Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătorim Ziua Internaţională a Educaţiei

La Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea

Sărbătorim Ziua Internaţională a Educaţiei

,,Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuşi pentru a lumina calea altora" (Mustafa Kemal Atatürk).

Am dorit să marcăm într-un mod aparte această zi de 5 octombrie... Ziua Internaţională a Educaţiei.
Astfel le-am propus elevilor mei, din clasa a III-a E, câteva activităţi. Pentru început am discutat ce înseamnă pentru ei educaţia. Am realizat la tablă un brainstorming pornind de la acest cuvânt. Ideile au fost destul de multe şi de diversificate.
În cadrul celei de a doua activităţi, elevii au avut de decupat diferite frunze pe care au scris motive pentru care avem nevoie de educaţie. Printre acestea aş putea enumera: să fim oameni mai buni, să ajungem oameni importanţi, să avem o meserie/un job, să ne îndeplinim visele, să fim creativi, să fim mai inteligenţi. O dată ce au terminat de scris, frunzele au fost aranjate, după cum a dorit fiecare elev, pe doi copaci realizaţi din materialul unor pantaloni. Aceşti copaci au devenit copacii educaţiei.
A treia activitatea a presupus ca elevii să realizeze două afişe... bucuria de a fi educat  respectiv bucuria de a fi educator. Au fost împărţiţi în patru echipe, fiecare alegându-şi tema dorită pentru a realiza afişul într-un mod cât mai creativ. Au fost încântaţi de ce au realizat.
A venit vremea şi la joacă. Le-am propus un joc numit Sticluţa, în cadrul căruia au avut de conturat portretul profesorului ideal respectiv al elevului ideal. Astfel pentru profesor au enumerat: să fie corect, să dea note mari tot timpul, să se joace cu elevii, să nu dea teme pentru acasă, să iubească elevii etc. Pentru elevul ideal au precizat: să înveţe tot timpul, să iubească şcoala, să fie un coleg bun, să ajute alți colegi la teme, să ştie multe jocuri, să fie inteligent.
Ziua s-a încheiat cu diverse jocuri realizate afară în curte. Toate activităţile au fost pe placul elevilor şi cel mai mult le-a plăcut faptul că s-au jucat şi s-au distrat împreună.
În urma discuţiilor purtate, dar şi a acestor activităţi am încercat să le implementez elevilor faptul că „O educaţie bună este izvorul întregului bine în lume", după cum spunea Immanuel Kant.
Prof. Tăut Crina Lavinia
Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătorim Ziua Internaţională a Educaţiei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:50 Ora de vară a Europei de Est