Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ziua națională a României

Jurnaliștii de la “Lucian Blaga” au sărbătorit, astăzi, în chip original,

Ziua națională a României

Clasa a XII-a C de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Oradea este o clasă europeană, totală, cu copii de toată isprava, jurnaliști unu și unu, și cu un diriginte pe măsură (prof. Adriana Pădurean). Teribili de creativi, spontani și deschiși noului, patrioți adevărați, păstrători de limbă, obiceiuri și tradiții, ei au pus, astăzi (joi, 27 noiembrie 2008), de o sărbătoare națională specială!

Ca jurnaliști ce sunt, și-au propus să depășească granițele unei activități obișnuite de marcare și evocare prin versuri și cântece a Zilei naționale.
 Interviuri în școală și la Grădinița nr. 20
Așa se face că unii (precum Ionuț Tiriteu și Sebastian Chira) s-au pus pe interviuri în stânga și în dreapta, la grădinița din vecini, unde au intervievat copii din grupa mare “A” (îndrumați de doamnele educatoare institutoare Mariana Pop și Aurica Dumitraș) și la ei în liceu, abordând trei profesori de istorie și religie (pe Cristian Ungur, Ionel Cacuci și Mariana Man). Interviurile realizate și un filmuleț procurat de pe internet legat de imaginea României în lume (cum ne văd străinii și cum ne apreciază ca națiune și popor, cu tradițiile și cultura noastră, cu personalitățile și “ambasadorii” noștri din toate domeniile, de la știință la sport) le-au montat profesional, prezentându-ni-le în power point. Ceilalți jurnaliști s-au ocupat de sărbătoarea propriu-zisă, pe care au gândit-o (ca buni români ce sunt) să fie una neaoșă, cu bucate tradiționale pe masă, pregătite acasă, în sat.
Cu bucate tradiționale pe masă
După vizionarea interviurilor și filmulețului, și după concluziile de rigoare, jurnaliștii au prins a se bucura de ziua națională. Îmbrăcați în frumoase costume populare, au prins a juca, și a mânca, după pofta inimii: clisă cu pită și ceapă roșie (aduse de Claudia și Florin Lăzurean, din Diosig), sarmale, curichi cu pisat și cirigheli (de la Bianca Leș, din Brătești și Rebeca Pantiș, din Sârbi), gomboți cu prune și cici (din Borș, de la Szijjarto Andrea), mămăligă cu scoacă (din Sărsig, de la Claudia Berce), păsulă cu ciolan (de la Anca Mesaroș), pită pă vatră (din Husasău de Tinca), ombloș cu scoacă (din Borod și Bulz, de la Ioana Popuțe și Alexandra Merje), colac cu mac (de la Corina Ardelean), maioș și tobă (de la Raluca Zaharia, din Călătani), brânză de la stână (din Bârsău de Jos - Satu Mare), cârnaț uscat și afumat (din Mihai Bravu, de la Kopil Alexandra), murături (din Răbăgani, de la Geanina Gal), zacuscă (de la Mihaela Zmeu, din Republica Moldova și Adriana Iakab)…
La realizarea expoziției etnografice și de meșteșuguri și obiecte din gospodărie, au pus umărul aducând șterguri, ștergare, lipigheauă, dosuri, blide, ulcior, ludaie și topor… Cristian Șandor, din Vârciorog, Renata Ștef, din Þețchea și Tanita Nistor, din Remetea.
Directorul adjunct,  prof. Adriana Meșter, și alți profesori care au onorat cu prezența manifestarea jurnaliștilor au fost încântați de ceea ce au văzut, iar diriginta radia, mulțumită de reușita demersului jurnaliștilor.
“Am ales să luăm interviuri pentru a le încerca puterile de viitori jurnaliști, iar ceea ce au realizat ei cu această masă tradițională și expozițiile a depășit așteptările noastre”, ne-a declarat profesoara Adriana Pădurean. (Ovidiu DAN)       
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua națională a României.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:30:16 Ora standard a Europei de Est