Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan

Teatru, poezie şi muzică, într-un eveniment înălţător

Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan

Lansarea celor mai recente trei volume ale poetei Mihaela Dindelegan a constituit o nouă surpriză, dar și un prilej de delectare literară și artistică pentru toți participanții la evenimentul desfășurat luni, 25 septembrie 2017, la Librăria Ratio et Revelatio (de pe Str. Republicii Nr. 22).

Avându-l alături pe actorul Mircea Bodolan, director cu o îndelungă experienţă la Teatrul ,,Maria Filotti" din Brăila, scriitoarea Mihaela Dindelegan ne-a dezvăluit o altă față a personalității sale, aceea a poetului militant, a spiritului justiţiar, revoltat până la sânge pe nedreptățile cotidiene. ,,Mihaela nu este un poet lejer de citit. Sub masca Lui este o carte cumplită, în care constatăm că dezamăgirea este atât de cruntă încât autoarea se ia chiar de gât cu Dumnezeu. Bineînţeles că nu este o impertinenţă a Mihaelei în relaţia ei cu divinitatea, ci doar o formă de exprimare a acestei dezamăgiri profunde. Poetul e singurul care îşi poate permite să se adreseze lui Dumnezeu la modul acesta. Nici măcar preotul nu are dreptul, cu excepţia poetului, să comunice în acest fel şi, atunci, este firească atitudinea autoarei... Acest volum de sonete este unul care trebuie studiat, nu citit, iar pentru aceasta singura formă de studiu e repetarea textului. Începi cu o lectură, atât cât poţi suporta la prima citire, urmează o pauză de sedimentare care, pentru fiecare în parte, poate dura o oră, o zi, o lună, apoi, la a cincea sau la a şasea lectură, această carte de sonete va deveni fascinantă, dar şi periculoasă pentru sufletele moi", a subliniat Mircea Bodolan, evidenţiind, oarecum în ton cu autoarea, că din punctul lui de vedere „poporul a murit demult".
„Dacă ne referim la volumul Reversul Tainei, aici totul este ascuns, într-o oglindire extrem de alambicată şi de matură, relevând o experienţă de viaţă pe care nu pot să realizez când a apucat această tânără poetă să o parcurgă. Întrebarea mea este: De unde? De unde această înţelepciune, această maturitate la un autor atât de tânăr? Poate ne va dezvălui acest lucru într-un alt volum, dar repet că nici această carte nu ne putem permite să o lecturăm o singură dată. Aceeaşi atitudine de frondă faţă de rău se reflectă şi aici, şi totuşi mesajul acestui poem dramatic plin de simboluri, foarte închis, foarte greu abordabil, este unul extrem de optimist. Iar ceea ce spune în aforisme explică extraordinar de multe despre ceea ce găsim în piesa de teatru", a mai precizat Mircea Bodolan, care, în final, a răspuns şi dorinţei publicului, interpretând trei piese folk din repertoriul propriu.
Despre cărţile Mihaelei Dindelegan au vorbit şi prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", precum şi doamna Mioriţa Săteanu, preşedinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor, respectiv poetul Noru Silvan. Cunoscuţi şi apropiaţi de-ai autoarei, toţi aceştia au subliniat că poeta Mihaela Dindelegan prezintă în cărţile pe care le-a lansat luni o imagine străină de scrierile ei anterioare. „Sonetele din aceste cărţi sunt un adevărat război lingvistic, sunt poezii care nu iartă şi nu încurajează, nu acceptă compromisuri din partea celor cărora autoarea se adresează prin sonetul: „Cine sunt ei?", a menţionat doamna Mioriţa Săteanu, susţinând: „catargul ambarcaţiunii vieţii autoarei este îndreptat spre victorii, spre succesul muncii sale, pentru că ambarcaţiunea pluteşte pe valul speranţei".
Interpretul de folk Raul Silaghi şi-a adus contribuţia la reuşita evenimentului, cântând piesa „Fericirea mea-i la tine", pe versurile Mihaelei Dindelegan, iar profesoara de teatru Otilia Bejan a dat citire unui grupaj de sonete din cărţile lansate. „Prin tot ceea ce s-a prezentat aici am fost provocat, stârnit, motivat să-mi doresc să citesc şi să recitesc aceste volume până la înţelegerea lor profundă. Şi o voi face. Ne-aţi oferit o seară înălţătoare, de o extraordinară valoare literară, pe care nu o voi uita", a afirmat în final publicistul şi scriitorul Ivan Lungu, din Israel, prezent la eveniment alături de soţia sa. Într-un gest uimitor de apreciere, doamna Lungu şi-a scos lănţişorul cu pandantiv, punându-l la gâtul Mihaelei Dindelegan, ca pe o medalie.
R.P.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:16:15 Ora standard a Europei de Est