Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Emil Petrişor, dascălul de sport, colecţionar de artă populară

Muzeul de la Școala din Sălişte de Vaşcău

Emil Petrişor, dascălul de sport, colecţionar de artă populară

Mărturie a acestei pasiuni este muzeul amenajat la Școala din Sălişte de Vaşcău. Emil Petrişor a fost profesor aproape patru decenii. Miercuri (11 octombrie 2017), s-a pensionat.

Emil Petrişor a fost director adjunct la Școala din Pietroasa, director la Şcoala din Chişcău, director la Clubul Copiilor Ştei, director la Şcoala Gimnazială Sălişte de Vaşcău.
Doamna director Mirela Meza, de la Școala Gimnazială Sălişte de Vaşcău, a pregătit un program special cu ocazia pensionarii fostului director, Emil Petrişor.
A fost o zi specială, pe care am trăit-o cu toţii la cote maxime. Am avut prilejul de a ne bucura împreună de tot ce este frumos în viaţa noastră. Mai exact, să dezvăluim acele principii de viaţă care duc la succes: să termini ce ai început, să depui mult efort în tot ce faci, să te porţi frumos cu semenii. Astfel de principii l-au călăuzit pe domnul profesor, domnul director, dascălul nostru, Emil Petrişor, de-a lungul carierei sale. Ca profesor de sport, domnul Emil Petrişor manifesta dorința de a ajunge cât mai sus. În acest sens, le-a creat copiilor o competiție, a creat mediul în care să joace (terenul de sport, sala de sport), dovedind pasiune şi dăruire. Ca director, a manifestat obiectivitate, seriozitate, a încurajat cadrele noi, oferindu-le exemplul personal.
Să adăugăm impactul pozitiv pe care l-a avut în viața cultural-artistică la nivelul şcolii şi al comunei, pregătind şi încurajând talente de cântăreți, dansatori şi descoperind originalitatea costumelor şi a interpretării din zonă. Nu în ultimul rând, rămân de apreciat interesul şi preocuparea domnului prof. Emil Petrişor, pentru colecționarea şi păstrarea obiectelor de olărit, artizanat, precum şi a costumelor populare tradiționale care pot fi admirate la Muzeul școlii. Destinul omului de la catedră se leagă nemijlocit de şcoală. Profesor de excepție, domnul Petrişor le-a insuflat elevilor dragostea pentru muncă, singura aducătoare de valori. I-a învățat pe copii să lupte pentru un sport de calitate, disciplină care generează răbdare, curaj, perseverență şi toleranță. Astfel, miercuri, colegii, foştii elevi - deveniți la rândul lor dascăli - copiii mari şi mici, s-au adunat în sala de sport a şcolii pentru a se bucura împreună de un moment special - pensionarea.
„Omul sfințește locul"
Cântecul şi dansul popular al grupului de copii de la Şcoala Primară Poiana, sub coordonarea d-nei prof. Lavinia Stretea, au întreținut atmosfera şi au încântat prin talentul şi stilul interpretării.
D-na director Mirela Meza a vorbit despre semnificația zilei dând curs desfășurării programului: două scenete, coordonate de prof. Andrei Blaj, urmate de „La mulți ani! din suflet, domnule profesor!" În final, d-na director, cu sprijinul Primăriei, reprezentate de domnul primar Fănel Tulvan, i-a oferit domnului profesor placheta, diploma de excelență și mingea, semn al recunoașterii şi aprecierii rezultatelor frumoase obținute de-a lungul întregii cariere.
Puterea exemplului personal, munca plină de dăruire sunt mărturii emoționante care confirmă încă o dată valabilitatea proverbului „Omul sfințește locul".
Prof. Petronela Heredea
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Emil Petrişor, dascălul de sport, colecţionar de artă populară.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:37 Ora de vară a Europei de Est