Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea Agora vă dă șansa să deveniți profesioniști în carieră, oferindu-vă și alte oportunități

Un nou început și un nou record

Universitatea Agora vă dă șansa să deveniți profesioniști în carieră, oferindu-vă și alte oportunități

Luni (2 octombrie 2017), s-au deschis porțile universităților pentru un nou an universitar.

Participând la două deschideri, la ora 12, la Universitatea din Oradea, iar după-amiază la Universitatea Agora, realizez diferențele de registru și atmosferă, dar și de conținut ale mesajelor transmise studenților și societății de către vorbitori.
Domnul profesor univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, președintele Consiliului de Administrație, rector fondator al Universității Agora, vorbește întotdeauna ca un mentor, cu multă blândețe și înțelepciune, ca un tată fiilor capabili să-l înțeleagă. Discursul este deloc complicat și pompos, ci mai degrabă simplu, sincer, cald și convingător, menit să informeze auditoriul cu lucruri utile la început de drum.
Noutățile la început de an universitar nu sunt deloc puține, mai cu seamă pentru ,,bobocii" Universității Agora (de la Științe Economice, Științe Juridice și Administrative).
La Agora îți găsești loc de muncă încă de pe băncile facultății și poți învăța și lucrând, înveți meserie de la profesori cu experiență, nu atât teoreticieni, cât practicieni, care te încurajează și te ajută să lucrezi, iar instituția îți oferă și multe alte oportunități. În curând, A.J.O.F.M. Bihor va organiza la Universitatea Agora un târg special al locurilor de muncă pentru studenți și absolvenți; deținând posesia Cartei Erasmus+ Universitatea Agora conferă studenților posibilități de mobilitate în UE, de a studia trei luni, șase luni sau un an în instituții partenere din UE pe bani europeni; după primele sesiuni de examene, potrivit rezultatelor, studenții cu vocație sunt recomandați firmelor partenere care doresc să-și pregătească viitorii angajați, specialiștii, și care sunt dispuse să le plătească școlarizarea. În baza bunelor relații pe care Agora le are cu Institutul de Management al Academiei Chineze, în fiecare vară câte doi studenți participă la cursuri al Universității de vară în China, pe banii chinezilor, iar absolvenții pot obține burse pentru masterat sau doctorat în China, în limba engleză sau chiar în chineză, după doi ani de învățare a limbii chineze, totul pe banii guvernului chinez. Mai trebuie să știți că Universitatea Agora are o experiență bogată în derularea proiectelor europene, și aceasta fiind o sursă de câștig, inclusiv material și pentru studenții agoriști participanți la aceste proiecte.
,,La Agora, ușile sunt deschise tot timpul"
a ținut să sublinieze și cu acest prilej domnul președinte Mișu-Jan Manolescu.
,,Noi vă încurajăm să veniți la școală, să profitați de tinerețe pentru a vă pregăti ca specialiști, profesioniști în domeniul pentru care ați optat, dar și să vă distrați, să activați în cadrul cluburilor noastre sportive sau în cadrul cercurilor artistice și profesionale. Vă oferim sfaturi din experiența proprie, dar și sprijin să faceți practică la modul serios în firme de specialitate, ca la final să fiți cei mai buni în meserie, pentru că dumneavoastră sunteți cartea noastră de vizită și imaginea instituției".
,,Lecția netățenească"
Domnul rector Ioan Dzițac le-a făcut cunoscut ,,bobocilor" managementul universitar, după care le-a deschis mintea spre cele folositoare din ,,jungla uriașă" a Internetului, cu o ,,lecție netățenească", îndemnându-i să caute și să verifice din mai multe surse informațiile, pentru că, din păcate, pe Internet sunt multe informații false și multă manipulare. Studenții agoriști însă au la dispoziție, din 2012, cea mai sigură și mai profesionistă sursă, care li se adresează personal, platforma de e-learning Moodle a Universității Agora, unde profesorii Universității Agora încarcă suportul de curs, teste și chiar probe de examen. Din aproape în aproape, mai cu o anecdotă, mai cu un exemplu și cu o vorbă de duh, domnul rector a ajuns și la gramatică, dar și la logica binară, aristotelică, încheind în mod fericit cu logica nuanțată, logica fuzzy (al cărei părinte, regretatul Lotfi A. Zadeh s-a stins de curând, pe 6 septembrie 2017). ,,Acest tip de logică (logica fuzzy) cu care ne naștem, de fapt,  nuanțează adevărul, gradual. Din când în când e bine să te pui și în poziția celuilalt, să vezi din punctul lui de vedere cum se vede realitatea. Pentru că, de fapt, vedem lucrurile nu în alb și negru, ci în culorile curcubeului", a conchis domnul rector.
Marketing pe pâine
În fața ,,bobocilor" economiști, domnul decan Casian Butaci a punctat despre conceptul de marketing, pe care îl vor simți din plin (marketing pe pâine) în cei trei ani de viață studențească, și în cei doi ani de master. Agoriștilor li se oferă și o adresă de e-mail profesionist, precum și o pagină de Facebook; vorbind despre activitatea editorială, domnul decan le-a făcut cunoscut ,,bobocilor" faptul că Universitatea deține o tipografie proprie și că editează cinci reviste. Îndrumătorul de an, doamna conferențiar univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu le-a prezentat profesorii și cursurile (disciplinele) și seminariile pe care le vor susține.
Un nou record,  marca Agora, la SRI
La festivitatea ,,bobocilor" de la Drept și Poliție locală, doamna decan Elena Ana Iancu a avut și un invitat special, pe directorul Direcției Informative a județului Bihor, dl Cosmin Sava. După alocuțiunea domnului președinte Mișu-Jan Manolescu și a dlui rector Ioan Dzițac, doamna decan Elena Ana Iancu a prezentat programul și calendarul instituției, precum și profesorii Facultății de Științe Juridice și Administrative, făcând referire expresă și la evenimentele de marcă ale lunii octombrie: Conferința anuală de Drept și Simpozionul Naţional ,,Brainstorming în Agora Cercurilor Studențești" (BACStud 2017), ediția a III-a.
În intervenția sa, directorul SRI Cosmin Sava a ținut să felicite conducerea Universității Agora pentru un succes repurtat de absolvenții agoriști 2017. ,,Dacă în 2015, domnul președinte (Mișu-Jan Manolescu - n.n.) spunea că studenții (absolvenții) de la Drept ai Universității Agora au fost pe primul loc la I.N.M. (Institutul Național de Magistratură - n.n.), în 2017, pot să mă mândresc cu acest fapt: Universitatea Agora a dat cel mai mare număr de candidați care a intrat pe oferta de școlarizare a Serviciului Român de Informații la nivel național. Este vorba de patru băieți și o fată. Și zicem că este doar începutul... Serviciul Român de Informații vă oferă șansa de a accede într-o carieră militară, o carieră de succes, pe lângă celelalte oferte educaționale".
Așadar, un nou prilej de mândrie cu absolvenții agoriști..., o nouă carte de vizită și de imagine, care face cinste Universității Agora.
La finalul întâlnirii, dl procuror, lect. univ. dr. Liviu Lascu i-a îndemnat pe studenți să se înscrie și să participe la procesele simulate, iar cei doi îndrumători de an, conf. univ. dr. Viorina Judeu și conf. univ. dr. Laura Popoviciu au rămas să mai comunice doar cu ,,bobocii" de la Drept și Poliție locală.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Universitatea Agora vă dă șansa să deveniți profesioniști în carieră, oferindu-vă și alte oportunități. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:49 Ora de vară a Europei de Est