Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Spitalul Județean a fost inaugurat blocul operator de urologie

La standarde europene

La Spitalul Județean a fost inaugurat blocul operator de urologie

Azi, 11 octombrie 2017, a avut loc inaugurarea blocului operator al Secției de Urologie de la Spitalul Clinic Județean Oradea, care după aproape cinci ani de eforturi a fost dotată la cele mai înalte standarde, putând fi comparată acum cu cele mai dotate secții de urologie din Europa.

Inaugurarea a avut loc în prezența reprezentanților Primăriei Oradea, respectiv a primarului Ilie Bolojan, a city-managerului Dacian Palladi, dar și a reprezentanților  Spitalului Clinic Județean, respectiv a managerului Gheorghe Carp, a doctorului Gheorghe Bumbu - șeful Secției de Urologie și unul dintre pionierii endoscopiei în România, a numeroși medici și asistente, a reprezentanților firmelor medicale, dar și a presei locale.
În deschiderea evenimentului, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean de Urgență Oradea a spus: „Este într-adevăr încununarea eforturilor susținute timp de cinci ani de zile ale spitalului, pentru că aceste ultime trei săli de operație sunt sălile care au încheiat reconstrucția blocului operator din Spitalul Județean. S-au refăcut 15 săli de operație în decurs de patru ani și jumătate. Dotarea corespunde nivelului anului 2017 cu siguranță. Este normal ca tot ceea ce este mai bun și mai nou, să primească la sfârșit unul dintre cei mai valoroși sau poate cel mai valoros medic al Spitalului Județean, profesorul Bumbu, care a dat dovadă de multă răbdare în anii în care a lucrat la Spitalul Municipal, unde a lucrat în condiții improprii. Acum cred că compensația este acceptată pentru care tot ce și-a dorit în ultimii cinci ani."
Secția de Urologie dispune acum de un bloc operator format din trei săli de operație ultramoderne, dotate cu aparatură atât pentru operațiile clasice, cât și cu un sistem avansat 3D pentru chirurgie edoscopică minim invazivă. Sala principală este prevăzută cu supraveghere video, putând fi oricând conectată video-audio la orice colț al lumii. În acest fel, imagini cu proceduri specifice aplicate unor patologii rare sau foarte dificile pot fi transmise în săli de conferințe din diverse orașe sau țări și vizionate  ca un material de studiu și de către alți medici care doresc să se specializeze în acest domeniu al urologiei.
Secția mai dispune de o sală de operații dotată cu aparatura necesară pentru endoscopia joasă, dar și de o sală de operație pentru edoscopia înaltă.
De asemenea, Secția de Urologie este dotată acum cu un litotriptor extracorporal, un aparat destinat fragmentării calculilor cu unde de șoc. Această procedură este una minim invazivă, ea realizându-se în ambulator, fără a fi nevoie ca pacientul să fie internat.
Valoarea întregului proiect a fost de 9.242.286 lei, finanţarea fiind asigurată din veniturile proprii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Spitalul Județean a fost inaugurat blocul operator de urologie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:04 Ora de vară a Europei de Est