Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat

Joi, de ziua lor,

Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat

Admirabilă mobilizare și concentrare de forțe, ieri (joi, 27 noiembrie 2008), la Grupul Școlar Sanitar “Vasile Voiculescu” din Oradea, la ceas de sărbătoare. În vârful “aizbergului”, aceleași sufletiste, Cireșica Ivan și Daniela Lascău, directorul și directorul adjunct al școlii.

 Întru sărbătorirea “Zilei școlii” și a patronului spiritual, s-au mișcat râuri-râuri de sanitari pricepuți, iar “Vezuviu” a apucat să erupă (în laboratorul de chimie).
Manifestările științifice, concursurile și întrecerile sportive s-au desfășurat simultan, în mai mult de zece săli; în sala 227 (cabinetul de română), s-au adunat literații pentru un “In memoriam” – Vasile Voiculescu (sub îndrumarea profesorilor Monica Dumitraș, Daniela Pruncuț și Ioana Þindzilonis); în sala 225, se vorbea în limba lui Shakespeare; elevii din a XI-a A povesteau, iar două echipaje din a IX-a A și B (Eunicia Potioc, Debora Nemțuț, Andreea Ghib, Szabo Csilla, Denisa Þicărat și Geanina Buzle – din a IX-a A; Cristina Diana Bara, Daniela Ivan, Namos Tunde, Kocsis Noemi, Alexandru Moșincat și Maria Maghiar – din a IX-a B) se “duelau” cu testele grilă în față, compuneau versuri și descifrau fraze încâlcite, sub bagheta profesoarei Carmen Chiruc. A câștigat echipajul Cristinei Bara; într-o sală-amfiteatru, Cristina și Ioan Radu, asistenți sociali ai fundației “Încrederea”, prieteni vechi ai sanitarilor, le-au propus elevilor din a XI-a B concursuri pe tema luptei împotriva fumatului: reconstituirea unor imagini din piesele jocului de puzzle și a unui cuvânt (dependență) din silabe întortocheate, un joc de rol, o reclamă antifumat și un concurs cu întrebări...
Elevii din a X-a A aveau în program matematică distractivă (sub îndrumarea dnei profesoare Liana Ciobanca), un concurs cu probe de mimă, poezii, fredonare (bineînțeles nu de ecuații), proba cu „Aș mânca o ...banană”, umflatul baloanelor, pentru ca în final cinci dansatoare (Raluca Buda, Ioana Groza și Szasz Anett, Maria Toma și Lavinia Þoc) să pună lumea pe jar cu un dans modern și unul țigănesc.
În sala de nursing a asistenților medicali generaliști, se prezentau patru lucrări: „Oglinda sufletului” (prof. Maria Bejan), „Comunicarea – importanța ei în relațiile interumane” (prof. Marta Chelemen), „Etică și deontologie profesională” (prof. Florica Bejan) și „Spune NU drogurilor!” (prof. Doina Bara).
Cei pasionați de fizică s-au adunat în laboratorul de fizică pentru experimente distractive cu aparatura nouă din dotare (trusa optică), sub coordonarea profesorilor Adina Cozma - Cărăbaș și Florian Todoca. Astfel au văzut cum se formează imaginile și cum se măsoară distanța focală (a convergenței lentilei).
"Vulcanul" a erupt...
De mare efect a fost producerea chimică a „vulcanului” (pe bază de bicromat de amoniu), în laboratorul de chimie, în cadrul secțiunii coordonate de doamnele directoare Cireșica Ivan și Daniela Lascău și prof. Ancuța Pentea. În cadrul activităților pe ateliere, s-a făcut determinarea PH-ului unor soluții apoase.
În cabinetul de informatică, prof. Larisa Groze a organizat un concurs tematic, iar în sala de sport, s-au desfășurat întreceri la volei (băieți și fete), dotate cu cupa școlii (sub îndrumarea dlui prof. Marius Ciupa).
Sala cu cei mai mulți „cercetători” pe metru pătrat a fost laboratorul de biologie unde fiecare echipă avea microscopul său.
„După cum se poate lesne observa, aici se desfășoară lucrări practice de microscopie cu preparate vegetale și animale, ne lămurește dna profesoară Georgeta Gug. Privind la microsop, vedem granule de polen. Înainte, am văzut frunze de Elodea și eritrocite (globule roșii de la broască)”...
Trebuie să spunem că manifestările de „Ziua școlii” au început miercuri (26 noiembrie), la biblioteca liceului, cu o expoziție de carte... de la patru edituri, și s-au încheiat joi noaptea, la discoteca „No Problem”, cu Balul majoratului (și nu Balul bobocilor, cum greșit au scris unii... după ureche).
Ramona Varga (din a XII-a A) a cucerit râvnitul titlu de Miss majorat, iar Bogdan Ivan (din a XII-a D) – Mister majorat. (Rodica & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sanitarii orădeni au experimentat, au concurat și au câștigat.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:07 Ora de vară a Europei de Est