Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

În ziua a patra a FITO

Festivalul Internațional de Teatru Oradea

În ziua a patra a FITO

Timpul trece repede când ne bucurăm de momente frumoase, iar cele trei zile de festival care s-au scurs ne-au depănat povești extraordinare și ne-au creat amintiri de neuitat. În ziua a patra a Festivalului Internațional de Teatru Oradea se continuă șirul poveștilor cu șase evenimente care promit să transforme o după-amiază de toamnă orădeană într-un moment memorabil.

Ziua de festival începe din nou cu un eveniment dedicat teatrului și cărții. Doamna Florica Ichim, critic de teatru și redactor-șef la revista „Teatrul azi", vă invită la lansarea volumelor „Alexandru Tocilescu se povestește", care va avea loc tot la Librăria R&R (de pe Strada Republicii), de la ora 16.00. Două volume dedicate unui regizor care a făcut istorie în teatrul românesc, denumit „cel mai rebel și liber spirit din lumea noastră teatrală".
De la ora 18.00, vă invităm la două spectacole de teatru excepționale: „Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă", de Matei Vișniec, regia Ovidiu Caița, de la Teatrul de Vest Reșița, care se va juca la Sala Arcadia și „Play Strindberg", de Friedrich Dürrenmatt, regia Matei Varodi, de la Teatrul „Alexandru Davila" din Piteşti, care se va juca la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor.
De la ora 19.00, la Sala Mare, Teatrul de Comedie București vă invită la spectacolul „Drumeția sau despre sexualitate azi", de Martin Heckmanns, regia Vlad Massaci, un spectacol despre  veșnicul război dintre generații.
De la ora 21.00, vă invităm să revedeți spectacolul „În inima nopții-Episodul Lear", care se va juca la scena mobilă amplasată în Piața Unirii, unde intrarea este liberă, cu mențiunea că trebuie să se facă pe bază de rezervare în prealabil la Agenția de bilete. Tot de la 21.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Nottara din București vă invită la spectacolul „Somnambulism", de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mâzgăreanu, un spectacol despre minciună, consecințele ei și repercusiunile adevărului, care se construiește pe contrapunctul dintre dramatic și comic.
De asemenea, nu uitaţi să treceţi înainte de spectacolele de la Sala Mare sau în pauze pe la foaierul din stânga de la intrarea principală în teatru unde se află „Colțul cititorilor", amenajat cu mult spirit livresc de Librăria R&R bookstores and coffeehouses.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Dometi Florina
secretar literar

Trimite email
luni, 3 februarie 2025, 06:52:20 Ora standard a Europei de Est