Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prima licitație de filatelie

În 12 octombrie

Prima licitație de filatelie

După ani de zile în care nu au mai avut loc licitații publice de filatelie, Artmark reînvie această tradiție în România.

,,Regina pasiunilor" în secolul al XIX-lea, Filatelia a început la noi în jurul anului 1860. În prezent, timbrele istorice sunt considerate drept adevărate simboluri naționale, alături de steag, imn și stemă.
Fie că este vorba despre un Timbru Cap de Bour de 108 parale, Moldova, 1858 (preț de pornire între 3.000 și 5.000 de euro, în funcție de calitățile acestuia) sau despre un Timbru Black Penny (primul timbru din lume care a apărut în Marea Britanie în 1840) (preț de pornire 25 de euro), bucuria de a avea în mână o istorie ,,dantelată" este pentru colecționari un izvor de admirație și valoare.
De fapt, pasiunea pentru Filatelie este pasiunea pentru istorie. Și nu de puține ori filateliștii au ocazia să descopere povești absolut inedite.
„Pe cât era de urât, cu un corp diform, avea un farmec nediscutat şi o autoritate necontestată, de câte ori lua o cauză bună în mână. Acelaşi farmec îl exercita asupra femeilor, care în mare parte au fost cauza neliniştitei sale vieţi şi deselor nevoi de bani", scria Sabina Cantacuzino (fiica lui Ion C. Brătianu) despre viaţa amoroasă a lui Kogălniceanu. Înainte de a fi căsătorit și chiar și în timpul căsătoriei, marele om politic se lăuda cu un palmares de sute de amoruri. Nu știm exact unde se afla Kogălniceanu la 22 iunie 1891, când soția sa, Ecaterina Jora, primea la Iași Ziarul Curierul Român", francat cu un timbru ,,Carol - cifra în patru colţuri", de 1,5 bani (preț de pornire 70 de euro).
Ne întrebăm de asemenea câtă tristețe era în sufletul reginei Elisabeta atunci când își trimitea condoleanțele la 29 mai 1908, de la Palatul Regal din Bucureşti la Strasburg, printr-o Scrisoare de doliu, francată cu un timbru "Spic de grâu" de 50 de bani (preț de pornire 50 de euro).
Nu de puțin interes pentru filateliști este și Blocul de timbru suvenir (preț de pornire 150 de euro), emis cu ocazia Zilei Naționale a Timbrului (10 oct. 1943) semnat olograf de mareșalul Pétain, cel care își câștigase o bună reputația după bătălia de la Verdun din 1916, dar aproape că își pierduse viața datorită nefericitelor alianțe din timpul regimului de la Vichy.
Licitația Artmark din data de 12 octombrie 2017 oferă multe alte surprize pasionaților de Filatelie. Câteva dintre acestea ar fi: Perechea verticală tête-bêche ,,Cap de bour", de 40 de parale, pe hârtie albă, Moldova, 1858 (preț de pornire 2.500 de euro), Timbrul Napoleon al III-lea, de 5 franci, Franţa, 1868 (preț de pornire 1.000 de euro), Timbrul  Newspapers Periodicals, de 10 dolari, Statele Unite ale Americii, 1895 (preț de pornire 1.000 de euro), Timbrul Ochi de Bou, de 90 de reali, Brazilia, 1843 (preț de pornire 450 de euro) etc.
Licitația de Filatelie va avea loc online pe platforma Artmark LIVE. Îi invităm pe cei interesați să își creeze din timp un cont și să își anunțe ofertele înregistrându-se aici: https://www.artmark.ro/live/. (S.V.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prima licitație de filatelie.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:53:54 Ora standard a Europei de Est