Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

MOL România majorează la 400.000 de lei fondul alocat ONG-urilor

În cadrul celei de-a 9-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor

MOL România majorează la 400.000 de lei fondul alocat ONG-urilor

Finanțarea proiectelor de terapie prin artă și terapie emoțională crește cu 100.000 de lei față de ediția trecută, ajungând la un fond total de 400.000 de lei în 2017.

Termenul înscrierilor în concursul de proiecte este 26 octombrie 2017.
În cadrul celor opt ediții anterioare ale programului, MOL România a finanțat cu peste 2,4 milioane de lei 146 de proiecte, incluzând aproape 10.000 de beneficiari în activitățile lor.
În 26 septembrie 2017, Cluj - MOL România și Fundația pentru Comunitate au lansat cea de-a 9-a ediție a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, cu un fond mărit la 400.000 de lei. De asemenea, suma maximă care poate fi obținută de un ONG a fost ridicată de la 20.000 la 25.000 de lei. Acest program oferă sprijin financiar organizațiilor non-guvernamentale care derulează proiecte de terapie prin artă sau terapie emoțională pentru copiii cu nevoi speciale. Înscrierile la concursul de proiecte sunt deschise până la 26 octombrie 2017.
În cadrul evenimentului de lansare, organizat la Casino Centru de Cultură Urbană Cluj-Napoca, cele 19 organizații care au primit finanțare în ediția precedentă au prezentat rezultatele proiectelor realizate în perioada decembrie 2016 - august 2017.
Timp de nouă luni, peste 870 de copii cu nevoi speciale au avut parte de terapii prin artă, terapii corporale (prin mișcare și dans), drama terapie, terapii ocupaționale utilizând tehnici de art-terapie, de modelare a lutului și a altor materiale organice.
De asemenea, prin intermediul programelor susținute, s-au realizat terapii asistate de animale, acvaterapie, terapii emoționale - prin basm, povestiri sociale, joacă, teatru de păpuși.
Terapiile aplicate au contribuit la îmbunătățirea calității vieții copiilor, precum și a familiilor acestora.
Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentat singurul centru de boli rare din țară, NoRo din Zalău, sprijinit în cadrul a două ediții anterioare ale Programului.
„Profesionalismul juriului și al specialiștilor implicați în evaluarea proiectelor înscrise la edițiile precedente a avut o contribuție importantă în ridicarea calității terapiilor aplicate. De-a lungul anilor, am putut observa o evoluție extraordinară a programului - de la prima ediție în care juriul nu a împărțit în totalitate fondul disponibil, nefiind înscrise suficiente proiecte care să corespundă criteriilor de selecție, până la ultimele ediții în care au existat atât de multe proiecte bune, încât finanțarea a devenit insuficientă pentru a le susține pe toate.  Acesta a fost un motiv pentru care am considerat necesară suplimentarea fondurilor prin care MOL România susține cauza copiilor cu nevoi speciale, continuându-și astfel implicarea atentă în viața comunităților în care își desfășoară  activitatea", a declarat Camelia Ene, CEO și Country Chairman al MOL România.
Fundația Hospice Emanuel din Oradea - premiu pentru Cel mai bun proiect
Premiul MOL pentru sănătatea copiilor a fost acordat Fundației Hospice Emanuel din Oradea pentru cel mai bun proiect realizat în cadrul ediției a 8-a, 2016. Intitulat „Viața ta a schimbat lumea: un program psihosocial pentru cele mai scurte vieți și cei dragi ai lor", proiectul are ca obiectiv creșterea calității vieții și diminuarea suferinței emoționale a pacienților diagnosticați cu o boală incurabilă și a copiilor care au un frate sau un părinte care suferă de o afecțiune gravă, prin intermediul unor intervenții specializate de suport psihosocial în vederea reducerii anxietății și a stresului. Fundația Hospice Emanuel din Oradea a obținut finanțare de cinci ori în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor între anii 2012-2016.
Câștigătorul Premiului MOL pentru sănătatea copiilor va beneficia la ediția din acest an de finanțarea maximă disponibilă pentru un proiect, 25.000 lei, fără a se înscrie la concursul de proiecte, și va desemna un specialist al organizației pentru a fi membru al juriului programului.
„În cadrul celor opt ediții anterioare ale programului au fost înscrise în total 840 de proiecte din toată țara, dintre care au obținut finanțare 146. Sumele pentru implementarea proiectelor declarate câștigătoare se acordă încă de la început, asigurându-se astfel baza financiară pentru activitățile planificate. Colaboratorii Fundației noastre oferă suport și informațiile necesare atât celor care doresc să se înscrie, cât și celor interesați de program pe tot parcursul anului", a afirmat András Imre, director executiv al Fundației pentru Comunitate.
Prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor, organizațiile non-guvernamentale pot beneficia de o sumă de maximum 25.000 lei sub formă de pre-finanțare pentru un proiect ce urmează să fie implementat în perioada decembrie 2017 - august 2018. Termenul-limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 26 octombrie 2017, iar fondul total al sponsorizărilor este de 400.000 lei. De la lansare și până în prezent, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost alocate fonduri totale de 2.418.000 lei ONG-urilor care au derulat 146 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională, incluzând aproape 10.000 de beneficiari în activitățile lor.
Programul MOL pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de compania MOL România. Anunțul programului precum și formularul de înscriere pot fi descărcate de pe site-urile www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro.
András Imre

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:22:17 Ora de vară a Europei de Est