Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Educaţiei, sărbătorită la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

,,Educația, cea mai puternică armă capabilă să schimbe lumea”. N. Mandela

Ziua Educaţiei, sărbătorită la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului

Ziua Internațională a Educației a fost marcată la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului prin activităţi diverse, în care au fost implicaţi toți elevii.

Pentru că educația trebuie să îi ajute pe elevi să dobândească instrumentele cunoașterii, s-au desfășurat activități specifice: ,,Sunt cetățean european", dezbatere în care elevii au fost informați despre drepturile și obligațiile pe care le au cetățenii Uniunii Europene. Prin intermediul temei ,,Educația și sistemul educațional în diferite colțuri ale  lumii",   elevii au putut descoperi din prezentările colegilor, miracolul învăţământului finlandez sau  situația sistemului de învățământ în țările slab dezvoltate ale Africii.
Educația trebuie să îi ajute pe elevi să dobândească competențe care să le permită să ia decizii cu privire la diferite situații de viață, să funcționeze în relații sociale și de muncă, să satisfacă cerințe elementare, să îmbunătățească calitatea vieții proprii și a vieții celorlalți. O dezbatere interesantă  cu tema ,,Educația începe acasă și continuă la școală", a adus în atenția participanților ideea că educația începe acasă, continuă la școală și influențează întreaga noastră viață. Aceeași idee se regăsește și în cadrul activității ,,Tot ce se poate gândi despre lume încape într-o frază". Elevii au avut ocazia de a-și exprima liber concepțiile, mentalitățile, de a-și confrunta principiile de viață și de a le pune în acord cu viața cotidiană. Educația ar trebui să contribuie la dezvoltarea personalității, să le dea oamenilor posibilitatea de a acționa cu o mai mare autonomie, judecată, gândire critică, responsabilitate personală.
Cei mici și-au demonstrat talentul artistic la desen și literatură. A fost organizat concurs de creație artistică  ,,Educația în culori". Astfel  desenele  create pe teme diverse: muzică, inocența copilăriei, frumusețe, s-au finalizat printr-o expoziție. Alte teme interesante au fost ,,Chipul învățătoarei", ,,Călătorie în lumea poveștilor", ,,Culorile toamnei în literatură", activități  prin care elevii au fost încurajați să-și exprime opiniile cu privire la anumite atitudini și comportamente, observate în lecturile citite. Copiii au fost provocați să dea explicații simple prin folosirea unor elemente de logică. Activitățile desfășurate  i-au ajutat pe copii să identifice consecințele educației sau lipsa acesteia.
Activitatea ,,Călătorie în lumea poveștilor" s-a desfăşurat sub forma unei dezbateri, pe grupe, pornind de la proverbe educative: „Ai carte, ai parte!", ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!" şi ,,Cartea e pomul înţelepciunii". Elevii au argumentat rolul educativ al poveştilor pe care le-au citit şi care le-au oferit perspective diferite în viaţă legate de educaţia primită din cărţi. O altă activitate legată de această zi de sărbătoare a educaţiei a fost desfăşurată  sub formă de concurs cu tema: ,,Educaţia -  şcoala viitorului". Cele mai frumoase prezentări despre educaţie au fost premiate cu diplome, aducând bucurie şi satisfacţie tuturor copiilor participanţi la activitate. 
 Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului a marcat ziua de 5 octombrie, zi dedicată educației, printr-o activitate mai deosebită. Au organizat prima ediție a Marșului pentru Educație, cu sloganul ,,Educația este viitorul!" Marșul a avut loc pe strada principală de la Colegiul Tehnic și până la Primăria din localitate, în timp ce elevii au intonat Imnul educației, un imn creat special de ei cu ocazia serbării acestei zile.
Prin manifestarea laturii creative și artistice a fiecăruia,  acest eveniment a devenit o poveste frumoasă și un prilej de celebrare  a prieteniei în școala noastră. În această zi deosebită, le mulțumim tuturor dascălilor care, înainte de orice, pun suflet în procesul de predare, transmit reprezentanţii şcolii.
Prof. Mălai Maria

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:09:31 Ora de vară a Europei de Est