Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Triplă lansare de carte Mihaela Dindelegan

Luni, ora 17.30, la Librăria Ratio et Revelatio

Triplă lansare de carte Mihaela Dindelegan

Poeta Mihaela Dindelegan revine în atenţia publicului cu trei noi volume în versuri: ,,Cine sunt ei?", ,,Reversul Tainei" şi ,,Sub masca Lui sau Demitizarea lui Dumnezeu". Aflate într-o tainică legătură ideatică, cele trei volume vor fi lansate luni, 25 septembrie 2017, la Librăria Ratio et Revelatio (de pe Str. Republicii Nr. 25, începând cu ora 17.30).

Spaţiul primitor al Casei Cărţilor din Oradea a fost ales cu ţintă de către autoarea volumelor, pornind de la semnificaţia denumirii: Raţiune şi Revelaţie, un loc în care logica şi credinţa se întâlnesc fie pentru a naşte scântei, fie pentru a găsi o cale comună de exprimare, care să transceadă dimensiunile gândirii umane.
Filozofice şi dogmatice, meditative sau interogative, noile cărţi ale Mihaelei Dindelegan pornesc de la realitatea înconjurătoare, dar sunt asemenea unor săgeţi trase dintr-un arc a cărui ţintă este infinitul divinităţii veşnice. Mai mult decât în oricare dintre volumele anterioare, autoarea ia atitudine împotriva ipocriziei, a falsului, a minciunii şi a corupţiei, mergând până la a pretinde asumarea responsabilităţii lui Dumnezeu pentru starea decadentă a societăţii umane care îşi revendică stăpânirea Lui:
De-aceea mă revolt şi cer lumină,
De-aceea vreau ca El să ne vorbească!
De suntem proşti, aceasta nu-i o vină,
Ci un efect al vorbelor de iască
 
Ce ne sunt spuse zilnic din altare.
Ei toţi vorbesc în zeci şi mii de feluri,
Iar astfel şi deruta noastră-i mare
Şi-avem în viaţă diferite ţeluri.
 
Sunt cuvinte exprimate în prologul volumului ,,Sub masca Lui", o carte care urmăreşte de fapt să dea la o parte masca pe care oamenii au pus-o peste chipul real al lui Dumnezeu, pentru a ajunge la adevărata Sa identitate şi înfăţişare. Dincolo de metaforele subtile sau de profunzimea greu de pătruns, răzbate înspre cititorul agnostic o lejeritate uimitoare a limbajului liber care exprimă aceleaşi dileme şi întrebări ale omului sincer dintotdeauna. Cuvintele curg în fraze ritmate, în versuri cadenţate şi în figuri de stil care şochează prin imagistica lor bogată şi reală. Sinceritatea debordantă cucereşte încă de la prima vedere, deoarece autoarea renunţă în aceste cărţi la orice voalare, în favoarea replicilor tăioase, acide şi chiar cinice, de o severitate care provoacă fiori, după cum se poate citi în sonetul ,,Nu-i loc în jurul Lui" din volumul ,,Cine sunt ei?":
 
Degeaba plângi. Nu-i loc în jurul Lui,
Fotoliile toate-s ocupate
De homosexuali, de şerpi cu pui,
De gude mari cu cozile-nălţate.
 
Dar nu fi trist. Departe-i şi Iisus.
De El în viaţă nu mai e nevoie,
Când orice nedreptate-i mai presus
De Adevăr, cu-a Tatălui Său voie".
 
De altfel, coperta volumului ,,Cine sunt ei?" ilustrează celebrul tablou al lui Francesco de Goia: ,,El entierro de la sardina" (Înmormântarea sardinei), o ridiculizare a prefăcătoriei umane, lucru pe care şi autoarea doreşte să-l puncteze în cele aproape 150 de sonete ale cărţii.
În fine, piesa de teatru ,,Celula", cuprinsă în volumul ,,Reversul Tainei" prezintă o imagine post-apocaliptică a unei închisori subterane, în care temnicerul descoperă că este, de fapt, părtaş al revelaţiei propriului suflet, închis ca într-o celulă şi ferecat de el însuşi cu lanţurile fricii de moarte. În această carte, universul interior şi cel exterior se  devoalează treptat, într-o sinonimie perfectă al cărei scop este să surprindă prin simplitatea expunerii celor mai profunde şi adânci mistere ale existenţei. La fel ca suprafaţa liniştită a unei mări, viziunea cărţii ascunde o adâncime greu de bănuit, dar care invită la o permanentă reluare a explorării tematice. Poate că tocmai de aceea volumul este întregit cu aproape 200 de aforisme, dintre care enumerăm:
,,Omul este ca soarele: nu se uită cu adevărat înapoi decât înainte de a apune". ,,Cea mai grea judecată este judecata dreaptă". ,,Şi dragostea şi ura te orbesc. Pe care o preferi?" ,,Pe o apă murdară chiar şi umbra este deformată". ,,Omul n-a ascultat nici de Dumnezeu. Crezi că va asculta cu adevărat de tine?" ,,Înainte de-a vrea să fii stăpân peste viaţa altora, ia seama cum e când alţii sunt stăpâni peste viaţa ta". ,,Nu te încrede în şarpe nici chiar atunci când are capul tăiat. El încă mai poate să te muşte".
De remarcat că două dintre cărţile care vor fi lansate luni vor fi prezentate de actorul Mircea Bodolan, de la Bucureşti, orădean prin origini. (R. P.)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:55:55 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...