Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Educaţiei, sărbătorită la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

,,Educația, cea mai puternică armă capabilă să schimbe lumea”. N. Mandela

Ziua Educaţiei, sărbătorită la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

Ziua Internațională a Educației a fost marcată la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului prin activităţi diverse, în care au fost implicaţi toți elevii.

Pentru că educația trebuie să îi ajute pe elevi să dobândească instrumentele cunoașterii, s-au desfășurat activități specifice: ,,Sunt cetățean european", dezbatere în care elevii au fost informați despre drepturile și obligațiile pe care le au cetățenii Uniunii Europene. Prin intermediul temei ,,Educația și sistemul educațional în diferite colțuri ale  lumii",   elevii au putut descoperi din prezentările colegilor, miracolul învăţământului finlandez sau  situația sistemului de învățământ în țările slab dezvoltate ale Africii.
Educația trebuie să îi ajute pe elevi să dobândească competențe care să le permită să ia decizii cu privire la diferite situații de viață, să funcționeze în relații sociale și de muncă, să satisfacă cerințe elementare, să îmbunătățească calitatea vieții proprii și a vieții celorlalți. O dezbatere interesantă  cu tema ,,Educația începe acasă și continuă la școală", a adus în atenția participanților ideea că educația începe acasă, continuă la școală și influențează întreaga noastră viață. Aceeași idee se regăsește și în cadrul activității ,,Tot ce se poate gândi despre lume încape într-o frază". Elevii au avut ocazia de a-și exprima liber concepțiile, mentalitățile, de a-și confrunta principiile de viață și de a le pune în acord cu viața cotidiană. Educația ar trebui să contribuie la dezvoltarea personalității, să le dea oamenilor posibilitatea de a acționa cu o mai mare autonomie, judecată, gândire critică, responsabilitate personală.
Cei mici și-au demonstrat talentul artistic la desen și literatură. A fost organizat concurs de creație artistică  ,,Educația în culori". Astfel  desenele  create pe teme diverse: muzică, inocența copilăriei, frumusețe, s-au finalizat printr-o expoziție. Alte teme interesante au fost ,,Chipul învățătoarei", ,,Călătorie în lumea poveștilor", ,,Culorile toamnei în literatură", activități  prin care elevii au fost încurajați să-și exprime opiniile cu privire la anumite atitudini și comportamente, observate în lecturile citite. Copiii au fost provocați să dea explicații simple prin folosirea unor elemente de logică. Activitățile desfășurate  i-au ajutat pe copii să identifice consecințele educației sau lipsa acesteia.
Activitatea ,,Călătorie în lumea poveștilor" s-a desfăşurat sub forma unei dezbateri, pe grupe, pornind de la proverbe educative: „Ai carte, ai parte!", ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!" şi ,,Cartea e pomul înţelepciunii". Elevii au argumentat rolul educativ al poveştilor pe care le-au citit şi care le-au oferit perspective diferite în viaţă legate de educaţia primită din cărţi. O altă activitate legată de această zi de sărbătoare a educaţiei a fost desfăşurată  sub formă de concurs cu tema: ,,Educaţia -  şcoala viitorului". Cele mai frumoase prezentări despre educaţie au fost premiate cu diplome, aducând bucurie şi satisfacţie tuturor copiilor participanţi la activitate. 
 Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului a marcat ziua de 5 octombrie, zi dedicată educației, printr-o activitate mai deosebită. Au organizat prima ediție a Marșului pentru Educație, cu sloganul ,,Educația este viitorul!" Marșul a avut loc pe strada principală de la Colegiul Tehnic și până la Primăria din localitate, în timp ce elevii au intonat Imnul educației, un imn creat special de ei cu ocazia serbării acestei zile.
Prin manifestarea laturii creative și artistice a fiecăruia,  acest eveniment a devenit o poveste frumoasă și un prilej de celebrare  a prieteniei în școala noastră. În această zi deosebită, le mulțumim tuturor dascălilor care, înainte de orice, pun suflet în procesul de predare, transmit reprezentanţii şcolii.
Prof. Mălai Maria

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:29 Ora standard a Europei de Est