Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

#Erasmus Days la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”, Oradea

Vineri,

#Erasmus Days la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”, Oradea

Vineri, 13 octombrie 2017, în sala de festivități a Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" a fost marcat evenimentul #ERASMUS DAYS, un prilej pentru a realiza activități de diseminare și informare cu privire la proiectele Erasmus+ care se desfășoară în liceul nostru.

Evenimentul a avut o anvergură națională, chiar europeană desfășurându-se sub patronajul președintelui Franței, dl Emmanuel Macron.
Cu această ocazie, în prezența unei audiențe numeroase formate din reprezentanți ai conducerii școlii, profesori și elevi, dar și invitați din partea comunității care au onorat invitația noastră (prof. Dorina Pop - consilier educativ  la Școala Gimnazială ,,Octavian Goga", Oradea și dna Ioana Mihiți, manager marketing la S.C. Auto Bara & CO S.R.L.) s-au desfășurat activități care au adus în prim plan proiectele Erasmus+ de la colegiul nostru.
În deschiderea activității, dna prof. Dorina Săcăcian, în calitate de coordonator a realizat o activitate de diseminare cu privire la Proiectul Acțiunea Cheie 1- VET - mobilităţi individuale pentru învăţare, cu titlul Plasament transnaţional pentru eurocompetenţe profesionale în domeniul circuitelor electronice" 2016-2018. Proiectul aflat în derulare se înscrie în planul de mobilitate şi cooperare europeană contribuind la realizarea obiectivelor strategiei şcolii, de internaţionalizare a formării şi la diversificarea ofertei de formare, prin stagii practice organizate în parteneriat cu companii din Europa. Transferul de bune practici, însuşite în cadrul acestui proiect privind integrarea formării teoretice cu practica, va avea ca impact modernizarea şi eficientizarea formării elevilor din şcoala noastră. După cum a accentuat dna coordonator, formarea este centrată pe rezultate, cunoştinţe, abilităţi şi competenţe profesionale care vor fi adaptate cerinţelor de pe piaţa europeană a muncii.
În cadrul acestui proiect valoros, în perioada 31 martie-14 aprilie 2017 au avut loc primele două fluxuri - două mobilități în paralel, în Portugalia și Cipru, urmând ca următoarele două fluxuri prevăzute în proiect să se desfășoare chiar începând cu săptămâna viitoare, din 20 octombrie până în 3 noiembrie 2017, în aceleași locații. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt organizațiile Barceltecnica şi Associacao Intercultural Amigos da Mobilidade din orașul Barcellos, Portugalia și P. Kousios Electrical Ltd. şi Rivensco Consulting Ltd. din orașul Nicosia, Cipru.
În continuare, dna profesor Alunița Neag, în  calitate de monitor în cadrul mobilității din Portugalia a realizat o prezentare în imagini a participării elevilor și profesorilor la primul flux. Din cele relatate, s-a desprins ideea că elevii s-au adaptat bine la programul de lucru al  firmelor unde au efectuat stagiul de pregătire practică, au respectat reguli clare și au îndeplinit sarcini de lucru în termenele și condițiile cerute. S-a subliniat și faptul că  fiecare elev a acumulat cunoștințe și competențe de lucru în domeniul circuitelor electronice corespunzătoare calificării. Nu trebuie uitate nici dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză și nici dezvoltarea competențelor de adaptare la un alt mediu cultural și social. Din impresiile exprimate de elevii care au participat la primul flux s-a reținut faptul că experiența a fost una frumoasă, în care au învățat lucruri noi care negreșit le vor fi de ajutor în viață, au fost tratați cu respect la locurile de practică și au dobândit o deschidere spre tot ce înseamnă cultura și civilizația europeană.
Al doilea punct din cuprinsul evenimentului desfășurat sub titulatura #ERASMUS DAYS a fost marcat de sesiunea de informare cu privire la noul proiect Erasmus+ care a debutat în acest an școlar. În intervenția sa, dna profesor Alina Cotca, în calitate de coordonator, a realizat o prezentare a proiectului de mobilitate europeană pentru formare profesională (VET) cu titlul ,,Cooperare interinstituțională europeană pentru formarea profesională a viitorilor tehnicieni în turism". Proiectul se va desfășura pe durata a 12 luni și va presupune o mobilitate pentru 16 elevi, stagiari VET din clasa a XI-a, calificarea tehnician în turism, care se va derula pe o perioadă de două săptămâni, tot în orașul Barcellos, Portugalia. Parteneri în acest proiect sunt  Associação Intercultural Amigos da Mobilidade (organizația intermediară) și Viagens Abreu și Barvitur (organizații de primire). Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți nivelul de formare profesională al participanţilor, precum şi dezvoltarea personală a acestora prin participarea la un stagiu de pregătire practică în cadrul unor agenţii de turism cu experienţă pe piaţa turistică internaţională. În încheiere coordonatoarea proiectului a subliniat faptul că prezentul proiect dublează componenta teoretică a învăţării din ciclul liceal cu o componentă practică, răspunzând nevoii principale a viitorului absolvent de liceu tehnologic de a beneficia de o pregătire de specialitate cât mai apropiată de mediul real, de piaţa muncii.
La finalul activităților dna profesor Anca Curpaș, în calitate de coordonator, a realizat o informare cu privire la Proiectul Erasmus+ cu titlul ,,ECAM: Prácticas en Empresas en Europa", proiect care se înscrie tot în categoria proiectelor de mobilitate în domeniul formării profesionale VET (Vocational Education & Training). În cadrul acestui proiect liceul nostru a avut calitatea de instituție de primire pentru doi profesori de la o școală parteneră (Escuela Comarcal Arzobispo Morcillo) din localitatea Valdemoro, Spania, sosiți la noi în perioada 8-14 iunie 2017, pentru activități de tip ,,job shadowing". În cadrul aceluiași proiect, patru elevi de la instituția parteneră au efectuat un stagiu de pregătire profesională la S.C. Auto Bara & CO S.R.L., în perioada 16 mai - 14 iunie 2017. În acest caz, liceul nostru a avut rolul de instituție intermediară. Cei prezenți la eveniment s-au bucurat și de prezența doamnei Ioana Mihuți, manager marketing service comunicare la S.C. Auto  Bara & CO S.R.L. Dna Mihuți a vorbit despre importanța experienței europene, pe care ea însăși a trăit-o, și i-a îndemnat pe elevi să profite din plin de oportunitățile care le sunt oferite de programele europene în domeniul educației finanțate de Uniunea Europeană și să fie conștienți că orice experiență nouă îi va ajuta să se dezvolte și să se desăvârșească în parcursul lor ca oameni și ca viitori buni profesioniști.
Ca și o concluzie, evenimentul #ERASMUS DAYS marcat la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" a fost unul de succes și a demonstrat că experiența proiectelor Erasmus+ este una pozitivă și benefică.
Prof. Urs Marcela
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: #Erasmus Days la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”, Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:15 Ora de vară a Europei de Est