Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul” au fost subliniate oportunitățile derulării proiectelor

Vineri, de Ziua Erasmus

La Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul” au fost subliniate oportunitățile derulării proiectelor

La Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea, școală de top în derularea proiectelor de mobilitate, s-a sărbătorit, vineri (13 octombrie 2017), Ziua Erasmus + cu participarea elevilor și profesorilor implicați.

Alături de conducerea școlii (director, prof. dr. Ruben Filimon, Simona Ardelean și Marinela Filip - directori adjuncți), alături de profesorii coordonatori de proiecte și de echipele de elevi, a participat inspector școlar Daniela Sopota, reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, domnia sa însoțind delegațiile Colegiului în câteva mobilități europene.
,,România să fie o țară ca afară"
Directorul Colegiului, domnul profesor dr. Ruben Filimon, a felicitat echipele care derulează cu mult succes proiecte Erasmus + la nivelul Colegiului. Adresându-se, deopotrivă, profesorilor coordonatori și elevilor participanți la mobilități europene, domnul director a reiterat câștigurile, avantajele unor asemenea demersuri educaționale: îmbunătăţirea procesului de predare, formare şi învăţare, aprofundarea unor limbi (prin creșterea competenței lingvistice); dezvoltare personală, profesională și socială; mai multă armonie între educația formală, învățarea nonformală și formarea profesională; lărgirea orizontului de cunoaștere și îmbogățirea bagajului de cunoștințe, prin contact direct cu alte culturi, din țările partenere de proiect, dezvoltând astfel atât elevilor cât și profesorilor implicați, dar nu numai, sentimentul de apartenență la valorile europene și o mai activă implicare în comunitate.
,,Revenind din asemenea stagii de practică și întâlniri de proiecte, este de dorit ca voi să faceți ca România să fie o țară ca afară, ca ceilalți să o invidieze și să vină cu drag la noi", a conchis domnul director Ruben Filimon.
,,Învățământul românesc este un învățământ de referință"
Participând alături de delegațiile Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul"  la câteva mobilități europene, doamna inspector școlar Daniela Sopota a vorbit în cunoștință de cauză, evidențiind buna prestație pe care au avut-o respectivele delegații, imaginea reală și fericită pe care acești ambasadori ai României au creat-o și au promovat-o peste fruntariile țării. ,,Voi aveți o oportunitate pe care noi nu am avut-o; ne-ar fi prins bine asemenea  experiențe și pentru formarea noastră ca oameni și pentru formarea profesională. Grație doamnelor profesori, am avut ocazia în luna martie să ajung în Estonia, alături de delegația Colegiului vostru. Am avut bucuria să descopăr că fetele noastre, profesoarele voastre au fost mai deștepte, mai apreciate și mai ascultate, numai ochi și urechi, de către delegațiile celorlalte țări partenere de proiect. La un moment dat, ceilalți chiar au avut de învățat extrem de multe lucruri de la ele. Învățământul românesc este un învățământ de referință. Nu cred că ne echivalează în ceea ce privește pregătirea profesională. Sunt foarte mândră de voi pentru ceea ce faceți și prin ceea ce reprezentați acolo. Aș vrea ca și atunci când vor veni la noi, să fiți cei mai buni. Și într-un caz și în altul să fiți deschiși și receptivi. Erasmus Days este sărbătorită astăzi (vineri - n.n.) în 16 școli din județ. Voi ați fost aleși să reprezentați o nație, o școală; demonstrați că sunteți cei mai buni", a concluzionat doamna inspector școlar Daniela Sopota.
,,Programele Erasmus există de 30 de ani"
Doamna director adjunct Marinela Filip a punctat pe scurt, istoria Erasmus+, prezentând câteva cifre de referință. ,,Programele Erasmus există de 30 de ani.  La început se adresau doar studenților (ca burse în diferite țări europene). Înainte se numeau programe Socrates, Leonardo da Vinci sau Comenius, iar din 2014, Erasmus. La noi în țară, ele există de 20 ani; de 10 ani, după cum știți, existăm și în Uniunea Europeană. La nivel european, aceste programe au schimbat viețile a peste nouă milioane de oameni, a patru milioane de studenți. Din România au fost implicate în proiecte Erasmus circa 239.000 de persoane, 80.000 de tineri participanți, 53.000 de studenți, 68.000 de profesori, 3.500 de lucrători voluntari".
Doamna profesor de engleză Ramona Hontilă, moderatorul evenimentului, a dat apoi cuvântul profesorilor și elevilor implicați în proiecte Erasmus+.
Doamna profesor Delia Mela, care are o experiență de peste 10 ani în derularea de programe (,,un Guru al proiectelor care se bate și câștigă mereu", vorba doamnei inspector școlar), a prezentat, pe înțelesul elevilor ,,boboci" invitați la manifestare, ce înseamnă un asemenea parteneriat și care sunt oportunitățile oferite și unora și altora. ,,În Olanda avem un partener fidel, de peste 10 ani, dar avem parteneriate educaționale cu multe alte țări europene: Germania, Lituania, Bulgaria, Estonia, Italia, Grecia...". Au urmat ,,la microfon" doamnele prof. Alice Popa și Ramona Hontilă, cu relatări condimentate cu picanterii, convingătoare pentru a descrie atmosfera și modul în care se desfășoară asemenea mobilități, fiind subliniate oportunitățile oferite de fiecare dată vitejilor orădeni. Prin intermediul unor prezentări în PowerPoint, elevii Iulia Oros (din a XI-a C), Beatrix Boda și Antal Florin (din a XII-a C), Andrei Demian (din a XI-a E - fotograful de elită al vitejilor) și Cristian Olah (tot din a XI-a E) ne-au purtat pașii prin mobilitățile la care au participat: în Germania, Lituania, Belgrad, dar și la Chișcău, pe unde au legat noi prietenii; au văzut multe în vizitele făcute în turismul lor cultural la Parlamentul Serbiei, la Primărie și la Grădina Botanică, și-au perfecționat stilul și maniera în a conversa în limba engleză cu colegii parteneri de proiect, au văzut și au învățat multe și au mâncat sănătos.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (60 de poze), accesați Galeria foto: La Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul” au fost subliniate oportunitățile derulării proiectelor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:10 Ora de vară a Europei de Est