Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Fii tu! Fără droguri! Fără violenţă!”

Campania locală de prevenire a consumului de canabis şi substanţe noi psihoactive...

„Fii tu! Fără droguri! Fără violenţă!”

Campania, care se implementează în perioada 3 aprilie 2017 - 21 decembrie 2018, reprezintă un răspuns integrat şi complet în planul politicilor publice, cu rol emergent în dinamica consumului de droguri din România şi Judeţul Bihor şi este fundamentată pe Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani - ESPAD 2015.

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, atât în populația generală, cât și în cea școlară. Conform celor mai recente date ESPAD, 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună.
În baza rezultatelor studiului ESPAD 2015, noile substanţe psihoactive (NSP) se situează pe locul doi, după canabis, în topul celor mai consumate droguri, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion declarând consumul experimental de NSP și 3,1% menționând că au consumat recent.
Campania are drept scop prevenirea consumului de canabis şi N.S.P. (aşa-numitele ,,etnobotanice") şi a altor comportamente violente asociate consumului de substanţe, în rândul a 6.440 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani, din Judeţul Bihor, în vederea prevenirii consumului de canabis şi NSP, precum şi a comportamentelor violente ale tinerilor în societate.
„Fii tu! Fără droguri! Fără violenţă!" se derulează în 19 instituţii de învăţământ de nivel liceal din Judeţul Bihor (mediu urban şi rural) şi pe stadioanele amenajate în vederea derulării Campionatului naţional de fotbal (Liga a IV-a şi a V-a), ca spaţii recreative de petrecere a timpului liber pentru tineri, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Asociaţia Judeţeană de Fotbal Bihor şi DIGI24 Oradea.
Beneficiarii direcţi ai campaniei sunt: 6.440 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14-17 ani (clasele IX, X şi XI). Beneficiarii indirecţi sunt estimaţi a fi 12.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14-17 ani, 700 de cadre didactice şi 119 arbitri de fotbal din Judeţul Bihor.
Obiectivele campaniei vor fi realizate prin desfăşurarea, la nivel judeţean, a următoarelor activităţi:
*promovarea campaniei în mediul TV, on-line şi presa scrisă;
*sesiuni de prevenire a consumului de canabis și N.S.P. în instituţii de învăţământ din Oradea şi Judeţul Bihor, pentru categoria de vârstă 14-17 de ani;
*activităţi de informare şi promovare a alternativelor de viaţă sănătoasă, în zone în care tinerii aleg să-şi petreacă timpul liber (spaţii recreaţionale), competiţii sportive.
Campania îşi propune derularea unui număr total de 190 de activităţi: 95 de activităţi de informare şi 95 de activităţi de tip ,,colocviu", precum şi 60 de activităţi de tip ,,punct de informare"/distribuire materiale informative la un număr total de 6.440 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14-17 ani, menite să crească influenţa factorilor de protecţie şi să scadă factorii de risc, în direcţia prevenirii consumului de canabis şi NSP (droguri ,,etnobotanice") şi a comportamentelor violente ale tinerilor în societate.
Parteneri în cadrul campaniei sunt: Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Județeană de Fotbal Bihor şi DIGI24 Oradea.
Instituțiile de învățământ bihorene incluse în cadrul campaniei sunt: C.N. ,,Mihai Eminescu" și ,,Emanuil Gojdu", LIT. ,,Onisifor Ghibu", ,,Lucian Blaga" și ,,Aurel Lazăr", LPS ,,Bihorul", C.E.,,Partenie Cosma", LIT. ,,Constantin Şerban" din Aleşd, C.T. ,,Alexandru Roman" din Aleşd, C.N. ,,Octavian Goga" din Marghita, LIT. ,,Horvath Janos" din Marghita, C.N. ,,Samuil Vulcan" din Beiuş, Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş" din Beiuş, C.T. ,,Unirea" din Ştei, C.N. ,,Avram Iancu" din Ştei, Colegiul Agricol din Valea lui Mihai, C.N. ,,Teodor Neş" din Salonta, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, Liceul Tehnologic Agroindustrial ,,Tamsi Aron" din Borş. (C.B.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:05 Ora standard a Europei de Est