Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Măria sa, Dascălul” – ediție jubiliară

De Ziua Mondială a Educației

,,Măria sa, Dascălul” – ediție jubiliară

Programul omagial ,,Măria sa, Dascălul", manifestarea de tradiție și spirit a Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, dedicată Zilei Internațională a Educației, 5 octombrie, s-a desfășurat în acest an sub auspicii jubiliare.

Potrivit viziunii asumate, Casa Corpului Didactic promovează misiunea cadrului didactic în comunitate, susținând excelența în educație, creativitatea, deschiderea de noi orizonturi în activitatea profesională și cariera didactică. De aceea, în semn de respect față de cei ce s-au dedicat acestei onorabile profesii, evenimentul a fost organizat într-un cadru festiv, în atmosfera caldă și primitoare a sălii de conferințe Varadinum, a Hotelului DoubleTree Hilton din Oradea.
Manifestarea cultural-educativă a fost onorată de reprezentanții autorităților locale și județene, pentru care învățământul constituie o prioritate: d-nul prof. univ. Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, dl. prof. Alin Novac Iuhas, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, d-na Carmen Dinescu, consilier superior - Direcția de Sănătate Publică Bihor, d-na Dochiana Bejan, consilier personal în cadrul Cabinetului d-lui ministru al Sănătății, Florian Bodog, d-na comisar-șef Ioana Indrieș - Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, d-na director Delia Mercea - Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, prof. Dan Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea, distinse cadre didactice din învățământul universitar orădean: d-na prof. univ. dr. Florica Orțan, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, d-nele prof. univ. dr. Elena Bonchiș, Florica Ștefănescu, Erica Mang, Cristina Matiuța, Cristina Florescu, Maria Elena Gherdan,  d-nii prof. univ. dr. Vasile Marcu și Ioan Chelemen, precum și directori și directori adjuncți ai instituțiilor de învățământ din Oradea și județul Bihor.
În deschidere, d-na prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, a subliniat semnificația acestui eveniment pentru comunitatea noastră, relevând ideea de continuitate a vocației didactice pe traiectul educațional bihorean. De aceea, sub semnul ,,dascălilor de ieri și de azi" a evocat aspecte definitorii ale unor portrete antologice: ,,Dăscălița" (O. Goga), ,,Domnul Trandafir" (Mihail Sadoveanu), Aron Pumnul (Mihai Eminescu), păstrate în memoria colectivă datorită consemnării lor în pagini literare de o mare sensibilitate. O volută rememorativă a readus pe agenda zilei cele 20 de personalități omagiate, în edițiile precedente prin conferirea câte unei plachete omagiale. Interludiile muzicale oferite de eleva Astrid Muthu de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea au încântat auditoriul cu măiestria vocală și candoarea vârstei, dovedind că talentul nativ, modelat cu măiestrie de un profesor pasionat, prof. Dana Oprescu de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, poate atinge performanțe deosebite.
Numele celor șase cadre didactice premiate în anul 2017 sunt reprezentative pentru învățământul bihorean: d-na prof. Nicoleta Negrean, d-na prof. Maria Letea, d-na prof. univ. dr. Marcu Agneta, d-nul prof. Dănuț Cornel Peter, d-nul prof. Mircea Matiuța și d-nul prof. Ioan Romocea. Secvențele solemne care au precedat acordarea noilor plachete omagiale au fost pregătite și prezentate de profesorii metodiști ai CCD Bihor, evidențiind cele mai importante momente ale unei activități de excepție, care-i recomandă drept personalități marcante ale învățământului actual. Astfel, d-na director Carmen Bodiu a adus un vibrant omagiu post-mortem celei care a fost Nicoleta Negrean, director adjunct la Școala Gimnazială Nr. 11, Oradea, a cărei flacără s-a stins mult prea curând, lăsând un gol imens în inimele tuturor celor care au cunoscut-o. D-na prof. dr. Elisabeta Ile a elogiat tenacitatea cu care Maria Letea a reușit, în anii directoratului la Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu" din Oradea, să redea acestei instituții prestigiul conferit de numele patroanei sale spirituale, una dintre primele poete ale Transilvaniei. La rândul său, d-na prof. dr. Maria Hulber a evidențiat excelența în activitatea artistică, didactică și științifică a d-nei Marcu Agneta, reputat cadru didactic universitar, membru fondator al Cvartetului Varadinum și președinte al Clubului Kiwanis Art Oradea. D-na prof. metodist Florina Szabo a subliniat îndelungata activitate managerială a d-lui Mircea Matiuța, al cărui nume va rămâne mereu legat afectiv de Colegiul Național ,,Avram Iancu" din Ștei. Personalitatea d-lui Cornel Dănuț Peter, fost director al Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, inspector de specialitate și profesor de fizică-chimie, a fost apreciată de d-na prof. metodist Denisa Luca, în timp ce d-na prof. metodist Demeter Emőke a prezentat momentele de vârf ale activității d-lui Ioan Romocea, fost inspector de specialitate și profesor de matematică.
De asemenea, diplome de onoare au fost acordate cadrelor didactice care au susținut, prin experiența lor în domeniul de specialitate, programele de formare continuă ale CCD Bihor: prof. Alin Novac-Iuhas, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. univ. dr. Florica Ștefănescu de la Facultatea de Științe Socio-Umane, prof. univ. dr. Florica Orțan, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, lector univ. dr. Cristina Florescu de la Facultatea de Științe Socio-Umane, lector univ. dr. Maria Elena Gherdan de la Facultatea de Litere,  asistent univ. Alina Brihan de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Oradea, biolog Carmen Dinescu, consilier superior, Direcția de Sănătate Publică Bihor, subcomisar de poliție Delia Merce-Sabău de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor și prof. Maria Nan de la Grădinița Nr. 52 Oradea.
Prezența unui public numeros la programul omagial ,,Măria Sa, Dascălul", reprezentativ pentru toate segmentele învățământului bihorean, a demonstrat dorința de socializare și de integrare a cadrelor didactice într-o mare și distinsă familie spirituală. Sentimentul apartenenței la o comunitate unită prin împărtășirea acelorași valori, se naște și dincolo de catedre, într-o zi cu reverberații speciale, prin împărtășirea și asumarea de noi responsabilități și idealuri, căci societatea de mâine nu poate fi mai bună decât este educația azi. (C.D.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Măria sa, Dascălul” – ediție jubiliară.

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:40:39 Ora de vară a Europei de Est