Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Introducere în Dieta Carbohidraților Specifici, cu Daniela Man

Prezentare de carte, joi, la Biblioteca Județeană

Introducere în Dieta Carbohidraților Specifici, cu Daniela Man

Pe 12 octombrie, la ora 17.00, va avea loc, pentru prima oară în Oradea, prezentarea Dietei Carbohidraților Specifici fără Lactate.

Acest regim a stat la baza colecției de rețete din cartea scrisă de Daniela Man, nutriționist și mamă a unui băiețel diagnosticat cu autism. Intrarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.
„Introducere în Dieta Carbohidraților Specifici fără Lactate în tratarea autismului și a simptomelor ADHD" a fost lansată la Cluj-Napoca pe 28 iunie 2017 și a avut un succes neașteptat, sala devenind aproape neîncăpătoare pentru numărul de persoane interesate. 
,,După diagnosticarea băieţelului meu non verbal cu autism în urmă cu mai bine de doi ani de zile, previziunea că va vorbi vreodată era incertă. La doar 7 zile de la implementarea unei diete fără gluten şi fără cazeină, Alexandru a început să rostească singur primele cuvinte! După implementarea Dietei Carbohidraţilor Specifici, Alexandru a început să revină printre noi, azi fiind un copil vesel şi funcţional. Am scris această carte pentru voi, toţi cei care va regăsiţi în povestea noastră şi pentru toţi cei care vă aflaţi în suferinţă şi căutaţi o cale de vindecare", spune Daniela Man, membru al Uniunii Practicienilor de Medicină Alternativă și Complementară din România.
Pentru a „da mai departe" și a ajuta alte persoane care trec prin contexte asemănătoare, Daniela a adus în România studiile de peste hotare și le pune la dispoziție prin intermediul site-ul ei, http://acasaladaniela.ro, al consultațiilor de specialitate și al cărții publicate.
Cartea se adresează tuturor celor care pot beneficia de pe urma Dietei Carbohidraţilor Specifici: persoanele cu autism, cu simptome ADHD, cei afectați de boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă, cei care suferă de sindromul colonului iritabil, de boli autoimune, cei cu intoleranţe sau alergii la gluten, cazeină sau lactoză, persoane care suferă de demenţă sau Alzheimer sau, pur şi simplu tuturor persoanelor care doresc să adopte o dietă săracă în carbohidraţi complecşi.
Volumul publicat explică detaliat, pe înțelesul tuturor, fenomenele care au loc în organism. Cartea, precum și prezentarea de pe 24 octombrie, ating subiecte precum:
*legătura dintre microbiomul uman, comportament şi bolile autoimune
*efectul disbiozei intestinale
*baza ştiinţifică din spatele Dietei Carbohidraţilor Specifici
*cum pot fi ameliorate afecțiunile intestinale cu ajutorul Dietei Carbohidraţilor Specifici
*alimentele permise în această dietă și rețete delicioase fără grâne, fără lactate şi fără zahăr
Persoanele care doresc să afle mai multe despre Dieta Carbohidraților Specifici fără Lactate și să o întâlnească pe Daniela Man, cea care a adus acest concept în România, sunt invitate pe 12 octombrie ora 17.00, la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor (Str. Armatei Române, Nr. 1/A). Intrarea este liberă.
Paul Zoț

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:24:38 Ora standard a Europei de Est