Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”

Concurs naţional Euroșcola

„Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene”

Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA este un proiect iniţiat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), aflându-se anul acesta la a X-a ediție.

În contextul în care reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene au proclamat anul 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural", proiectul EUROSCOLA se desfășoară anul acesta școlar sub titlul generic „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene".
Cu acest prilej Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea își anunță înscrierea în competiţia EUROSCOLA cu un echipaj format din 24 de elevi din clasele IX-XI, coordonați de prof. Sándor Lilla-Adél şi prof. Jăhăleanu Violeta. Elevii doresc să aducă în prim plan, prin implementarea acestui proiect, prin scopul, obiectivele şi activităţile propuse, istoria și valorile bihorene în context european, precum și dorinţa de a întări sentimentul existenței unei identități culturale europene.
Tema aleasă de echipajul Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" o reprezintă ,,Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului", element de patrimoniu care trebuie cunoscut şi valorificat creativ la o vârstă când elevul este foarte receptiv. Urgenţa acestui tip de proiect nu mai trebuie subliniată, fiind evidentă dezorientarea culturală a omului contemporan. Paradoxal, prin recuperarea unui model cultural ce funcţiona într-o lume atomizată, se poate oferi o soluţie eficientă şi elegantă de integrare în spaţiul global, dar cu păstrarea trăsăturilor distincte locale.
Demararea acestui proiect a fost determinată de slaba, aproape inexistenta cunoaştere a bisericilor de lemn din Țara Beiușului, atât pe plan naţional, cât și pe plan european. Scopul echipei de proiect este informarea și conștientizarea publicului larg cu privire la valoarea de patrimoniu a acestor biserici, propunând totodată și măsuri pentru protejarea și promovarea acestora. Elevii sunt dornici să se implice în activităţi în care simt că eforturile depuse de ei contribuie la păstrarea şi preţuirea unor comori inestimabile ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în ciuda scurgerii timpului.
Echipa care va fi declarată câştigătoare la concursul EUROSCOLA va participa în 2018 la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg, eveniment ce reunește în fiecare an peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.
În data de 3 octombrie 2017 elevii și profesorii din echipa Proiectului Euroscola am vizitat bisericile de lemn din Ţara Beiuşului. Această vizită a fost cu scopul de a documenta monumentele, de a aduna cât mai multe informaţii referitoare la istoria lor și de a afla de la localnici despre importanța acestor bisericuțe în viața comunității.
Cele cinci biserici vizitate au fost:
1.Biserica ,,Sf. Mucenic Teodor Tiron" din sat Rieni, comuna Rieni (1754) - monument istoric categoria A
2.Biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Valea de Jos, comuna Rieni (1738) - monument istoric categoria A
3.Biserica ,,Pogorârea Sf. Duh" din sat Lazuri de Beiuş, comuna Lazuri de Beiuş (1696) - monument istoric categoria B
4.Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Totoreni, comuna Tărcaia (1697) - monument istoric categoria B
5.Biserica,,Adormirea Maicii Domnului" din Mierag, comuna Tărcaia (1756) - monument istoric categoria B
La această vizită au luat parte elevi din clasele 9 C, 10 A, 11 A, 11 C şi 11 D. Am fost însoţiţi din partea Protopopiatului Ortodox din Beiuş de către părintele Ciprian Herman, căruia îi mulţumim pe această cale.
Şcoala noastră participă la concursul naţional EUROSCOLA, aşa că avem rugămintea de a ne urmări activitatea pe pagina de Facebook special creată pentru acest concurs.
https://www.facebook.com/Proiectul-Euroscola-%C3%AEn-cadrul-Liceului-TeoreticOnisifor-Ghibu-Oradea-482039715508378/
Prof. Sándor Lilla-Adél şi prof. Jăhăleanu Violeta,
coordonatori proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:03 Ora de vară a Europei de Est