerul lui Dumnezeu

Festivalul coral „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul”

Salonta a găzduit cel mai îndrăgit și longeviv Festival coral de muzică religioasă - „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul".

Organizat de Biserica creștină baptistă „Betel" din Salonta, păstorită de Florin Cociubei și modelat cu măiestrie de har divin sub bagheta dirijorului Florea Burcă, festivalul a reunit, duminică, 15 octombrie 2017, la Casa de Cultură „Zilahy Lajos" din Salonta, corurile Bisericilor baptiste din Tinca (dirijor Marin Guț), Gurbediu (dirijor Daniel Foltuț), Pâncota (dirijor Teodor Vesa), Călacea (dirijor Florea Burcă) și Salonta (dirijor Ionel Miheș). La eveniment au participat peste 150 de coriști, care au slujit lui Dumnezeu în fața a peste o sută de spectatori de diferite etnii și confesiuni religioase, din oraș și din localitățile limitrofe.
Amprenta slujirii în Hristos Domnul a maestrului dirijor Florea Burcă, artizanul și promotorul acestui festival coral în România și în străinătate, a fost întărită de linia melodică meșteșugită în vibrații sacre, prin acompaniament la pian, de profesorul, compozitorul și dirijorul Nicodim Negruțiu.
Evanghelia Mântuirii prin Jertfa Domnului și Dumnezeului nostru Isus Hristos a fost vestită de pastorii: dr. Emanuel Țundrea, Beniamin Hamza, Toni Mic, Valer Slăvoacă și Florin Cociubei. Corul bărbătesc al Bisericii „Betel" (Vasile Moisi, Teofil Marișcaș, Neluțu Buda, Ghiță Buna, Andrei Crețu, Ionel Miheș și Dani Olcean - pian) a păstrat plină candela festivalului prin zeci de cântări religioase, care au adus în inima spectatorilor dorința de a-L lăuda, cu toții, pe Dumnezeul Vieții.
,,Muzica sufletului nostru este cea mai frumoasă rugăciune"
Invitat a fost și primarul Municipiului Salonta, ing. Török László care, alături de directorul Casei de Cultură, Kovacs Istvan, au susținut cu generozitate organizarea acestui eveniment cultural-religios. „Acest festival de muzică religioasă oglindește modul în care Creatorul nostru, Dumnezeu, a dorit viețuirea pe acest pământ, rânduind și poruncind o bună conviețuire între oamenii  uniți în diversitate, în bucuria închinării laolaltă. Când omul cântă Bunului Dumnezeu, diferențele și divergențele dispar cu desăvârșire din gândirea lui. Muzica sufletului nostru este cea mai frumoasă rugăciune, iar astăzi, la Salonta, această rugăciune a vibrat divin, ca o binecuvântare revărsată din miile de coruri de îngeri. Mă simt aici, la acest festival coral, ca în mijlocul unei mari familii. O familie iubită de Dumnezeu", a ținut să precizeze primarul Török László în discursul său oficial.
„Festivalul coral de muzică religioasă poartă, spre slava Domnului Isus Hristos, numele robului lui Dumnezeu, Ioan Chișmorie Măderătanul (1904-1973), credincios baptist din Arad și purtător al Crucii Mântuitorului Hristos în lucrarea misionară a bisericilor protestante și neoprotestante din întreaga Transilvanie a secolului trecut. Compozitor, dirijor și interpret, autor a peste 400 de cântări corale bisericești, Ioan Chișmorie l-a întâlnit pe Ioan Slavici cu care a legat o prietenie creativă, dar și pe Octavian Goga căruia i-a compus o melodie pe versurile poeziei Rugăciune, care se află înrămată la Castelul poetului de la Ciucea. Arhiva familiei Chișmorie mai păstrează și astăzi corespondența inedită de la Nicolae Iorga, pe care compozitorul a avut plăcerea de a-l cunoaşte la Arad. Mărturia acestui om credincios, aspru prigonit și greu încercat în misiunile sale de evanghelizare prin cântare, ne obligă astăzi pe noi, purtătorii cântecelor sale, să lucrăm cu mult mai multă responsabilitate, credință, curăție, dăruire și angajament personal în via lui Dumnezeu, pe ogorul sfânt al Evangheliei Domnului Isus Hristos. În această seară facem repetiție... Repetiție pentru Cerul lui Dumnezeu, acolo unde vom cânta în cor, alături de îngeri, lauda Celui ce ne-a creat, ne-a iubit, ne-a iertat și ne-a mântuit prin jertfa Fiului Său, Hristos Isus", ne-a mărturisit Florin Cociubei, pastorul Bisericii baptiste „Betel" din Salonta.
Sorin Petrache
Foto: Andrei Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul coral „Cântările Armoniei - Ioan Chișmorie Măderătanul”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:41:10 Ora de vară a Europei de Est