Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Marți - „Mesajul meu antiviolenţă”

În Săptămâna Prevenirii Criminalității

Marți - „Mesajul meu antiviolenţă”

Cele mai bune eseuri cu mesaje antiviolență scrise de liceeni, dar și recomandări preventive valoroase au fost publicate de polițiștii bihoreni în Ghidul de prevenire a criminalității „Mesajul meu antiviolenţă", lansat la Oradea în cea de-a doua zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității.

Marți, 3 octombrie 2017, polițiștii bihoreni au continuat activitățile preventive organizate cu prilejul Săptămânii Prevenirii Criminalității, tema specifică a acestei zile fiind prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe domeniul prevenirii criminalității informatice.
Astfel, începând cu ora 12.00, în Cetatea Oradea, a avut loc lansarea broșurii de prevenire a victimizării „Mesajul meu antiviolenţă", editată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Prima parte a cărţii cuprinde 32 de eseuri realizate de elevi de liceu și gimnaziu din 30 de instituţii de învăţământ din județul Bihor și din județele Satu Mare, Maramureș, Cluj, Alba și Arad, în cadrul Proiectului preventiv regional „Şcoala fără violenţă", derulat în perioada ianuarie - mai a.c., în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea.
Prin intermediul eseurilor, centrate pe lupta împotriva violenţei, tema propusă de poliţişti tinerilor din instituțiile de învățământ participante, elevii şi-au prezentat propria viziune cu privire la violenţă, formele de manifestare a acesteia
şi modalităţi de abordare a luptei împotriva violenţei. Liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerile cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.
Partea a doua a broșurii cuprinde un ghid practic de prevenire a victimizării minorilor, prevederile Codului Penal cu privire la infracţionalitate, recomandări preventive ce trebuie însuşite şi aplicate de către copii, detalii cu privire la infracţiuni și răspunderea penală a minorilor.
În cadrul acestui eveniment, elevii din șase instituții de învățământ bihorene, respectiv de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu" Oradea, Școala Gimnazială Remeți, Școala Gimnazială „Nicoale Bogdan" Vașcău, Liceul  Tehnologic Nr. 1  Dobreşti și de la Școala Gimnazială Roșia au prezentat scenete cu tematică de prevenire a violenței, imaginate și regizate de chiar de copii.
Tinerii au abordat într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact cu privire la prevenirea manifestărilor violente, la efectele nocive pe care cyberbulling-ul şi violenţa le au asupra adolescenţilor, indiferent de formele de manifestare. Cu multă creativitate, expresivitate și originalitate, liceenii participanţi au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul.
Prevenirea victimizării minorilor și siguranța pe Internet au fost temele abordate de polițiștii de prevenire, proximitate și din mediul rural în cadrul activităților preventive organizate în cea de-a doua zi a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii".
Tot marți, începând cu ora 10.00, la Liceul de Arte din Municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o activitate informativ preventivă sub genericul „Ora de net!", adresată elevilor de gimnaziu și liceu. Scopul activității a fost informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. În cadrul acțiunii au fost dezbătute teme referitoare la siguranța pe Internet, reguli de autoprotecție în mediul virtual, drepturile de autor, traficul de persoane și pornografia infantilă.
Totodată, în cadrul evenimentului au fost expuse desenele realizate de elevii acestui liceu în cadrul concursului „Fața nevăzută a Internetului", organizat în cursul acestui an de  Liceul de Arte din Municipiul Oradea împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor .
De asemenea, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au avut întâlniri interactive cu elevii de la Şcoala Gimnazială „Dacia", Școala Gimnazială ,,Ioan Slavici", Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Colegiul Tehnic ,,Transilvania".
În același context, marți, sub sloganul „Fii preventiv, alege siguranța!", poliţiştii de proximitate și de la posturile rurale de poliție au desfăşurat întâlniri şi dezbateri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, în toate unităţile şcolare din Judeţul Bihor. Tematica prezentată a fost axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii şi luarea măsurilor de prevenire adecvate, pentru a evita unele situaţii de victimizare, importanţa conduitei preventive şi necesitatea implicării în activităţi preventive alături de poliţişti.
Elevii implicați în concursul de eseuri desfășurat în cadrul proiectului regional Școala fără violență", ale căror lucrări au fost publicate în prima parte a broșurii de prevenire a victimizării „Mesajul meu antiviolenţă" sunt:
1.Oana Hepuțiu - Colegiul Național „Iosif Vulcan", Oradea
Prof. coord.: Mihincău Dana, Crăciun Alexandrina, Vaida Cristina;
2.Siladi Milena - Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu", Oradea
Prof. coord.:Stroie Ramona, Țiț  Gabriela;
3.Luca Teodora - Liceul Tehnologic Nr.1  Dobrești
Prof. coord.: Dulău Daniela;
4.Cârpaciu Cristina - Colegiul Tehnic „Traian Vuia", Oradea
Prof. coord.: Nadia Bochiș;
5.Piscoi Dina - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Oradea
Prof. coord.: Belbe Ionela;
6.Alex Paraschivoiu - Liceul Teoretic „Lucian Blaga",Oradea
Prof. coord.: Ioana Trempe;
7.Alexandra Indrei - Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș" Beiuș
Prof. coord.: Sorina Purtan;
8.Pontoș Teodora Nicoleta - Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși", Oradea
Prof. coord.: Iova Nina;
9.Barbaric Larisa - Colegiul Tehnic Vadu Crișului
Prof. coord.: Miere Claudia;
10.Bodea Alexandra - Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș
Prof. coord.: Straton Monica;
11.Fericean Răzvan - Colegiul Național „Avram Iancu", Ștei
Prof. coord.: Rusu Inga;
12.Lupșe Laura, Stance Alesia - Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", Oradea
Prof. coord.: Simona Zau;
13.Ciotea Alexandra - Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca
Prof. coord. Oana Lola Aura
14.Lunca Maria - Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", Oradea
Prof. coord.: Ionela  Belbe și Camelia Timofte;
15.Cuc Iarina-Flavia - Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Oradea     
Prof. coord.: Zopota Ciprian, Bubela Carmen;
16.Popa Cezara, Roșie Andrada - Școala Gimnazială Vașcău
Prof. coord.: Ifrim Carmen;
17.Haragoș Alexandru - Liceul Tehnologic Șuncuiuș
Prof. coord. Straton Maria Monica;
18.Varga Bianca Patricia - Școala Gimnazială Husasău de Tinca
Prof. coord.: Alexandra Maria Bulzan;
19. Muntean Andreea, Panda Melisa - Colegiul Național „Avram Iancu", Ştei
Prof. coord.: Pordea Ioana;
20.Andor Paula - Școala Gimnazială Hidișelul de Sus
 Prof. coord.: Călinescu Anca;
21.Bandi  Sefora - Școala Gimnazială Chișlaz
Prof. coord.: Popovici Florica, Szalkai Anca;
22.Blaga Naomi - Școala Gimnazială Câmpani
Prof. coord.: Boldor Alexandra Anca;
23.Petriș Mălina - Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu", Ștei
Prof. coord.: Toth Ioana;
24.Lazăr Alexandru, Taichiș Andrei - Școala Gimnazială Bulz
Prof. coord.: Blaga Mirela;
25.Rus  Lorena - Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Oradea
Prof. coord.: Crăciun Andra;
26.Copos Denisa- Școala Gimnazială Sânnicolau Român
Prof. coord.: Pop Angela;
27.Toda Daria - Școala Gimnazială Roșia
Prof. coord.: Ciuhandu Florentin;
28.Erdei Denisa Ioana - Liceul Ortodox „Nicolae Steinhardt" Satu Mare
Prof. coord.: Gabriel Groza, Macarie Simona;
29.Borza Diana - Liceul Teoretic „Mihai Veliciu", Chișineu Criș
Prof. coord.: Felicia Amalia Palcu;
30. Astalaș Lorena Maria - Colegiul Național „George Barițiu" Cluj - Napoca Prof. coord.: Elena Coța;
31. Fara Maria Alexia - Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian" Alba Iulia
Prof. coord.: Ana Maria Scheau;
32.Demian Larisa - Colegiul Național „Mihai Eminescu" Baia-Mare
Prof. coord.: Anca Gavra.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Marți - „Mesajul meu antiviolenţă”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:51 Ora de vară a Europei de Est