Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan

Teatru, poezie şi muzică, într-un eveniment înălţător

Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan

Lansarea celor mai recente trei volume ale poetei Mihaela Dindelegan a constituit o nouă surpriză, dar și un prilej de delectare literară și artistică pentru toți participanții la evenimentul desfășurat luni, 25 septembrie 2017, la Librăria Ratio et Revelatio (de pe Str. Republicii Nr. 22).

Avându-l alături pe actorul Mircea Bodolan, director cu o îndelungă experienţă la Teatrul ,,Maria Filotti" din Brăila, scriitoarea Mihaela Dindelegan ne-a dezvăluit o altă față a personalității sale, aceea a poetului militant, a spiritului justiţiar, revoltat până la sânge pe nedreptățile cotidiene. ,,Mihaela nu este un poet lejer de citit. Sub masca Lui este o carte cumplită, în care constatăm că dezamăgirea este atât de cruntă încât autoarea se ia chiar de gât cu Dumnezeu. Bineînţeles că nu este o impertinenţă a Mihaelei în relaţia ei cu divinitatea, ci doar o formă de exprimare a acestei dezamăgiri profunde. Poetul e singurul care îşi poate permite să se adreseze lui Dumnezeu la modul acesta. Nici măcar preotul nu are dreptul, cu excepţia poetului, să comunice în acest fel şi, atunci, este firească atitudinea autoarei... Acest volum de sonete este unul care trebuie studiat, nu citit, iar pentru aceasta singura formă de studiu e repetarea textului. Începi cu o lectură, atât cât poţi suporta la prima citire, urmează o pauză de sedimentare care, pentru fiecare în parte, poate dura o oră, o zi, o lună, apoi, la a cincea sau la a şasea lectură, această carte de sonete va deveni fascinantă, dar şi periculoasă pentru sufletele moi", a subliniat Mircea Bodolan, evidenţiind, oarecum în ton cu autoarea, că din punctul lui de vedere „poporul a murit demult".
„Dacă ne referim la volumul Reversul Tainei, aici totul este ascuns, într-o oglindire extrem de alambicată şi de matură, relevând o experienţă de viaţă pe care nu pot să realizez când a apucat această tânără poetă să o parcurgă. Întrebarea mea este: De unde? De unde această înţelepciune, această maturitate la un autor atât de tânăr? Poate ne va dezvălui acest lucru într-un alt volum, dar repet că nici această carte nu ne putem permite să o lecturăm o singură dată. Aceeaşi atitudine de frondă faţă de rău se reflectă şi aici, şi totuşi mesajul acestui poem dramatic plin de simboluri, foarte închis, foarte greu abordabil, este unul extrem de optimist. Iar ceea ce spune în aforisme explică extraordinar de multe despre ceea ce găsim în piesa de teatru", a mai precizat Mircea Bodolan, care, în final, a răspuns şi dorinţei publicului, interpretând trei piese folk din repertoriul propriu.
Despre cărţile Mihaelei Dindelegan au vorbit şi prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", precum şi doamna Mioriţa Săteanu, preşedinta de onoare a Uniunii Femeilor Bihor, respectiv poetul Noru Silvan. Cunoscuţi şi apropiaţi de-ai autoarei, toţi aceştia au subliniat că poeta Mihaela Dindelegan prezintă în cărţile pe care le-a lansat luni o imagine străină de scrierile ei anterioare. „Sonetele din aceste cărţi sunt un adevărat război lingvistic, sunt poezii care nu iartă şi nu încurajează, nu acceptă compromisuri din partea celor cărora autoarea se adresează prin sonetul: „Cine sunt ei?", a menţionat doamna Mioriţa Săteanu, susţinând: „catargul ambarcaţiunii vieţii autoarei este îndreptat spre victorii, spre succesul muncii sale, pentru că ambarcaţiunea pluteşte pe valul speranţei".
Interpretul de folk Raul Silaghi şi-a adus contribuţia la reuşita evenimentului, cântând piesa „Fericirea mea-i la tine", pe versurile Mihaelei Dindelegan, iar profesoara de teatru Otilia Bejan a dat citire unui grupaj de sonete din cărţile lansate. „Prin tot ceea ce s-a prezentat aici am fost provocat, stârnit, motivat să-mi doresc să citesc şi să recitesc aceste volume până la înţelegerea lor profundă. Şi o voi face. Ne-aţi oferit o seară înălţătoare, de o extraordinară valoare literară, pe care nu o voi uita", a afirmat în final publicistul şi scriitorul Ivan Lungu, din Israel, prezent la eveniment alături de soţia sa. Într-un gest uimitor de apreciere, doamna Lungu şi-a scos lănţişorul cu pandantiv, punându-l la gâtul Mihaelei Dindelegan, ca pe o medalie.
R.P.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Seară magică, alături de invitații Mihaelei Dindelegan.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:01 Ora de vară a Europei de Est