Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Triplă lansare de carte Mihaela Dindelegan

Luni, ora 17.30, la Librăria Ratio et Revelatio

Triplă lansare de carte Mihaela Dindelegan

Poeta Mihaela Dindelegan revine în atenţia publicului cu trei noi volume în versuri: ,,Cine sunt ei?", ,,Reversul Tainei" şi ,,Sub masca Lui sau Demitizarea lui Dumnezeu". Aflate într-o tainică legătură ideatică, cele trei volume vor fi lansate luni, 25 septembrie 2017, la Librăria Ratio et Revelatio (de pe Str. Republicii Nr. 25, începând cu ora 17.30).

Spaţiul primitor al Casei Cărţilor din Oradea a fost ales cu ţintă de către autoarea volumelor, pornind de la semnificaţia denumirii: Raţiune şi Revelaţie, un loc în care logica şi credinţa se întâlnesc fie pentru a naşte scântei, fie pentru a găsi o cale comună de exprimare, care să transceadă dimensiunile gândirii umane.
Filozofice şi dogmatice, meditative sau interogative, noile cărţi ale Mihaelei Dindelegan pornesc de la realitatea înconjurătoare, dar sunt asemenea unor săgeţi trase dintr-un arc a cărui ţintă este infinitul divinităţii veşnice. Mai mult decât în oricare dintre volumele anterioare, autoarea ia atitudine împotriva ipocriziei, a falsului, a minciunii şi a corupţiei, mergând până la a pretinde asumarea responsabilităţii lui Dumnezeu pentru starea decadentă a societăţii umane care îşi revendică stăpânirea Lui:
De-aceea mă revolt şi cer lumină,
De-aceea vreau ca El să ne vorbească!
De suntem proşti, aceasta nu-i o vină,
Ci un efect al vorbelor de iască
 
Ce ne sunt spuse zilnic din altare.
Ei toţi vorbesc în zeci şi mii de feluri,
Iar astfel şi deruta noastră-i mare
Şi-avem în viaţă diferite ţeluri.
 
Sunt cuvinte exprimate în prologul volumului ,,Sub masca Lui", o carte care urmăreşte de fapt să dea la o parte masca pe care oamenii au pus-o peste chipul real al lui Dumnezeu, pentru a ajunge la adevărata Sa identitate şi înfăţişare. Dincolo de metaforele subtile sau de profunzimea greu de pătruns, răzbate înspre cititorul agnostic o lejeritate uimitoare a limbajului liber care exprimă aceleaşi dileme şi întrebări ale omului sincer dintotdeauna. Cuvintele curg în fraze ritmate, în versuri cadenţate şi în figuri de stil care şochează prin imagistica lor bogată şi reală. Sinceritatea debordantă cucereşte încă de la prima vedere, deoarece autoarea renunţă în aceste cărţi la orice voalare, în favoarea replicilor tăioase, acide şi chiar cinice, de o severitate care provoacă fiori, după cum se poate citi în sonetul ,,Nu-i loc în jurul Lui" din volumul ,,Cine sunt ei?":
 
Degeaba plângi. Nu-i loc în jurul Lui,
Fotoliile toate-s ocupate
De homosexuali, de şerpi cu pui,
De gude mari cu cozile-nălţate.
 
Dar nu fi trist. Departe-i şi Iisus.
De El în viaţă nu mai e nevoie,
Când orice nedreptate-i mai presus
De Adevăr, cu-a Tatălui Său voie".
 
De altfel, coperta volumului ,,Cine sunt ei?" ilustrează celebrul tablou al lui Francesco de Goia: ,,El entierro de la sardina" (Înmormântarea sardinei), o ridiculizare a prefăcătoriei umane, lucru pe care şi autoarea doreşte să-l puncteze în cele aproape 150 de sonete ale cărţii.
În fine, piesa de teatru ,,Celula", cuprinsă în volumul ,,Reversul Tainei" prezintă o imagine post-apocaliptică a unei închisori subterane, în care temnicerul descoperă că este, de fapt, părtaş al revelaţiei propriului suflet, închis ca într-o celulă şi ferecat de el însuşi cu lanţurile fricii de moarte. În această carte, universul interior şi cel exterior se  devoalează treptat, într-o sinonimie perfectă al cărei scop este să surprindă prin simplitatea expunerii celor mai profunde şi adânci mistere ale existenţei. La fel ca suprafaţa liniştită a unei mări, viziunea cărţii ascunde o adâncime greu de bănuit, dar care invită la o permanentă reluare a explorării tematice. Poate că tocmai de aceea volumul este întregit cu aproape 200 de aforisme, dintre care enumerăm:
,,Omul este ca soarele: nu se uită cu adevărat înapoi decât înainte de a apune". ,,Cea mai grea judecată este judecata dreaptă". ,,Şi dragostea şi ura te orbesc. Pe care o preferi?" ,,Pe o apă murdară chiar şi umbra este deformată". ,,Omul n-a ascultat nici de Dumnezeu. Crezi că va asculta cu adevărat de tine?" ,,Înainte de-a vrea să fii stăpân peste viaţa altora, ia seama cum e când alţii sunt stăpâni peste viaţa ta". ,,Nu te încrede în şarpe nici chiar atunci când are capul tăiat. El încă mai poate să te muşte".
De remarcat că două dintre cărţile care vor fi lansate luni vor fi prezentate de actorul Mircea Bodolan, de la Bucureşti, orădean prin origini. (R. P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:53 Ora de vară a Europei de Est